אני מתלבט כבר כמה ימים אם לכתוב פה, זה לא רק העומס בחיים עצמם + הלימודים, זה לא רק הנושא שכבר מוצה ולובן די כאן בפורום אלא בעיקר החשיפה שאצטרך לחשוף את עצמי פה (אולי מתאים לת’רד ‘הכתיבה משחררת’ או ‘הציגו את עצמכם’)
כפי שאתם יודעים אני חרדי. אני חרדי מהאליטה, אשכנזי לבן-ורוד מכל הכיוונים, עם וותק בארץ של 10 דורות. למדתי במוסדות הטובים והנחשבים ביותר, גם הייתי יותר מהממוצע וגם היו לי פרוטקציות בכמה תחנות בחיים. לא רע. לא הייתי פריווילג חרדי שיכול לצפצף על הכללים החברתיים ועדיין יקבלו אותו בחברה, אבל בהחלט מהאליטה.
מאידך, כחרדי אני תמיד בפוזיציה. אני בצד החלש. אז הפרספקטיבה שלי היא מחד מהצד השליט והחזק שנהנה מהעדפה ומאידך מאחד שמפלים אותו בקבלת עבודה כי הוא חרדי. שחור לבן, מהמוזרים הפנאטים.
אמלק, אין גזענות. זה ישן מדי ולא עובד (רק אריה דרעי / מוזרי הליכוד שמפמפמים את זה לקושש קולות). אבל יש ביג טיים איפה ואיפה. וכמו שהזכירו פה בת’רד - אם אני לא אשה כנראה שלא אדע או שאדחיק על המצב של הנשים בשוק, אבל עובדתית הן עדיין מפסידות מול גברים במשרות, במשכורות ועוד.
במיקרו קוסמוס לחרדים, יש איפה ואיפה לחלוטין. אקח לדוגמה את האיסור לבני ישיבות סמארטפון כי זה מקלל את הנפש ואנערף. בנים של תורמים לישיבה הלכו עם סמארטפון ואין פוצה פה ומצפצף, נכדים של ראשי הישיבה הלכו עם סמארטפון ואף אדם לא דיבר, את מי זרקו מהישיבה על סמארטפון? את חבר שלי מהחדר… לטעון שזה לא קיים בציבור הכללי שבמו עיניי אנחנו רואים את ההתפלגות של אותם חוקים מול אנשים שונים - זה לדעתי מה שמתדלק עדיין את המחאה מהצד הימני.
כל אחד מהימניים שאני מכיר לא מעניין אותו הרפורמה, לא מעניינת אותו פסיקה כזו או אחרת של בג"ץ להתיר למשפחות מחבלים להשתתף בטקסי יום הזכרון או למשפחות מהגרים לעזוב את הארץ. מה שכואב לכל אחד מהימניים זה האיפה ואיפה. תצחקו מפה ועד מחר על אבישי בן חיים התיאוריה שלו ספציפית על ישראל הראשונה והשניה הוכחה במחאה הזו מעל לכל ספק. אני כבר לא מדבר על צורת המחאה (מתנגד לכל עצירת כבישים, אין זכות כזו בשום דמוקרטיה, זה אנטי דמוקרטיה.) מדבר על זה שבתל אביב אסור להשתמש במכתזית לפינוי מפגינים מכבישים כי זה אולי פוגע בעיניים, אבל עד היום שהשתמשו במכתזית מול כל הפגנה של החרדים עם פאקינג בואש - שנשאר יומיים אחר כך בכל הכניסה לעיר והסריח בטירוף - זה מותר. וזה לא רק זה, המעצרים עד תום וביצוע ההתנתקות שעשו לנערים שחסמו כבישים, המילים כדורבנות שאמר מייסד המהפכה המשפטית אהרן ברק על האיסור לחסום כבישים - לא משנה מה הסיבה להפגנה, על הגישה של שי ניצן על בקשת כליאה עד 20 שנים!!! על חסימת כביש (ואני לגמרי בצד שלהם, של אהרן ברק ושי ניצן) ואז חבורת אנשים עושה בדיוק את אותם דברים ולא מקבלת מעצר אפילו, אין לי אלא להגיד שזו איפה ואיפה. וכן, זה מכל המהפכה המשפטית הכי מפריע לי, יצא המרצע מן השק ביג טיים. כל מה שחוויתי בשוק החופשי כחרדי רק מקבל כל יום סימוכין.
אין גזענות. מה שיש זה חילוניות וכל השאר. חשבתי כחרדי שאני סוג ב כי לא עשיתי צבא, כי אני לא רוצה להשתלב בשוק העבודה (ככה הם טוענים, אני מת להשתלב, פשוט הגלגלים האלו כל כך איטיים למרות כל המאמץ שאני עושה) אבל גם את חובשי הכיפות הסרוגות שמשרתים בצבא ועובדים בשוק הכללי - גם אותם מפלים. אם אתה מזרחי במקור ואתה חובש אפילו כיפה סרוגה אבל יישרת קו עם חלום החילוניות האידיאלי - אתה סוג א, אם אתה קצת מסורתי ויותר - אתה סוג ב.
ועוד נקודה.
בדמוקרטיה לא אמורים להיות דעות שוות. אמור להיות שוני. מי שמסתכל על יפנן או על סינגפור בקנאה - שוב לדעתי - לא יורד לעומקו של הרעיון הדמוקרטי. כל מה שצריך בדמוקרטיה זה אינטרס משותף של כל האנשים למה שווה להתגבר על כל מכשול כי האלטרנטיבה תהיה גרועה יותר. כציבור ישראלי לא היינו צריכים לתת אופציה בכלל לציבור קיצון. לא מהצד הימני שחושב שלהרוג ערבי זה מצווה, ולא מהצד השמאלני שחושב שצהל הוא צבא כיבוש כשהמדינה היא מדינת כיבוש וצהל הוא כולה זרוע של שמירה על חיינו מפני האויבים מסביב. בעיניי הייתי שולל לאנשים כאלו אזרחות - עד כדי כך. כל השאר היו מסתדרים יופי כשהיו כללים כתובים למהו קיצון. העניין, שאיני יודע במדויק להגדיר מהו קיצון כדי לבנות מנוע סינון לחארות הקיצוניים. אבל יש כאלו שבעיניי הם וודאי נכללים, ואותם צריך להוקיע מהמדינה שכל חפצה הוא להתקיים אחרי אלפי שנות רדיפות.
שבת שלום!