גיאופוליטיקה :: על הנעשה בעולם

ואחרי ההתקפלות המפוארת של קולומביה, מקסיקו וקנדה קיבלו הארכה לחודש - דחיית היטל המיסים שטראמפ הנחית עליהם - בתמורה ל…

מה שטראמפ רוצה.

כמו שהוא אמר ‘שלום מתוך כוח’.

מעניין כמה הוא חכם/מהמר/מטומטם במהלכים שלו. מתישהו מדינה לא תסבול את הכיפופים שלו ותלך לציר רשע או משהו. בינתיים הוא 100/100.

אההה כמעט שכחתי, הסכם הסחר המיטיב של פנמה עם סין - בוטל העיקר כדי לרצות את טראמפ. לא יאומן כמה ה pc היה לרועץ. אין לדבר יפה, יש לדבר ביזנס.

אני שומע שארהב הברית תחת טראמפ מכינה חבילת נשק לישראל של מילארד דולר יוצאת ממועצת הזכויות החמאס של האום, מחרימה את אונר"א ועוד ועוד פעולות פרו ישראליות ואני שואל את עצמי אתם עדיין מודאגים ורוצים לחזור לביידן?

טראמפ לא מושלם בלשון המעטה וכמו שכתבתי הוא לא נשיא ציוני. הוא איש עסקים ואפשר לעבוד איתו. בניגוד להאריס וביידן.

גם אם הוא יכפה עלינו לסיים המלחמה באופן סופי אני מעדיף אותו פי אלף מאשר את הדמוקרטים…

עיקר הטענה נגדו היא שהוא חצי דיקטטור או משהו.
מבטל את חופש הביטוי כביכול, אי אפשר להזדהות בתור חתול אם אתה עובד ממשל.
כל עוד זה טוב לנו, אני בעדו. כל עוד הוא מחזיר את השפיות לעולם, אני בעדו. אפילו שהשיטות שלו נראות כמו סחיטה לכל דבר.

זה לא ביטול של חופש הביטוי. אותו עובד ממשל רוצה להזדהות בתור חתול הוא מוזמן לעשות את זה אבל לא כתור מישהו שמייצג את הממשל האמריקאי. גם אני בעבודה שלי אם אני יגיד לבוס שלי להתיחס אלי בתור חתול הוא יפטר אותי. זה לא הגבלה של חופש הביטוי שלי.

חשוב לציין שמכסי מגן נחשבים בעולם הכלכלי כדבר רע וזה קונצנזוס הרבה מעבר לרוח הליברטריאנית שנושבת כאן בפורום. לראיה ישראל נפטרת מהרבה מכסי מגן באופן שיטתי לאורך שנים והתוצאות בגדול טובות.

@dkaro מעלה סוגיה מעניינת מכיוון שיש כאן התנגשות אידאולוגית במחנה “הימין”, לא במקרה תנועת הפרסה משכה אנשי שמאל רדיקאלי למחוזות הפופוליזם בימין (ואני לא כותב זאת כגנאי).

תפיסת הסחר החופשי נסדקת היות ומימד הביטחון לא נלקח בחשבון במודלים הכלכליים השונים, להבנתי המוגבלת טראמפ משתמש במכסי המגן בתור מקל בכל הקשור לרתימת מדינות/גופים למאבק הכי חשוב/מופקר במערב: שמירת הגבולות ובקרה על מסתננים/מהגרים.

נראה שיש כבר הבנות עם מקסיקו/קנדה בנוגע לגבולות, כפי שנכתב כאן נראה מה יוליד יום.

@Uriah ברוך השב, ועכשיו תישאר פה ליותר מיומיים.

אם טראמפ היה משתמש במכסי מגן אך ורק כמקל עוד הייתי חי עם זה הרבה יותר בשלום. הבעיה שאני לא בטוח בכלל שזה נכון, בטח לא באופן גורף. טראמפ הוא פופוליסט, ואיש “אמריקה קודם”, והשילוב של שני אלו ביחד לחלוטין יכול להוביל (ונראה שאכן מוביל בפועל) למכסים שמטרתם להחזיר תעשיות רבות לארה"ב. וזה כמובן צעד שגוי מאוד מבחינה כלכלית.

גם אני חשבתי כמו אוריה, אבל כבר יש קולות שמתחילים לקחת יותר ברצינות את הכוונות שלו. אני עדיין מהמר שהרוב לצורך מו"מ, אבל לא לשלול שהוא באמת מתכוון לקנדה וגרינלנד כחלק מאמריקה

https://x.com/kobbybarda/status/1886378203574366235

נשיא אל סלבאדור מציע לארה"ב שירותי בתי הסוהר במדינה תמורת תשלום.
https://x.com/nayibbukele/status/1886606794614587573?ref_src=twsrc^tfw|twcamp^tweetembed|twterm^1886606794614587573|twgr^c69ae099f508fe183fdc968a352bf09430c96f0c|twcon^s1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.euronews.com%2F2025%2F02%2F04%2Fel-salvador-offers-to-accept-deportees-and-us-nationals-in-outsourcing-of-us-prison-system

תנאי האסירים בכלא באל סלבאדור ידועים לשמצה. מי שעדיין לא יודע על מה אני מדבר:

אנשי שמאל משתמשים בתמונות כמו זאת בתור דוגמא לתנאים לא אנושיים והפרת זכויות אדם, אבל זה הוריד את הפשע במדינה בצורה דרמטית והנשיא זוכה לכ 80% תמיכה בקרב התושבים.

בלי קשר לכלום, הנשיא נאיב בוקלה הוא ממוצא פלסטיני ותומך ישראל ידוע.

דווקא התפיסה שמוצגת מחזקת את טענותיי - מכסי מגן כפונקציה של מקל דיפלומטי בדרך לשבור פרדיגמות קיימות. הפרדיגמה התורנית היא הקונצנזוס סביב גבולות קבועים, מה שמאלץ לשאול הרבה מדינות עד כמה הלאומיות שלהן חזקה.

זו כתבה נחמדה בנושא:

תלוי אם הוא ילך ברצינות על סיפוח טריטוריות קנדיות/גרינלנד או שלא

אז אוקראינה, די כצפוי, תיאלץ להשלים עם כך שהרוסים נגסו בטריטוריה שלהם. המלחמה תוכרע כפונקציה של מאזן הכוחות בין שתי האומות.

אנחנו חוזים לנגד עינינו כיצד טראמפ שוחט כל פרה קדושה. לפעמים זה טוב, כי החברים בהאג באמת חצו כל גבול. בפעמים אחרות זה קצת מוזר, כי גם אם ארגון הבריאות העולמי רחוק מלהיות מושלם, יש לו תפקיד חשוב שאי אפשר לבטל אותו. מקרה אוקראינה הוא כבר הצד השני. אור ירוק להפר נורמות שהיו הבסיס לסדר העולמי. התוקף יקבל את שלו והקרבן יאלץ לבלוע את הגלולה המרה. המסר הוא שמותר ואין שוטר. מי יודע איזה עוד אנשים נחמדים ישרבו השראה.

זה נכון, השאלה מה האלטרנטיבה?

אני לא בטוח שהייתה פה ברירה.

מי שיקרא את ההודעה שלך יחשוב שטראמפ אשם בדד לוק שיש באוקראינה מול רוסיה . שאם רק ביידן היה ממשיך האוקראינים היו מגיעים לניצחון המוחלט. בפועל התשובה שלילית, יש שם מלחמת התשה שנראה כאילו תמשיך לעד.

במציאות פוטין כל פעם שפלש למדינה שכנה הוא עשה את זה תחת ממשל או דמוקרטי או בוש.

שלוש שנים מתחוללת מלחמה עקובה מדם מתחוללת באוקריאנה מול רוסיה , מלחמה שתחת ביידן פרצה, שהוא לא הצליח להפסיק אותה, הוא רק עודד אותם להמשיך ולהמשיך ולהמשיך בלי שום מחשבה על לסיים את הסיכסוך. ואני ושאר אזרחי העולם אמורים להאמין עכשיו שטראמפ אשם בכישלון ההתנהלות האמריקאית מול פוטין…

זה באמת מצחיק, לא חשבתי שהשמאל יתעצבן שנשיא אמריקאי יכנס לתפקיד וינסה להפסיק את המלחמה ולהביא שלום בין הצדדים.

אם הוא מפסיק את המלחמה באוקראינה ויקדם שלום בין ישראל לסעודיה (בנוסף על הסכמי אברהם) לטראמפ יהיה מגיע פרס נובל לשלום פי מאה יותר ממה שכל מועמד אחר קיבל במאה האחרונה, דרך אגב מול אובמה לטראמפ מגיע נובל לא פי מאה אלא פי אלף ממנו.

דרך אגב, אם כל האספקת נשק של ביידן לאוקראינה קראתי שביידן למעשה קשר לאוקראינים את היד מול רוסיה ולא איפשר להם להתמש בנשק אמריקאי באדמת רוסיה (עד לסוף התקופה שלו שהוא רצה לסבך את ארהב במלחמה עם רוסיה בשביל לדפוק את טראמפ)

זה רק כי אתה מאמין לנראטיב שהרוסים הם הרעים ואוקראינים הם הטובים.
לא. גם האוקראינים רעים, והרגו רוסים או בדלנים בלי שום רחמים.
לנו בעבודה יש מישהו שהיה בדונייצק כשהאוקראינים הפציצו את העיר. לא סתם החלקים של אוקראינה ביקשו להצטרף לרוסיה שזה היה התירוץ של פוטין לפלישה.
אוקראינה היא לא מדינה הומוגנית. חלקים גדולים מאוכלסים על ידי רוסים אתניים. גם הגבולות הם המצאה, מעולם לא הייתה מדינת אוקראינה והגבולות שלה שרירותיים לחלוטין.

במלחמה הזאת לתמוך בצד אחד זה כמו לתמוך בצד אחד במלחמה בין חיזבאללה לדעא’'ש בסוריה. אין טובים, כולם רעים.

קודם כל מקבל, כנראה שאתה יודע יותר ממני. אני לא מאד מתיימר בקונפליקט הזה, בטח לא כישראלי שרואה איזה רדודים הטיעונים שמופנים מבחוץ כלפי הקונפליקט שלו.

דאת ביאינג סייד, זה מאבק על אזורי השפעה. אני אפילו מבין את פוטין מבחינת אינטרס קר - המערב רק מתקרב אליו. את העובדה שהוא חשדני מאד כלפי המערב קשה ‘לנו’ להבין, אבל אני חושב שאני מבין את הרצון הזה שלו. עם זאת, פוטין הוא רע במובן שהמדינה שלו היא מדינה ‘רעה’ - לא דמוקרטית ולא תקדם את העולם לחופש. בסוף האוקראינים מעדיפים כרגע להיות חופשיים ולהתקרב למערב.

לגבי זה - ‘החלקים של אוקראינה ביקשו להצטרף לרוסיה שזה היה התירוץ של פוטין לפלישה’ - כאמור אתה כנראה יודע טוב ממני אבל את הדיווחים האלה הייתי לוקח בערבון מוגבל. מכל הכיוונים.

משה, לא חושב שמדובר בעניין שקורה כל שני וחמישי כמו שאתה עושה ממנו: x.com

דוד, אם זו הייתה גרמניה, גם אז היו זורקים אותה מתחת לגלגלי האוטובוס?

אני לא בצד של פוטין. אני בצד של מישהו שראה מהצד , אין לי בעד או נגד,

אני רק יודע שזה בעיני מגוחך להאשים נשיא אמריקאי שרק נכנס לתפקיד, על הכישלון המוחלט של קודמו. במיוחד שפוטין ניצל את האפסיות של ביידן להתחיל מלחמה עם אוקראינה.

מה האלטרטיבה שלך אורי? שארהב עם המשבר הכלכלי והאינפלציה שם תמשיך לממן שם מלחמת נצח ? האמריקאים לא רוצים להיות השוטר של העולם הם בשלב הבדלני שלהם. זה יעבור להם עוד כמה שנים שהם יחטפו עוד עוד מגה פיגוע… אבל בנתיים זה המצב

אתה יודע מה צריך להיות הלקח מאוקראינה? שמדינה שלא דואגת לעצמה וחיה על ההבטחות של הפריץ סופה להתרסק. אוקראינים ויתרו על נשק גרעיני בשביל קלינטון וזה החט הקדמון שלהם. לא היו מותרים על הפצצה לא היתה מלחמה שם.

עד כמה שאני מבין, לגרמניה יש יכולת עצמאית הרבה הרבה יותר גבוהה משל אוקראיינה להתמודד עם רוסיה (גם אם היא עדיין הייתה זקוקה לעזרה מבחוץ), זה בכלל לא אותו דבר כמו אוקראיינה שמתבססת לחלוטין על סיוע חיצוני (זה אגב למשל גם מאוד שונה מהסיפור של ישראל, שאיננה מתבססת על סיוע חיצוני אלא על רכש חיצוני. זה הבדל עצום).

בסופו של יום, אני נוטה להאמין (וייתכן שאני טועה, אני לא באמת יודע) שגם זלנסקי בתוך תוכו מעוניין לסיים את המלחמה גם במחיר של איבוד שטחים מסוים. לאוקראיינה אין באמת יכולת לכבוש את השטחים האלו מחדש, אז מה הטעם להמשיך במלחמה? אני חושב שבמידה רבה דווקא למדינות אירופה יש אינטרס שהמלחמה תימשך ותימשך ותימשך - להרתעת והחלשת רוסיה, ועל חשבון אוקראיינה (וארה"ב).

זה לא דיווחים, זאת הסיבה הרשמית למלחמה. היו 2 איזורים שהכריזו על עצמאות וחיבור לרוסיה, דונייצק ולוהנסק.
מה שאני יודע ממקור ראשון, ממישהו שהיגר מדונייצק לישראל, זה שלפני הפלישה של פוטין צבא אוקראינה היה מפציץ שכונות אזרחיות בעיר כל כמה ימים. בדיוק כמו התמונות שאתה רואה כשצבא רוסיה מפציץ בקייב או במקומות אחרים.

אני גם עובד עם האוקראינים, ואני יודע שהצבא הרוסי עושה את כל הפשעים שמספרים לנו עליהם. מה שלא מספרים לנו זה שצבא אוקראינה עושה את אותו הדבר.

אני לא עוקב אחרי המלחמה שלהם אלא אם כן זה נוגע בצורה אישית למישהו שאני מכיר. אני מדבר לפעמים עם אחד האוקראינים שנפצע קשה במלחמה (התנדב ונפצע בקרב) ומצד שני מדבר לפעמים עם אחד מחברי הילדות שלי ברוסיה.
צר לי שהמערב התייצב חד משמעית לצד אחד של המלחמה , ומספר לכל העולם שזה הצד הטוב והשני הוא רע. אולי טראמפ יאזן את זה קצת.

אגב, לא יאמן מה התקשורת ברוסיה מספרת על המלחמה שלנו. עשרות אלפי חיילים הרוגים שהממשלה מסתירה, הטבח בנובה זאת אש מסוקים שטעו בזיהוי, ועוד ועוד. החבר ילדות שלי לא מאמין לי כשאני אומר לו שזה שקר מוחלט. הם שטופי מח שם.