מצטער לבאס, ואני יודע שאורי דווקא הסכים איתך בנקודה הזאת - אבל זה פשוט לא אפשרי / לא נכון. ואני אפילו לא מדבר על הלך הרוח הציבורי, שלדעתי כבר הוכח יותר מפעם אחת שהוא הרבה פחות קפיטלסטי ממה שהיינו רוצים לחשוב.
בריאות, ביטחון (כללי+פנים), חינוך, תחבורה - 4 המשרדים עם התקציבים הגדולים ביותר במדינה, וארבעתם ישארו במימון ממשלתי כמעט מלא, לא משנה מה. תחבורה וביטחון זה ברור, אבל אפילו בריאות - אני לא בטוח שגם גדולי הליברטיאנים פה היו מקצצים אותו באופן עמוק, והופכים אותו למשהו שדומה יותר למערכת הבריאות האמריקאית.
היחיד שעוד יש מה לדבר עליו זה חינוך (להזכירכם - גם מעבר לשיטת השוברים נשענת על סבסוד ממשלתי כמעט מלא) - אבל גם כאן אנחנו רואים עד כמה זה מורכב לשנות משהו, לאור האילוצים הפוליטיים של אלו שצריכים להרכיב ממשלה. עם זאת, זהו אכן המרכיב היחידי (יחד עם רווחה) שאשכרה אפשר להשתמש בו כדי להשפיע על מערכת התמריצים החרדית - אבל זה כבר הרבה יותר דומה ל"לתת כלים לחרדים" של אורי, מאשר “קיצוץ כל המערכת הסוציאלית” של דן.
בשורה התחתונה, לדבר על מערכת הרווחה הסוציאליסטית הישראלית זה טוב וזה נחמד, אבל בפועל זה לא יותר מ’תראו יש פה ציפור’, כדי להסיט את הפוקוס מהבעיה האמיתית. והבעיה היא, כפי שאורי כבר ציין, היא שהאזרח החרדי הוא בממוצע גרעוני (קרי, עולה למדינה יותר ממה שהוא מכניס לה), בזמן שהוא חלק מציבור שחלקו היחסי במדינה רק הולך וגדל. אגב, זו גם הסיבה שלומר ‘העיקר שיעבדו, גם אם בעבודות לא מכניסות’ - זה פשוט לא נכון. זה לא יפתור את הבעיה המרכזית הנ"ל (רק מהבחינה הזאת שברגע שייכנסו לתוך שוק העבודה, סביר שלא יסתפקו בעבודות בשכר מינימום, ולכן התהליך הטבעי הוא שהעובדים החרדים ידרשו בסופו של דבר את הכלים שיאפשרו להם גם עבודות מכניסות יותר. אבל אז זה סתם עיקוף ארוך ומיותר בתהליך, במקום לחתור ישירות אל המטרה).
לגבי לימודי ליבה - אכן יש הרבה על מה לדבר והרבה מה לשפר גם בחינוך הכללי. אבל זה לא בר השוואה בכלל. זה כמעט כאילו שפלורנטינו פרז יגיד שהכדורגל הישראלי צריך מאמני כושר טובים יותר, ואז אלון חזן יענה לו: “כן, אבל גם לכם חסרים בלמים”.
ולגבי החינוך הממלכתי חרדי - זו אכן טיפה בים, ולצערי עוד לא מדובר במגמה. מה שכן - אני מעריך שיש ביקוש עצור אדיר לכך בציבור החרדי, שעצור בעיקר ע"י ההנהגה החרדית שעומדת על הרגליים האחוריות כדי שלא לאבד שליטה ותקצובים של מערכות החינוך שלהם (לשס לדוגמה יש מערכת חינוך בבעלותה, ולכן, כמו כל מונופול טוב בהיסטוריה - היא לא מעוניינת בתחרות).