אמלק:
מבין ומחזק את שארקי (חוויה דומה). עם זאת, לא חושב שהמספרים הנמוכים נובעים מאפליה (גם אם קיימת), אלא מפער חברתי שילך ויצטמצם עם הזמן.
המשך אחרי החפירה:
שני הורי עלו ממרוקו לאשדוד. הסבים היו סוחרים אמידים שנאלצו להשאיר הכל מאחור, לטובת דירות של 48 מטר עם עשרה ילדים, בעיר שהייתה אז בעיקר חולות.
לקראת הגיוס, הייתה אפס מודעות ליחידות כמו 8200 או לסיירות מיוחדות, אז התגלגלתי לחטיבת גבעתי. לקראת סוף הסדיר, נשתבשה עלי דעתי והחלטתי להתגייס מחדש לקורס טיס, ושם לראשונה נפקחו לי העיניים (כי גבעתי זה די מיקס של אשדוד-באר שבע-רחובות).
כנראה שזו היתה הפעם הראשונה שפגשתי באוכלוסיה אשכנזית צברית. רוב חבריי לקורס היו אשכנזים, ממעמד סוציו אקונומי גבוה בטירוף, מהערים והקיבוצים הנכונים, ולחלקם הגדול היו קרובי משפחה שהם צוות אוויר.
בתדריך זוגי לפני טיסות המדריכים היו פותחים בסמול טוק ושואלים על ההורים. אני הייתי מחייך ואומר שאבא שלי נהג משאית, והחבר לידי היה מספר באיזה טייסת אבא שלו משרת וכו’.
לא חוויתי שם אפליה מקצועית אבל כן הרבה דעות קדומות.
בהמשך עשיתי תואר ראשון ושני במדעי המחשב. אני לא יודע באיזו אוניברסיטה גב וחסה למדו, אבל בעברית ובמכון ויצמן יש רוב אשכנזי (ושיח שמאלני מובהק). אמא של ההיא פתרה לה את התרגיל תכנות, ההורים של ההוא מהנדסים, אמא שלו דיקנית הפקולטה למדעי המחשב, כולם מכירים את כולם מ8200 וכו’
גם בעבודה הנוכחית שלי, רוב מובהק. יש שלד של שלושה או ארבעה דורות של יחידה כלשהי מ8200, שאחד משך את השני. יש מהם שמגיעים לנחלה בגיל מאוד צעיר, ומהם הבנתי שמרוץ החימוש היום לקח צעד קדימה - היום דוחפים ילדים לסיים תואר ראשון עוד לפני הצבא כדי להתגייס לתפקיד טכנולוגי.
בתיכון שלי אף אחד לא שירת ביחידה מיוחדת, והרוב למדו במכללות - כי זה מה שהם הכירו. אנשים באמת חכמים שהתחתנו מוקדם/למדו במכללות פח אשפה
[סוף חפירה]
אני טוען שהבעיה היא בפריפריה ההומוגנית, בחשיפה המוגבלת למסלולים איכותיים ולתחושת מסוגלות.
אם אח שלי בסיירת מטכל, אבא שלי יזם הייטק, כל השכבה מעליי התגייסה ל8200, או אמא שלי מרצה למדעי המחשב - זה קיים ואפשרי ונמצא במודעות.
יותר קל להשתלב במקומות כאלה כאשר המשפחה והקהילה שלך משם. זה מוכר ובטוח.
הכללה מזעזעת שמעידה אולי על הסביבה שלך.
בנוסף, העבודה שלי (מהנדס תוכנה) קלה, מתגמלת ונוחה פי אלף מכל עבודת כפיים שבה עושים את המינימום בשביל לשרוד. אם הם היו נחשפים ליותר אפשרויות, ייתכן שהמצב היה שונה.