אני נוטה להסכים איתך לגבי הרבה מהדברים, אבל אני גם חולק עליך לא מעט.
קודם כל, אמנם השמאל ‘אשם’ במידה רבה בקיפאון שהיינו בו, שדרך המוצא היחידה ממנו היא ניצחון מובהק של הגוש הדתי-מסורתי (כי זה מה שהוא בסופו של דבר). וגם ביבי תרם לא מעט להסתכלות הזאת, שזאת אכן ‘דרך המוצא היחידה’ (אם כי הוא כן ניסה עד הרגע האחרון למצוא גם מוצא אחר).
אבל זה לא כל הסיפור. נרצה או לא נרצה, הממשלה שקמה עכשיו היא רצון של חלקים גדולים של הציבור. שוב, אולי אנחנו מעדיפים לחשוב אחרת, אבל הליכוד הוא לא רק חילונים משכילים ליברליים, בעלי השקפת עולם ימנית-שמרנית בנוגע לביטחון ולכלכלה. הליכוד הוא גם (ואולי אפילו בעיקר) מסורתיים פריפריאליים, ואעיז להגיד כאן בין כותלי הפורום - גם מזרחים - שהשיקולים והחששות הליברליים שהזכרתם כאן, לא מפחידים ולא מעניינים אותם כלל. התיאור הזה של הליכוד בכלל נכון בשנים האחרונות, עם טיפוח פולחן האישיות המתגבר, הרבה פעמים על חשבון עקרונות אחרים של התנועה.
דיברת גם על דמוגרפיה. דמוגרפיה זה לא רק החרדים, שהולכים וצוברים כאן משקל גדל והולך - דמוגרפיה זה גם מסורתיים ודתיים, שמבחינת רבים מאוד מהם - החרדים הם אכן שותפים טבעיים, והממשלה שקמה משקפת את רצונם.
לכן, נרצה או לא נרצה - הממשלה המתהווה היא לא רק תוצר של אטימות גוש השמאל-חילונים, שהביאה לזירוז ולהקדמת המועד של תהליכים דמוגרפיים שמתרחשים ברקע, אלא משקפת במידה רבה את הדמוגרפיה הריאלית בפועל.
הגיע הזמן לסתור רגע את השקר הזה שמופץ בימים האחרונים - גם מצד ח"כים מהליכוד שמנסים לשפר עמדות לקראת חלוקת התיקים, אבל גם מצד גוש לא-ביבי שמנסה להתסיס ולהמריד.
אני לא זוכר הרבה פעמים שאצל מפלגת השלטון נשארו כ"כ הרבה תיקים, ובפרט התיקים המרכזיים: גם חוץ, גם ביטחון, גם משפטים, גם חינוך, גם תחבורה, גם תקשורת. למען האמת, אשמח לדעת מתי הפעם האחרונה שזה היה המצב.
להיפך. דווקא בגלל שיש מעט שותפות באופן יחסי, ששתיים מהן הן החרדיות שבד"כ לא מבקשות הרבה תפקידים, ועם מכנה אידיאולוגי משותף די רחב - התיקים עצמם היו פחות הסיפור, אלא יותר עניינים אידיאולוגיים/עקרוניים. החריגה היחידה הייתה עניין האוצר/ביטחון שסמוטריץ’ דרש, ושבכל מו"מ קואליציוני רגיל ביבי היה מוסר בשמחה בלי לחשוב פעמיים.
לגבי זה שמדובר במשרדי ביטחון וחינוך “מרודדים”, לכאורה:
- ממשרד הביטחון יוצאו אך ורק העניינים המנהליים השוטפים שביהודה ושומרון - בניה בהתנחלויות, אכיפת בניה פלסטינית בלתי חוקית - שום דבר שאמור לעניין באופן מיוחד את שר הביטחון בימים כתיקונם, אלא אם מדובר באיש שמאל רדיקלי, שרוצה להיות ‘שר המתנחלים’ בעצמו.
- במשרד החינוך יוצאו תוכניות העשרה והתוכניות החרדיות (שגם ככה לא כ"כ נמצאות תחת פיקוח משרד החינוך) - שוב, שום דבר שנמצא בליבת העיסוק של המשרד.
נקודת אור אחת, בכל זאת, בסוף כל הסיפור הזה:
אני מסכים שההזדעקות הזו של השמאל על תוכניות החינוך של אבי מעוז, בזמן שהם יוצאים בעצמם כנגד תוכניות הפרטה ימניות של מערכת החינוך - היא צבועה ומגוחכת. אבל אני חושב שמכאן אולי אכן תבוא הישועה, ולא רק במערכת החינוך - ככל שהחילונים ירגישו יותר ויותר ששומטים להם את השטיח מתחת לרגליים, ככה הסיכוי להפרטה ולאוטונומיות מקומיות (סטייל מה שקרה כבר במרכולים בתל-אביב וחלקית בתחב"צ בשבת בר"ג, לדוגמה) - גובר. נחכה ונראה.