כתבתי בגוגל רעב ופקיסטן ולא מצאתי כלום. אני באמת לא בקיא בנושא אבל לא נראה שיש עניין כזה.
בהתחלה היו הרבה שיצאו למצרים (בעיקר כאלה עם כסף ויכולת). אח"כ סגרו לגמרי את רפיח. האדם הפשוט לא יכול לצאת מעזה. מניח שפה ושם יש מקרים הומניטריים יחידים שישראל מאפשרת לצאת.
ישראל היא זו שסגרה את רפיח ואת היציאה מעזה… לא המצרים, העולם הערבי והקהילה הבינלאומית…
לחלוטין. ישראל יכולה להרעיב 2 מיליון איש בקלות, בניגוד למדינות אחרות שלא יכולות. זה לוגיסטי ואז הופך לבלתי מוסרי.
נאטו נגד סרביה? הצדיקו את זה כי אמרו שהסרבים רעים.
קואליציה נגד סדאם? אמרו שיש לו נשק להשמדה המונית.
ברה’‘מ נגד מוג’הדין ואח’‘כ ארה’‘ב נגד טליבאן? אמרו שהם מחבלים.
ארה’‘ב נגד גרנדה? לא זוכר מה אמרו אז.
ארה’'ב נגד פנמה? אמרו שהנשיא נורייגה הוא סוחר סמים.
רוסיה נגד צ’צניה? או שזה לא נחשב כי זה מחוז בתוך רוסיה? אמרו שהם מחבלים כולם, ועשו בערך מה שאנחנו עושים בעזה עד שהם בחרו בנשיא שנוח לרוסים.
סין נגד טיבט?
גם אני לא, אבל לפי הצ’אט רוב הדוגמאות האלה הן של מלחמות הרבה יותר קצרות.
אז רק אדגיש - הבעיה פה היא לא רק פערי העוצמה, אלא זה שהאירוע נמשך ונמשך ונמשך.
אין עכשיו רעב, אבל המלחמה בין הודו לפקיסטן התחילה כי הודו הפסיקה לתת מים לפקיסטן מאחת המהרות בגבול. המשמעות עבור הפקיסטנים הוא רעב וצימאון. לא ברגע זה, אלא בעוד כמה חודשים.
הילד שהתפרסם בגלל הפייק יצא ביוני 2025. אתה יכול להגיד שזה אחד מהמקרים הבודדים. אני חושב שיש אינטרס ישראלי מובהק לתת לכמה שיותר עזתים לצאת, לכן אני מקווה שזה לא מקרה בודד. אין לי נתונים כמובן.
לפי מה שאני מבין, המצרים לא מוכנים לקבל עזתים כדי שלא יאשימו אותם שהם נותנים יד לטראנספר. זה שקול לזה שהם סגרו את הגבול.
אתה לוקח את הרעב כעובדה. חצי מדינה איתך, חצי שני לא חושב שיש רעב בעזה. זאת לא עובדה מוגמרת.
סדאם, צ’צניה, טיבט, אפגניסטן הם אירועים שנמשכו חודשים ושנים. טיבט תחת כיבוש סיני כבר עשרות שנים.
בסדר, הסינים יכולים לצפצף על כולם, הם מעצמה.
הבעיה, לדעתי, זה שאנחנו מעירים את העולם עם הכרזות. אם היינו עושים כל יום אותו דבר אז כולם כבר היו שוכחים וזה היה הופך לרעש רקע. כל יום חמאס מדווח על 100 הרוגים וזה כבר עניין שבשיגרה. אבל ההכרזה שהולכים לכבוש את עזה, או קמפיין ההרעבה, זה חדשות.
השאלה היא מה הפיתרון למלחמת גרילה מול ארגון טרור שלא מקבל על עצמו את כללי האתיקה הללו. גם כל דוגמאות של הלחמות האחרונות כולל אלו שבאמת הכרענו היו נגד מדינות ולא נגד אירגונים (להוציא את חיזבאללה).
חמאס מתחבאים מתחת לאדמה ומאחורי אוכלוסייה אזרחית, מחזיקים בחטופים מביאים להרעבה, ולפרקים מנעו תנועה אזרחית מאיזורי אש. יתרה מזאת, לא מעט מהספירה של "מוות אזרחי " כולל מספרים של חמאסניקים.
אוסיף דיסקליימר שאני שונא את הממשלה ואני מחכה שביבי יעוף לפני שבטעות יהיה אפשר לחשוב שלתגובה שלי יש איזושהו נדבך פוליטי.
איך מכל זה אנחנו לא המוסריים? היינו צריכים לייצר גם בונקרים בעזה בנוסף לעובדה שמקום המדינה אנחנו מספקים חשמל ומים כשכל הכסף מהעולם (הכי גבוה בעולם לראש) כשבעזה מייצרים עוד נשק לפגיעה באוכלוסיה אזרחית בישראל?
אמרתי את זה בעבר גם בהקשר לחטופים, מנסים לייצר לחץ על הממשלה כאילו הם ארגון הטרור שמחזיק אותם. זה מעוות. אומנם אני לא שולל שהממשלה פועלת משיקולים פוליטיים, אבל בסוף מי שמחזיק בחטופים, בעזתים ויזם את האירוע הנורא ביותר בתולדות המדינה הוא חמאס. שום מניפולציה אירופאית מערבית לא תצליח להפוך את העובדה המוצקה הזאת.
אני לא בקיא. לפי הגודל של פקיסטן אני מניח שיש להם חלופות ויכולת להגן על עצמם (צבא ענק) אבל בוא נראה מה קורה עם זה בהמשך. עזה היא מקרה ייחודי כי אין לה שום הגנות וישראל ליטרלי סגרה אותה.
המצרים עבור הסכום הנכון איפשרו יציאות מעזה. לפני שישראל השתלטה על המעבר פלסטינים עם אזרחות כפולה וחולים היו יכולים לצאת. אחר כך ישראל סגרה את המעבר וזה הסתדר למצרים יופי עם האינטרסים שלהם.
ברור שזו עובדה מוגמרת שיש רעב בעזה. כל העדויות מתוך הרצועה וכל הדוחות של כל הארגונים שכן נמצאים שם מוכיחים את זה. הטיעון של חצי המדינה השני הוא שחמאס לא רעב וזה לחלוטין לא סותר את העובדה שיש רעב בעזה. יש גם כאלה שטוענים שלא הייתה שואה וש6 מיליון זה מנופח. אז מכחישי רעב ומכחישי שואה יכולים לנהל בינם לבין עצמם דיונים בערוץ 14 אבל אמת זה עדיין משהו שקיים.
זו שאלה מצוינת. הבעיה של ישראל היא שהמלחמה שהיא מנהלת כבר שנתיים לא נועדה לתת פיתרון למצב שתיארת. המלחמה מונעת אך ורק משיקולים פוליטיים.
כדי להילחם מול חמאס יש בערך 2 אפשרויות:
לכבוש את הרצועה ולנהל שם את החיים הבטחוניים והאזרחיים (אפשר להיעזר בפרוקסיז מקומיים) לאורך זמן ולכסח כל הזמן את הדשא.
לפגוע קשות בחמאס, לצאת ולשלוט בטחונית מבחוץ בעזרת פרימטר וגבול איכותי ולחזק שלטון מקומי חלופי.
השאלה העיקרית היא האם נשארים מבחוץ או בתוך הרצועה. הממשלה לא קיבלה החלטה. אנחנו כבר שנתיים מעמיקים ומשחררים את הכיבוש של גזרות שונות ללא תכלית.
המהות העיקרית של המלחמה היא בזבוז זמן בתקווה שאיזה סקר יראה שכניסה של מפלגה ימנית חדשה שלא שוללת את ביבי מזיזה שניים-שלושה מנדטים מימין לא ביבי לימין סבבה ביבי.
היה לנו אשראי בלתי מוגבל במשך תקופה מאוד מאוד ארוכה (בניגוד לתחזיות של רובכם כאן שבמשך שנים מתלוננים על לגיטימציה בינלאומית כאילו שזה בכלל דבר) והשתמשנו באשראי רק כדי לפרוס לעוד יותר תשלומים.
נו מה לעשות. ציבור ששם לו למטרה להחליש את המדינה ולפגוע בה למען המטרה הנעלה של הפלת הממשלה בתקופה שכזאת, ולוחץ בלי הפסקה להיכנע לאויב, בוודאי שהוא יהיה אשם בכך שהאויב לא נכנע. השמאל אשם בכך שהגענו למצב הזה, אין לי ספק בכך.
מעבר לזה ייתכן שיש עוד אשמים, אבל כמו בכל העולם, התפיסה השמאלנית דפקה הרבה את המקומיים.
הדיונים ההשוואתיים כאן בעיתיים מכיוון שמדובר בסיטואציה חסרת תקדים כמעט מכל בחינה אפשרית.
זו הסיבה לכך שמאוד קל לתקוף את נתניהו אף על פי שאף אחד כאן לא מציע חלופה ריאלית ובוודאי אין אישיות שמתקרבת לקרסוליו מבחינה מנהיגותית באיזור.
הרי אנחנו במיטת סדום פוליטית כשמצד אחד בתמיכה כספית חיצונית מטורללת, בתמיכה שקטה מצד המשטרה, בתי המשפט והתקשורת ובאמצעות מניפולציה שקופה ציבור הפנסיונרים דוחף “להחזיר את כולם” (ולהיכנע לחמאס) ומצד שני ציבור “הימין מימין לימין” שמבין ערבית ומציע להפציץ את סכר אסואן לא מבין שיש כאן משחק דיפלומטי מורכב בו צאצאי הנאצים (מילולית) מכתיבים לנו מוסר ומטילים עלינו אמברגו בשעתנו הקשה ביותר.
הסיטואציה עם גרמניה לא צריך להפתיע אף אחד כאן, זו לא הפעם הראשונה ובטח לא האחרונה שגרמניה בפועל מפקירה אותנו עם חיוך.
ומי שמתחבט בשאלות מוסריות מוזמן לקרוא קצת על התנהלות גרמניה המודרנית והליברלית עם הרוצחים של הספורטאים שלנו באולימפידת מינכן:
לגופו של עניין: כל המועמדים האפשריים לראשות הממשלה בורחים כמו מאש משאלות קונקרטיות על חלופות אופרטיביות. אולי נח לתאר את מצביעי הליכוד בתור גלגול מודרני של הנאצים, אבל מעבר לצרחות לגבי החזרה “עכשיווווווו” של החטופים אין ממש חלופה רצינית.
רוב מה שכתבת לא רלוונטי לסיטואציה בהקשרי גרמניה מעבר להרגיש צודקים ומוצדקים בעיני עצמנו.
לגבי מדיניות עדיפה זה פשוט לא נכון - בחירה באחת משתי מטרות המלחמה היא אפשרית ונחוצה, אבל ביבי לא מסוגל לה ולכן ממשיך בנסיעה איטית לעבר צומת t סואן אחרי צומת t סואן. גם את המריחה ההזויה הזו היה אפשר לבצע בלוז צפוף יותר פשוט. והרי 3 חלופות טובות יותר. הקשקושים שבהם ביבי משכנע גם את עצמו, אני בטוח, על אחראיות, הם פשוט סגנון ניהול דחייני ואסוני.
כדאי אולי לזכור שלאחר ש"הטובים" כבשו את ברלין הם הענישו את נשות ברלין בדרך הברברית ביותר שקיימת, ואף על פי שהאמריקאים עשו זאת פחות מהסובייטים הם דאגו להעניש בעיקר את החיילים השחורים. ההיסטוריה נכתבת על ידי המנצחים וכו’…
מזעזע לחשוב על כך, אבל כדאי להבין מה פרופורציות המוסר מבחינתנו בעודנו שולחים את טובי בנינו למלכודות מוות.
בנוגע למדיניות עדיפה - שאלות תם:
איך היית מנהל את האירוע אחרת? מסכים לך להיות חכם בדיעבד ומבטיח לא להציק עם סייגים יתר על המידה, תתחיל מה8.10 ותתחשב בכל הזירות ובכל התנאים הגאו-פוליטיים.
מה המוטיבציה הגדולה מאחורי “הדחיינות” של נתניהו? לליאור יש תשובה ברורה אבל אני מניח שדעתך שונה.
אם מותר לי להיות חכם בדיעבד - עושה כל מה שביבי עשה עד רגע אחרי תקיפת ארה"ב באיראן, ואז חותר לנורמליזציה עם הסעודים, גם אם זה אומר שחמאס נשאר השליט בעזה. מה ההיבט שבו זה פתרון כל כך רע? ומה עוד אפשר להשיג ומשמעותי להשיג, אחרי מה שכבר השגת מול איראן?
אני חושב שזה פשוט האופי שלו. מעדיף נזק קטן ודחיית פתרון על פני פתרון שהוא לתפיסתו נזק גדול. וזו לא אסטרטגיה כל כך רעה כדי להתמודד עם בעיות קטנות כאשר אתה במקביל מטפל אקטיבית בבעיה הגדולה, לטעמי (למשל, למשוך בעזה עד שמתאפשר לתקוף באיראן). לך יש תשובה אחרת לשאלה הזו?
בגדול הטיעון ‘נגד’ הגרמנים, לדעתי, הוא ההיפך של הבעד. מצד אחד הם באמת הרבה יותר סובלניים, נזהרים מגזענות ובעלי יכולת לבנות חברה פרודוקטיבית ומתפקדת לכל הפחות בעשירון העליון של אומות העולם. מצד שני את הבעיות שלהם - הם לא פטרו בעצמם. את היטלר הביסו עבורם ואת מציאות המלחמה הקרה בה כל אזרח שישי במזרח גרמניה עובד עבור השטאזי הפסיקה אמריקה בכך שפוררה את הגוש הסובייטי.
יש להבדיל בין מי צודק לבין אלמנט הקלפים. כל אחד מתפקד במסגרת הקלפים שקיבל. במסגרת הקלפים שלנו גרמניה היא הסמן לפרו ישראליות באירופה ואיתה כדאי לנו לשתף פעולה. בהחלט קיימת נטייה לחיבה לישראל בקרב הגרמנים שיהיה חבל לאבד. העובדה שאנחנו גם מכניסים מאה משאיות ביום וגם מאבדים תומכים היא מצערת.
במלחמה כמו במאקרו של מדינת ישראל. מתקדמים לעבר בחירה בין סיפוח לבין סוג של אפרטהייד. לא פותרים את הבעיות המבניות בחברה הישראלית.
אין בישראל מועמדים לראשות ממשלה. בישראל בוחרים חברי כנסת. זה לא במקרה. כל ה"מועמדים" כרגע בורחים רק מדבר אחד: מכונת הרעל. זה לא מקרי שאף אחד לא מציע חלופה לכלום. אין שום היתכנות לאף חלופה בשום תחום ללא יכולת ביצוע מעשית וכרגע, בהינתן מכונת הרעל, אין מקום לרעיונות ולמחשבה חופשית שלא מיתרגמת באופן מיידי לבגידה.
מצביעי הליכוד לא דומים לנאצים בכלום. הם דומים לכלבים בלהקה שמשתחווים בפני האלפא ולא קוראים עליו תיגר. זה מצב לא בריא שמוביל לזה שכשיפול המנהיג תיפול הלהקה. הליכוד יהיה כמו מפלגת העבודה.