גיאופוליטיקה :: על הנעשה בעולם

עד שהגיוס המורחב הזה יהיה מורכב מאחוז של חרדים שבאמת יכול לשנות משהו יקח זמן. זה ניתוח פשטני מדי. זה כן נכון שאם הצבא אומר לביבי שאין לו סד"כ אז יתכן וביבי משתהה בגלל זה. קשה מאד לשפוט דבר כזה, אנחנו לא יודעים את המספרים ואין לנו מושג כמה זמן דבר כזה אמור לקחת וכמה אנשים צריך.

תיאוריה אפשרית נוספת, היא שהשתיקה הישראלית (אם כי יש מי שלא מתאפק) היא ביטוי לכך שדווקא ישנו תיאום כלשהו ושישראל יודעת בקווים כלליים מה הסיפור.

ויש את מה שחוזר על עצמו לאורך כל ההיסטוריה ונותן לנו לגיטימציה: נניח שיהיה כאן עוד ניסיון לתת להם מדינה, הפעם מטעם טראמפ. החיסרון: לפי יודעי דבר אם אתה מבצע מתקפה כמו השביעי לאוקטובר ויוצא עם מדינה זה איתות גרוע מאד ב’שפה’ של המזרח התיכון. היתרון: שלום (קצת פחות סביר…) או ניסיון כושל ששוב יבהיר שאין להם עניין במדינה וסיום הפליטות ממנו נצא עם עוד טיעונים לויכוח הבא.

מותר לקבל מתנות מחברים?

אתה מתווכח עם המציאות אבל אני מנסה להסביר שהמציאות לא קשורה לעניין. גיוס נרחב מוביל לסכנה פוליטית. זה לא משנה אם החיילים יתגייסו ומתי. הצבא סימן גבול, המילואימניקים סימנו גבול, החרדלים סימנו גבול, ונתניהו מזהה את זה כמשהו שיכול להצטבר לבעיה פוליטית. אולי הוא טועה ואין סכנה (כי מה המנגנון בתאכלס שיפיל את הממשלה?) אבל בניתוח הפוליטי שחו זה מה שמאיים עליו כרגע.

נניח שאתה נתניהו ונניח שאתה מונע רק משיקול פוליטי: אתה פועל אותו דבר אם אתה יודע שמחר טראמפ מכריז חד צדדית על סיום הסיוע האמריקאי והכרה במדינה פלסטינית או אם הוא מכריז על פירוק אונרא, שלטון סעודי בעזה, הסכמי אברהם כולל ערבויות לישראל וכו’?

זה לא מה שמשנה פוליטית בטווח הזמן המיידי. מה שמשנה שגיוס נרחב ומלחמה מתמשכת מייצרים אווירה ציבורית לא מאפשרת עבור החרדים והקואליציה לחוקק חוק השתמטות, וזאת בזמן שבג"ץ הפך עליהם שעון חול משפטי שנושף בעורפם. זאת העדיפות מספר אחד מבחינת החרדים כרגע, וכתוצאה מכך - גם של נתניהו עצמו, שהחרדים למעשה הם האיום הממשי היחידי על הקואליציה שלו - גם מספרית, וגם מהבחינה שהם היחידים שעוד איכשהו יכולה להיות להם אופציה אחרת לקואליציה.

ומכיוון שכך, וכפי שכבר כתבתי בעבר - פתאום פדיון שבויים של חילויינים גמורים אוכלי טרפות ושרצים ושחגגו בשבת, בשמחת תורה, במסיבת סמים ופריצות - פתאום זו “המצווה הכי חשובה ביהדות”, והמחיר לא משנה בכלל (הפוליטיקאים החרדים כבר אמרו יותר מפעם אחת שהם יחתמו על כל עסקה שלא תהיה) - גם אם המחיר הוא השארת חמאס על הרגליים, שחרור המוני מחבלים, פיגועים עתידיים והרג של אזרחים רבים מאוד בעתיד - כולל הציבור שלהם עצמם. יותר ציני מזה לא יכול להיות.

[רק לשם הבהרה: תמיכה בעסקת שחרור חטופים, גם במחיר של עצירת המלחמה ושל שחרור מחבלים - היא עמדה לגיטימית בעיניי (גם אם אני חלוק עליה) - כל עוד כל הצדדים והמחירים נשקלים בצורה אמיתית וכנה, ובשיא הרצינות הראויה. הבעיה שלי היא כשכל השיקולים נזרקים לפח על מזבח שימור השליטה של העסקנות החרדית בנתיניהם, בייחוד כשהקרבנות המרכזיים של כל הסיפור - החיילים - הם לא פקטור בשום צורה מבחינתם. ושאר החברים בקואליציה משתפים עם זה פעולה ועוד קוראים לעצמם “ימין”.]

נתניהו לא פועל על מציאות - הוא פועל על כוחות פוליטיים. המציאות מייצרת תזוזה אצל הכוחות הפוליטיים ונתניהו מגיב לתזוזות.

מסכים עם מה שכתבת. פוליטית ברור שהוא יכול להעביר עסקה של שחרור והפסקת המלחמה (כולם יגבו אותו). ואז, מן הסתם, הוא חושש שהוא לא מנצח בחירות במקרה של התקפלות כזו. מכאן יש קצת פוזיציה כשכל צד רואה כפוליטי מה שהצד השני רואה בו מהות (חטופים זה הכי חשוב, אסור להתקפל מול החמאס). אני אמנם נוטה לכך שהצדק עם הימין במקרה הזה (קל לי מאד לראות את השמאל מגבה מנהיג שעושה אותו דבר גם אם עדיין היו הפגנות ובלאגן סביב הנושא). מן הסתם, אני פחות ‘קיצוני’ ואין בי מרכיב משיחי כלומר אני בעד פתרון פרגמטי גם אם הוא לא דתי. גם ביבי לא עוזר לי בכך שהוא משאיר אותי לא פעם עם תחושת בלבול: האם הוא מנהל או מנוהל. ברור לי שיש כאן שיקולים פוליטיים ומשפטיים שחיים ביחד עם רצון אמיתי לנצח (איך יזכר בהיסטוריה, דאגה לעתיד המדינה וחוץ מזה שהוא פשוט מאד ווינר). מרדכי קידר הגדיר את זה יפה. ביבי צריך להיזהר עם מה שהוא מבקש, שלא יקבל בטעות. זה קרה גם עם ‘עסקת המאה’ בזמנו.

רק מדייק אותך - נתניהו לא צריך ולא שואף לנצח בחירות. הוא רק צריך שהצד השני לא ינצח. תיקו משאיר אותו ראש ממשלה והוא כבר עשה את זה.

אז טראמפ מתקבל בכבוד מלכים ועושה עסקת נשק ענקית, אל ג׳וליאני יפגוש אותו ונראה שהוא עושה סדר זמני במזרח התיכון. אנחנו כמובן לא יודעים עוד על ההסכמים אם יש כאלה. במקביל, טראמפ מביע רצון שסעודיה תצטרף להסכמי אברהם, כלומר זה לא קורה עכשיו.

סעודיה הופכת למרכזית מאד ולא ברור מה עם ישראל. בינתיים לא נראה טוב, נקווה לבשורות טובות יותר בעתיד

וקיבל מהסעודים מתנה נמר אמיתי, מתנה ערבית מעריכת כבוד

הרבה מאד קורה

• כחלק מהמשלחת הגיעו גם אנשי עסקים בכירים במה שברור יותר ויותר כדיל שנועד לשרת את המטרות הגדולות של אמריקה - תחרות עם סין, אנרגיה, דומיננטיות בתחום ה- AI (שקשורה קשר ישיר לאנרגיה).
  • הנקודה שהיא כנראה החשובה ביותר אם אכן נכונה: עסקת הנשק הענקית הזו בין סעודיה לאמריקה תבשר את סופו של היתרון הטכנולוגי הישראלי שנשמר על ידי אמריקה בעשורים האחרונים.
  • הסרת הסנקציות על סוריה
  • חטוף ישראלי משוחרר בעסקה שנדמה שנתפרה בלי קשר לממשלת ישראל. המשפחה מודה ישירות לנשיא ושליחו
  • הכיוון עם איראן: שאלת מיליון הדולר היא האם המו"מ נועד למצות אפשרויות ולהכשיר דעת קהל לפני מעשה או שזה בשביל לסגור. כרגע טראמפ מתנהג כאילו האפשרות השניה היא הנכונה

כל מה שמתרחש עכשיו הוא אכזבה גדולה מאד מאירוע שישראל צריכה הייתה להיות חלק ממנו. אני בדרך כלל לא מת על הסגנון הזה, והוא גם לא ממש מצחיק אותי, אבל זה תיאור די טוב של המציאות כרגע. זה מרגיש שהחמצנו את ההזדמנות לצאת עם ניצחון אמיתי מהמלחמה הזו.

למה לא הכל שחור ועדיין יש סיבות לאופטימיות?

• מי שגרמה לכל השינוי הזה במזרח התיכון היא עדיין ישראל ולא אמריקה, ולכן היא כנראה חלק מהיציבות שביום שאחריו
  • סעודיה כבר הרגה חצי מיליון חותים וכנראה בזבזה הון עתק על הסיפור הזה, ללא תוצאות. החימוש חשוב, אבל צריך לדעת מה לעשות איתו
  • הוקטור עדיין היה לכיוון נורמליזציה עם יותר מדינות ערביות והוא הוכח בנושא ירוט הטילים, כלומר במעשים ולא בהצהרות
  • מצבה של ישראל הוא על פניו טוב: האיומים פחתו נכון לעכשיו
  • האמריקאים עדיין יודעים שהסעודים והאמירתים יעשו עסקאות עם כולם (כפי שקרה עם ה- F35 אותו האמירתים לא הסכימו לקבל תמורת זה שילכו רק עם אמריקה ולא עם סין) בעוד ישראל, אלא אם יוחלט אחרת, היא בצד של אמריקה כמעט לגמרי
  • טיעון דומה בטכנולוגיה - לישראל יש מה לתרום, והרבה
  • ועוד

התנאים עדיין שם, אבל לפעמים יש הזדמנויות שלא ברור עם יחזרו. זה מרגיש שהיינו יכולים לסיים פה את הסיפור עם עוד עשרות מיליארדים בקופה שיעזרו להתאושש מהקושי הכלכלי שמימון המלחמה יזמן לנו ולהחזיר את החטופים בלי להיכנע לחמאס אם רק היינו עובדים נכון. ביבי כנראה יצא זחוח מאותה פגישה בבית הלבן ולא קרא נכון את המפה.

עכשיו מה? עוד כמה חודשים שלא לא זה ולא זה בעזה?

אני רק רוצה להבין פוליטיקאים ישראלים לחצו ידים ובעידוד מוחלט של השמאל והתקשורת לערפאת שהיה מבחינת ישראל אותו רמה של טרוריסט כמו זה מסוריה, אבל לערפאת זה בסדר אבל טראמפ עושה אותו דבר מבחינתו אבל זה איום נורא וצעקות של גואלט

לדעתי התקשורת הישראלית מנפחת את הארוע רק בשביל לתקוף את ביבי

אני יותר מודאג מהקשר של טראמפ עם קטאר.

יותר מזה, טראמפ יכול להכניס את סוריה לפשרה איתנו שתעזור לנו לשמור על נקודות אסטרטגיה בגבול עם סוריה

משה אני בכנות לא מבין מה הקשר. זה ווטאבואוטיזם למשהו שנעשה לפני 30 שנה בסיטואציה שונה לגמרי.

מה שאתה צריך לדאוג ממנו הוא שהייתה שיחה של בן סלמן, ג’וליאני וארדואן בזום - בלי ישראל.

זה מדאיג אותי , זה לדעתי כישלון נוסף של ביבי. אבל אני לא שותף לגועלד שלדעתי יותר מזויף פה.

אין שום הבדל בין רבין לוחץ יד לערפאת לבין טראמפ לוחץ יד לגוליאני. אם גולינאני יצעק “רק לא ביבי” בטח התקשורת תשמח ללחוץ גם לו את היד.

אני בעיקר מודאג בגלל שטראמפ לאט לאט מתברר על הפיי רול של קטאר.

לעומת זאת. בסוריה המצב הוא הפוך, אני חושב שטראמפ יכול להיות גורם ממתן על הטורקים שם.

בלי קשר לתקשורת, טראמפ הלך רחוק מדי עם נירמול דיקטטורים וצריך להודות בכך ביושר.

אולי יצאו מזה דברים טובים איכשהו, אבל קשה שלא להרגיש בחילה כשרואים את טראמפ עם ג’ולאני. אני מתקשה להבין בשלב זה אפילו איך אפשר להצדיק את ההתקרבות מנקודת מבט של “רע הכרחי” כלשהו.

אם מכל ההסכמים הללו הוא יוצר ברית שמאפשרת לו להתמודד עם סין, הוא לחלוטין מגשים את הרעיון של america first. האקטים שלהם לא מזיזים לו או לקהל שלו, ולכל אקט של שלום יש אינטרס וקו מחשבה מאוד ברור. טראמפ לא מתוך טוב ליבו, או אפילו מחוסר אמפתיה עושה את מה שהוא עושה. הוא מעל הכל מקדם את האינטרס האמריקאי וזהו.

זה האיש, זו האג’נדה, אם ביבי לא מטומטם הוא יבין שהוא פשוט צריך להיות בצד הנכון של האינטרס האמריקאי.

טראמפ יכול להתהפך בשניה.
כבר עשה את זה עם פוטין וזלנסקי, כשלא עשו בדיוק את מה שהוא רצה.
נראה מה יהיה עם ג’ולאני. העיף את הרוסים מסוריה, מגיע לו פרס מטראמפ. זה שטראמפ אמר לו שהוא צריך להצטרף להסכמי אברהם זאת ממש הטרלה.

אני בז לכל הפרשנים הישראליים שמנתחים עכשיו למה טראמפ לא עושה רק מה שטוב לישראל, אלא מה שטוב לאמריקה. תגידו תודה על מה שעשה כבר ותסתמו.

אני רוצה רגע להמשיך כאן את הקו הנכון שהתחילו לפניי.

אם ניקח רגע צעד אחורה ונסתכל בפרספקטיבה על המצב עכשיו, בקושי 100 וקצת ימים מאז שטראמפ נכנס לתפקיד, אז ככה:

• בשקט בשקט, השיג מכסים טובים פי כמה מבחינתו ומבחינת ארה"ב עם מדינות אירופה המובילות, דרום ומרכז אמריקה, אסיה, ובעיקר בעיקר - סין העקשנית והלוחמנית, שכבר שנים משחקת משחק כפול בכך שנהנית מההטבות של השוק המערבי החופשי, אבל בעצמה לא מאפשרת תנאים דומים בחזרה - ובסוף נשברה גם היא.
  • אחרי כל הסיבוב הקשוח הזה, אך שנשא פירות כאמור - השווקים חזרו לעצמם ולתלם שהיו בו קודם, ואף עם מגמות חיוביות יותר מקודם.
  • אחרי כל הרעש והצלצולים על ה"אמבוש" לזלנסקי - רוסיה ואוקראינה סוף-סוף בדרך לסיום של המלחמה הארוכה וחסרת התוחלת הזו, כשאף צד לא באמת מרוצה (מה שכנראה מעיד שההסכם המסתמן “סביר” בסה"כ), וכשאפילו גדולי המתנגדים האירופיים לעמדה של טראמפ - מיישרים איתו קו עכשיו, כשמקרון לדוגמה מצהיר היום ש’גם זלנסקי מודה שהוא לא יוכל להשיג את כל השטחים בחזרה’.
  • אפילו אצלנו, אם ננסה שנייה לצאת מנקודת המבט הפרובינציאלית שלנו (לא שחלילה היא הופכת את המלחמה הזאת לפחות מוצדקת אפילו במעט) - אבל גם כאן:
    - טראמפ הצליח לשחרר בחינם (מבחינתו) את החטוף האמריקאי החי האחרון.
    - הוא כנראה בדרך לסגור כאן את כל העסק הזה של המלחמה הארוכה בהיסטוריית הסכסוך (לא פוסל שתהיה כאן קודם מערכה עצימה נוספת כדי להפעיל לחץ נוסף לקראת סגירה)
    - על הדרך מיצב את עצמו כזה שחמאס מפחדים מפניו (שחרור אלכנסדר + שיפור התנאים שלו בשבי מרגע שטראמפ נבחר) וגם זה שבזכותו חטופים בכלל משוחררים, כשהמשפחות והתקשורת מנשקות לו את הרגליים.
    - באקלים הנוכחי במזרח התיכון - לא מופרך בכלל שגם יצליח להכניס לכל זה גם הכרה הדדית של ישראל עם סוריה ואף לבנון, ובכך יצליח במקום שכל קודמיו נכשלו בו במשך כמעט 100 שנה.
    - אני מסכים שאיראן זו השאלה הגדולה. נחכה ונראה איך הדברים יתפתחו, כרגע אנחנו עוד בעיצומו של ה’משחק הטראמפיסטי’, שאגע בו תכף. מה שחשוב לזכור, זה שבדומה לנקודות הקודמות - נצטרך לשפוט את התוצאה לפי נקודת המבט האמריקאית, ולא הישראלית.

כלומר, למעשה - טראמפ משיג פחות או יותר כל מה שרצה והכריז שישיג, ובמהירות מדהימה. הוא עושה זאת ע"י שימוש תכוף בשיטת ה’איום מוחץ וחד-משמעי’, שלאחריו “התקפלות”, כביכול. הטלת מכסים אסטרונומיים רק כדי להקפיא אותם לאחר מכן, תוכנית פינוי הרצועה שלפתע לא שומעים עליה מילה, איום פלישה לפנמה, ועוד.
אבל, וכפי שיודע כל אסטרטג מתלמד - מאזן כוח והרתעה עובדים רק בשילוב של כוח ממשי יחד עם כוונה אמיתית להשתמש בו במידת הצורך. ולכן, הקאץ’ הקטן-גדול בשיטה הטראמפיסטית, שהוא זה שהופך את השיטה הזאת ליעילה כל-כך פעם אחר פעם - זה שהוא לא באמת תמיד מתקפל, והוא בהחלט מממש לא פעם את האיומים שלו - גם בניגוד לכל התחזיות. הנקודה הזאת היא זו שהופכת אותו ללא צפוי במיוחד, וכתוצאה מכך - הופכת את האיומים שלו לממשיים ואפקטיביים.
קצת כמו הילד הזה בבית הספר, שאמנם היה קטן פיזית מהרבה מהחברים האחרים, אבל בגלל שהיה לו שם של ‘משוגע’ אז לא היו מתעסקים איתו גם ילדים גדולים ממנו בכמה רמות? רק שכאן לא מדובר בקטן, אלא בגדול - הכי גדול, והכי חזק, שגם אין מישהו גדול יותר או חזק יותר מעליו, שיכול לרסן אותו.

אני לא אשקר - גם אותי מחליא לראות את טראמפ לוחץ ידיים עם אל-ג’ולאני ומלבין אותו עבור כל העולם.
אבל צריך לומר ביושר - הוא בסה"כ ממשיך את המסורת המערבית הצבועה משהו (כולל שלנו עצמנו אגב, עם שיתוף הפעולה האדוק שלנו עם השעה הפרסי עד נפילתו, שהיה רודן גדול ואיום, ועד הזיוע הבטחוני שלנו למשטר האפרטהייד הדרום-אפריקאי), אך גם ההגיונית בסה"כ.
עם כל הרצון האחר והסלידה, אנחנו לא יכולים לבחור עבור עמים אחרים את המנהיגים שלהם (או את הערכים שלהם), רוצחים מתועבים ככל שיהיו. אם מבחינת העם הסורי זהו השליט הלגיטימי, בטח אחרי 15 שנה של מלחמת אזרחים עקובה מדם בה כולם טבחו בכולם - אז אין הרבה שאנחנו בתור המערב יכולים לעשות עם זה (וזה לא שזה לא נוסה כבר בעבר, בכישלון מוחלט יש לומר). יש כאן פוטנציאל לייצוב והרגעת האיזור לשם שינוי, וליצירת מאזן כוחות חדש - וכל מי שרוצה להוביל משהו בעולם, חייב להיות חלק בתהליך כזה (ואני רומז בעקיפין כאן גם אלינו, כמובן).

ואגב, בשולי הדברים - למי שעוד חלם על עבודה דיפלומטית ישראלית להסיט את ארה"ב מהלפיתה הקטארית - יכול להמשיך לחלום:

לא מוגזם לומר שעל-פניו ולפחות ברמה הכלכלית - מדובר באחת השותפות הקרובות והמרכזיות ביותר של ארה"ב כיום, יותר מישראל אפילו.
לנו עוד יש את היתרונות של תרבות וערכים משותפים, שיתוף אינטרסים טכנולוגי כמו גם צבאי-מודיעיני, לובי יהודי חזק באמריקה, ומיקום גיאוגרפי ייחודי - אבל חשוב מאוד להמשיך לעבוד על-מנת לשמר את זה. זה לא מובן מאליו בכלל.

טראמפ לא הראשון. מקרון ממש מתמוגג מאל-ג׳ולאני, כאילו הוא לא איש אל קעידה לשעבר.

@EJB השאלה מה אנחנו אומרים על טראמפ בהקשר שלנו. נראה לי שמנסים לשכנע אותנו שמה שאנחנו רואים הוא לא מה שאנחנו רואים. דוגמאות:

1. סכנה ליתרון הצבאי הישראלי שהיה הבסיס למדיניות האמריקאית: לשמור את ישראל הכי חזקה באזור. אם אף 35 יגיע לארדואן זה רע. כבר עכשיו שומעים שמכ"מים לגילוי כטב"מים (לא לתפוס אותי במילה), טכנולוגיה שכרגע ברשות האמריקאים בלבד, ימכרו לקטאר. זה קריטי.
  2. תחת ביידן ועד כה באופן כללי, נורמליזציה עם ישראל הייתה חלק מהדיל. עכשיו לא. לא רואה מדוע זה לא רע לנו
  3. אם ביידן היה מחבק את הנשיא הסורי היו מתלוננים פה על המדיניות האמריקאית הרופסת שלא מבינה את המזרח התיכון (בחזרה לדיון על חוסר הבנה מול ציניות)

אני הראשון שיגיד שיש לנו חלק עצום בכך ומקווה מאד שזה רק שלב בדרך. עם זאת דמיין מה היה קורה אם האריס הייתה נבחרת וזה מה שהיה קורה.

התוצאות של אירוויזיון ממש הפתיעו אותי.
הקהל ברוב מדינות המערב נתן לישראל 12 נקודות.
קשה לי להאמין שזה נטו בגלל השיר ולא פוליטי. הייתי בטוח שנקבל פחות כי שוטפים להם את הראש עם הג’נוסייד כבר שנה וחצי.

אפילו המדינות עם ממשלות הכי אנטי ישראליות נתנו לנו ניקוד גבוה - ספרד, צרפת, אירלנד, שוודיה, נורווגיה, בלגיה.

רק מחזק את הטענות שלי נגד התקשורת הישראלית שמנסה להשחיר את שאר העולם. מנסים לחפש אנטישמיות גם כשמדובר בכמה עשרות אנשים שעושים רעש ומניפים דגלים.

זה לא שאני אטוס מחר לספרד כי הם נתנו לנו 12 נקודות, אבל נחמד לדעת שגם שם השקרים של התקשורת לא עובדים על רוב האנשים.