ליאור, אתה חוזר שוב ושוב על הטענה הזאת בדיונים הפוליטיים השונים, אבל היא פשוט לא נכונה. ייתכן שהיא נכונה טכנית, אבל היא בוודאי לא נכונה מהותית.
כשאזרחים בישראל מצביעים למפלגה, אחד השיקולים המרכזיים העומדים בפניהם הוא מי עומד בראש המפלגה. אני אגיד יותר מזה - אני מעריך באופן גס שכ-70% מהמצביעים, לא מכירים כמעט אף-אחד במפלגה שהם מצביעים לה, מעבר לזה העומד בראשה. אנשים מצביעים ‘ביבי’, ‘ליברמן’, ‘בן גביר’, ‘גנץ’ או אפילו ‘עודה’ ו’עבאס’, אולי אפילו יותר מאשר הם מצביעים ‘ליכוד’, ‘ישראל ביתנו’, ‘המחנה הממלכתי’ או ‘רע"ם’. קל לראות את זה גם בתחלופה המתמדת של מפלגות שחלק מהפוליטיקאים מבצעים, כמו גרביים מסריחות, וההליכה של הציבור והקולות אחריהם.
ואגב, גם אם נשמעת כאן קצת ביקורת סמויה על הרדידות של האנשים - יש כאן גם לא מעט היגיון. בדמוקרטיה ייצוגית (כלומר, כזו שאתה בוחר בה את מי שייצג אותך, ולא מקבל את ההחלטות על הניהול השוטף של המדינה בעצמך, כמו באתונה העתיקה לדוגמה), לזהות הנציגים הנבחרים יש משמעות אדירה, הרבה יותר מאשר למפלגה - מוסדותיה, המסורת שלה, המצע הרשמי שלה וכו’. ובתוך כך, לזהות הנציג הבכיר ביותר לו אתה מצביע, לעומד בראש המפלגה - יש גם את המשמעות הגדולה ביותר - יש לו המון כוח והשפעה על האופן שבו המפלגה תתנהל, תפעל ותצביע בכנסת.
העובדה שלעומד בראש המפלגה יש משקל מכריע בקרב המצביעים הפוטנציאליים, באה לידי ביטוי בצורה המובהקת ביותר בסקרים (הרדודים להפליא, בעידודה של התקשורת הרדודה לא פחות) על-כך שמועמד X (בנט, גלנט, יוסי כהן, וינטר - you name it) צפוי לגרוף Y מנדטים אם יקים מפלגה עצמאית - מה שאומר שאנשים מוכנים לתת לא מעט מנדטים (גם אם באופן ספקולטיבי) למפלגה שהם לא יודעים את שמה, לא יודעים מה המצע שלה, מה עמדתה לגבי סוגיות ליבה, ובעיקר - לא יודעים מי עוד יהיה חבר במפלגה.
הדברים נכונים באופן כללי, אז על אחת כמה וכמה כשמדובר בדמות הפוליטית המשפיעה והדומיננטית ביותר ב-20 שנה האחרונות בפוליטיקה הישראלית (אולי אף העולמית). לומר שהליכוד עם ביבי בראשה שקולה לליכוד עם אדלשטיין או רגב בראשה - זאת בדיחה לא מצחיקה. אני לא אופתע לגלות שביום שאחרי ביבי, הליכוד תהיה מפלגה של 10 מנדטים (בטח במצב שביבי השאיר את המפלגה).
ויותר מכל זה - במקרה דנן, לא רק שאנשים מצביעים בעיקר לעומד בראש המפלגה לה הם מצביעים, אלא הם גם לוקחים בחשבון את הגוש לו הם מצביעים, ואת ראש הגוש כולו. כלומר, לא רק מי שהצביע ליכוד, אלא גם מי שהצביע שס, עוצמה יהודית או הציונות הדתית - הצביע בעקיפין ובמודע לנתניהו כראש ממשלה. אז שוב, להחליף את ביבי באדלשטיין כי “טכנית” זה חוקי - זה פשוט לא נכון מהותית.