רבות מחפשים איך הגענו לשביעי לאוקטובר וכיצד נוצרה הקונספציה. האמת היא שרואים את זה גם היום, לא צריך לחפש רחוק או לסבך את הפשוט. הנה הקונספציה. הדהוד מסרים שהם שקר, אין מילה אחרת. חיזבאללה זז עשרות שנים אחורה, הוסר איום קיומי והושג ניצחון על איראן ׳לדורות׳ וכו׳.
כל פולטיקאי מגזים ומנפח דברים וביבי עושה את זה יותר מכולם. אבל אין לי ספק שחיזבאללה של היום הוא חלש הרבה יותר מחיזבאללה של לפני השביעי באוקטובר. במשך שנה ומשהו הם חטפו מכות ולא העיזו להרים את האף, תקפנו את אירן בעם כלביא והם לא הרימו את האף, חיסלנו להם לפני שנה רמטכל והם לא הרימו את האף.
אנשים שוכחים שהיה להם כח יבשתי על הגבול ועכשיו הם למעשה איבדו את היכולת לפלוש צבאית (אני מקווה שאני לא יאכל את הכובע פה)
את העימות האחרון מולם ניצחנו ואפילו והבסנו אותם ואין לי ספק שננצח אותם גם הפעם. גם אם השמאל ימשיך לנסות להפעיל דמורלזציה בכולנו
אני יחזור על מה שכתבתי אתמול, אם נפיל את הכח הצבאי והכלכלי של אירן חיזבאללה זה חי מת מהלך. זה המטרה הגדולה.
הוא לא מנפח, הוא משקר.
הבעיה היא לא רק זה, גם אם תכנה זאת ניפוח במקום שקר. הבעיה היא שאין בקרה על דבריו והם מהודהדים בעוצמה חסרת תקדים. ראית ערוץ 14 לאחרונה? אני לא מעט. הדברים האלה הם מציאות מבחינת התקשורת והציבור שלו, אחרת זו כמובן ׳תבהלה׳. גמרת את חיזבאללה עוד מאז 2014 ועדיין יש להם הרבה טילים ועשרות אלפי אנשים. אם לא נדבר עם עצמנו בכנות, לא נגיע לשום מקום.
חיזבאללה כרגע הוא צורך קיומי עבור השיעים, אחרת לך תדע איך הם יגמרו. יתכן שיתנקמו בהם על הנזק שעשו, יתכן שיפלשו האויבים שלהם מסוריה ויטבחו בהם. השיעים לא יוותרו על כוח הנשק כל כך מהר. אם המדינה הייתה יכולה לערוב לבטחונם אז אולי כן, אבל זו הבעיה ההתחלתית
למה נראה לך שזה שקר? בגלל מטח של 100 טילים שהם שלחו לצפון?
גם הג’יאהד האיסלמי בעזה נלחם עם ישראל בלי חמאס ושלח לא מעט טילים כולל למרכז.
זה לא סותר שהם חזרו עשרות שנים אחורה לבין היכולת שלהם עדיין לשגר טילים (כמו שיכלו אז) ולשלוח מדי פעם כטב"ם שמשגע את אזור הצפון.
מזכיר לך שהיו דיבורים מ07/10 שאם חיזבאללה נכנס למערכה ושולח למרכז ייתכן וישראל תהיה כמה ימים בלי חשמל ואנשים היו באטרף על קניית גנרטורים. כנראה שזו היתה הגזמה גם בזמן אמת אבל עכשיו המצב בוודאות רחוק מזה מאוד.
לא, הם לא חזרו ׳עשרות שנים אחורה׳. לפני עשרות שנים חיזבאללה היה פלנגה לא מאומנת. מאז הוא פיתח יכולת טילים, הצטייד בנשק וציוד מלחמה ומודיעין, צבר ניסיון בסוריה ומול ישראל ועוד ועוד.
אם תוריד את בסיס רמת דוד ואת בסיס חצרים, חיל האוויר לא יחזור ׳עשרות שנים אחורה׳. יכולותיו יפגעו, אולי מאד. לעומת זאת הידע עדיין קיים, יכולת הייצור נפגעה אבל לא חוסלה, אין הוכחה לכך ששרשראות האספקה הוחזרו לתקופה לפני שלא היו, המצבורים לא מלאים אבל לא ריקים לגמרי, יש עשרות אלפי חיילים ועוד.
הדבר השני הבעייתי באמירה הזו היא שללא קשר לכמה שנים מהחיים הורדת להם, זו אמירה מטעה כי היא מפספסת (בכוונה כמובן) נקודה קריטית: חיזבאללה (כמו חמאס ואיראן) לא מחפשות ולא צריכות סימטריה. פעם הצד החזק היה מכניע את החלש ואז הייתה נגמרת המלחמה. היום הצד החזק מכניע את החלש, אבל כל עוד החלש על הרגליים אז הוא לא הפסיד. איראן הפסידה עוד לפני שעלתה על המגרש, ובכל זאת מצליחה לגרום לסגירת המיצרים ולפי דיווחים עוד יש ברשותה אפשרויות רבות (למשל הרג של יהודים או אמריקאים בחו״ל או פגיעה בתשתיות של מדינות שכנות). ככה חיזבאללה מוריד את הראש ומחכה להציק בזמן הנכון, גם אם הוא חלש משמעותית מישראל.
אתה יושב בקבינט? עובד במקום עם נגישות למידע? אני לא.
אתה מניח שכל מה שכתבת נכון (על בסיס ״אין הוכחה״), ואני מניח אחרת.
יכול להיות שידע שנצבר עדיין קיים (אם כי חיסול בכירים קצת פוגע בידע) ואף אחד לא אמר שהמצבורים ריקים. לא יודע כמה חיילים היו וכמה עדיין ישנם. לי די ברור שחיזבאללה על הקרשים והירי לצפון הוא כמו שהיה לפני 20 שנה ואפילו נמוך מזה.
רק שיהיה ברור, אני לא טוען שנתניהו איש שהאמת לרגליו, אני מדבר רק על הטענה שחיזבאללה לא חזר הרבה שנים אחרונה.
לבנון זו לא איראן, הם מבחינת גודל והן מבחינת מרחק ואני מעריך שיותר קל לדעת ולסכל מה קורה בחצר האחורית.
הלחץ האמריקאי והבינלאומי גרמו לעצור עם חיזבאללה בפעם הקודמת, מקווה שעכשיו לא יפריעו.
אני לא טענתי שזה לא נכון אלא שאתה ואני לא יודעים.
לסמוך על תקשורת פחות בקטע שלי כי למדתי ב3 שנים האלה שכל אחד ממציא הערכות שיתאימו לאג׳נדות שלו.
ערוץ 12 למשל התחיל לדבר 3 ימים אחרי תחילת הסבב הנוכחי עם איראן על אסטרטגיית יציאה שהתחילו לדבר במערכת הביטחון.
דבר נוסף, יש הבדל גדול בין עשרות אלפי פעילים לעשרות אלפי לוחמים חמושים.
בפועל, חיזבאללה הוא זה שביקש את הפסקת האש ואחרי ההסכם ישראל המשיכה לתקוף שם מדי כמה ימים כאילו זה היה יו״ש/עזה.
אם כבר אין חולק, לא חושב שיש חולק שחיזבאללה הפך מארגון מאוד מאיים לארגון מאוד מפוחד שנכנס למערכה עם איראן (לפי אותה תקשורת שאתה מסתמך עליה) רק בגלל לחץ איראני עצום ולא כי הוא באמת רוצה.
האם הוא חזר אחורה 10 או 20 שנה?! לא יודע. להגיד שהוא לא חזר אחורה משמעותית זה מגוחך.
הממשלה סותרת את עצמה לא פחות מהתקשורת. עדיין לפי כל הערכה יש להם עוד המון לוחמים חמושים. זו לא ממש מחלוקת.
יפה, אתה נוגע פה בנקודה. עם איראן, לדוגמה, ישנו עניין של מתמטיקה פשוטה של טילים מול מיירטים. זה אחד הגורמים ליציאה למבצע בעיתוי הנוכחי, אגב. חשבונות כאלה יש גם עם חיזבאללה. אין שום ספק בכך שהקטנו מאד את האיום (במאמר מוסגר - ההישג המשמעותי הוא לא רק הקטנת האיום אלא שבירת מחסום הפחד) בשתי הגזרות הללו. כמו שמשה טען - זהו קיצוץ דשא. ברגע שאתה מסיים לקצוץ - מתחיל לצמוח שוב. אין פה:
חזרה אחורה של טכנולוגיה ויכולות - חיזבאללה כבר פיתח את היכולת הטילית שלו. המעבר מאפס טילים ל- 1000 טילים קשה בהרבה מהמעבר מ-1000 טלים ל-10000 טילים
טיפול במקורות מימון. ברור שחושבים על זה וינסו. לצערנו גם השנה הועבר התקציב מאיראן. חשוב לציין בעניין זה שהיחידה האחראית במוסד (צלצל) נסגרה מטעמים לא ברורים
גדיעה של מוטיבציה להילחם בישראל
שינוי אסטרטגי ביכולת להתעמת. אם, לדוגמה, יהיו רק נוצרים ודרוזים מדרום לליטני זהו שינוי משמעותי כיוון שיהיה להם קשה לחצות גבול טבעי לתוך שטח שלא מלא בשיעים. כרגע נראה ששוב מבריחים אותם, אבל הם יחזרו אם לא נשנה את העניין הזה מן היסוד. או למשל צבא לבנון שבאמת מתעמת עם חיזבאללה, דוגמה נוספת לשינוי כזה
צריך להסתכל בעיניים למצב כמו שהוא. לא יותר ולא פחות.
אורי, אף אחד לא אומר שאין לחיזבאללה יכולות, או שהם לא יכולים לשגר לפה טילים. הרעיון הוא שכיום, כמו כמה עשרות שנים אחורה, אנחנו יכולים לספוג את ההתקפות שלהם ולתת להם בראש בקלות. אתה זוכר שאחרי השביעי באוקטובר רעדנו רק מלשמוע את השם של נסראללה? שאמרנו כאן אם זה מה שחמאס הצליח לעשות מה יהיה ביום שבו חיזבאללה האימתני ייכנס לפעולה? מתקפה משולבת של איראן וחיזבאללה נשמעה לנו כמו יום הדין של מדינת ישראל, והנה אנחנו שם והכל בסדר גם אם בצפון עדיין נופלים טילים.
האמירה שהחזרנו את חיזבאללה עשרות שנים אחורה מוצדקת לטעמי. פגיעה קריטית במנהיגים שלהם, בתשתיות, שרשרת האספקה, ואפילו המימון שלהם מאיראן ייפגע. הושמדו מנהרות שחדרו לישראל ויכלו לגרום כאן הרבה נזק ועשרות מחסנים של טילים ואמלחים אחרים. בנוסף, כמו שאתה בעצמך אמרת, התהפכה ההרתעה, והיום הם אלה שחוששים מאיתנו, ועל כל טיל שנשלח לפה הם משלמים בריבית.
אתה לא רואה את זה? אתה חושב שמאזן הכוחות מול חיזבאללה נשאר כפי שהיה לפני המלחמה?
הטענה שלי פשוטה: אין שום צורך להגזים ולהיסחף לשום כיוון. לא החזרנו את חיזבאללה עשרות שנים אחורה בדיוק כמו שאני אומר שאנחנו התמודדנו איתם יפה וניצחנו אותם בקרב. הסברתי למה.
@whykds אני חושב שאתה עוסק בהתקטננות חסרת חשיבות שמאוד בורחת מהמהות.
המהות של מה שביבי ניסה להגיד זה שהפגיעה בחיזבאללה הייתה עצומה ואסטרטגית, ולא שטחית וטקטית. במובן של החזרנו אותו לאחור בעשרות אחוזים ובעצם פגענו ברוב המכריע של היכולות שלו. והדבר הזה, עד כמה שאני יודע ומבין (וגם מרגיש במלחמה הנוכחית), הוא נכון מאוד. השאלה אם זה החזיר אותם 5 שנים, 10 שנים או 30 שנים לאחור זה די חסר חשיבות ולא הפואנטה.
אפשר להאשים את ביבי עד מחר בניהול והובלת הקונספציה של מערכת הביטחון והמערכת הפוליטית עד ה-7 לאוקטובר, וכנראה שהמון בצדק. מצד שני, קשה להתעלם מזה שבעוד שאר המערכות עדיין שבויות בקונספציה, ביבי עצמו באופן די מובהק כבר איננו. יש לי המון ביקורת על איך הוא ניהל את המערכה בעזה עצמה, וגם על כל עולם התקשורת וההסברה, אבל המערכה האסטרטגית מול ציר ההתנגדות כולו מנוהל בעיניי באופן מאוד מעורר הערכה, ולביבי יש ה-מ-ו-ן קרדיט על כך. התעסקות בהאם הוא דייק כשהוא אמר שחיזבאללה חזר אחורה עשרות שנים או לא ולקרוא לו שקרן בעקבות כך זה באופן מאוד מאוד מאוד מובהק התעסקות בתפל ולא העיקר של מה שהוא ניסה להגיד.
זו בדיוק הנקודה - הפגיעה הצבאית היא טקטית במהותה. פגישה קשה מאד, אבל זה לקחת להוריד את הפרוגרס בר מ-80 ל-30, נניח. פגיעה אסטרטגית זה, למשל, אחד הדברים שציינתי (מקורות מימון, מוטיבציה, שטח לחימה שלא על הגבול וכו׳).
האם גרמו לציבור לחשוב שההישג אסטרטגי יותר? התשובה שלי היא כן. אני מקשיב לפוליטיקאים, לראיונות עם תושבים וראשי ערים בצפון וכד׳. מייצג מצויין את הלך הרוח:
צרפו פה (@Oleguer23?) שיחה עם דן שיפטן. אני מסכים עם דעתו על המונח ׳פתרון׳ (בן דוד של ׳ניצחון׳) - אנחנו חיים בעולם של צמצום בעיות, לא של פתרונות מוחלטים. רואים את זה מעולה בימים אלה ממש, שמחכים לאיזשהו ניצחון על איראן (טראמפ אומר ׳כניעה מוחלטת׳, בין שאר ההצהרות שהוא מפזר). מה שמשנה הוא איך הדברים נראים מנקודת מבטם ומה יהיו צעדיהם. לא חושב שיש קשר להאם ביבי בקונספציה כן או לא. נתתי לו את הקדיט על מה שמגיע לו.
באיראן אגב, שכמו שהיא ארגון טרור במובן של הכניעה היא בו בזמן מדינה - הפגיעה היא הרבה יותר אסטרטגית.
ראש השב"כ זיני נפגש האמירויות עם מוחמד דחלאן. כבוגר האינתיפאדה השניה, אני יודע להגיד ששמו של האיש הוזכר רבות בהקשרים של פיגועים. כיום הוא מהווה את אחת האלטרנטיבית להנהגה הפלסטינית הנוכחית. תזכורת חשובה לכך שעם כל הכבוד לימין ושמאל, רונן בר ודיפ סטייט - הפלסטינים הם אותם פלסטינים וגם אחרי שנתיים וחצי של מלחמה קשה לא הוחלפו באחרים.
עינת וילף מסבירה את זה מצוין. עוד לפני שהם היו “פלסטינים”, הם רק רצו שלנו לא יהיה, מאשר שלהם יהיה. היא קוראת לזה “פלסטיניזם”, ושעד שהם לא יתנתקו מזה לא נבוא לקראתם.
היא דיברה על זה בעשרות פודקאסטים אולי, רק תבחרו את המראיין המועדף עליכם
טוב אם החיסול היום הצליח אז אפשר להגיד שצה”ל סגר חשבון עם כל מי שתיכנן והכין את טבח השביעי לאוקטובר מסינואר דרך דף הניה ועד האחרון ברשימת הבכירים הרי הוא מוחמד עודה