פוליטיקה וזה :: ישראל במלחמה

ראיתי גם את הציטוט המגוחך והמנותק של הרצי על ה-200 מיליון למוצב נחל עוז, ואני כמובן מסכים איתך. בתור מי שהתעסק קצת בהקצאות משאבים צה"ליים, קשה לי להסביר במילים עד כמה המשפט הזה מנותק. בוא נגיד את זה כך - אם הוא באמת מתכוון לזה, ומבחינתו הוא לא יכל לחשוב על שום פיתרון אחר להגנה על המוצב שלא בתקצוב נוסף של 200 מיליון ש"ח - הוא בעצם אומר שהמוצב הזה נידון לאבדון מלכתחילה. אה, וכמובן שהוא היה חייב לשים את המפתחות באותו הרגע, אם זה באמת מה שהוא חשב כבר אז.

לגבי הכתבה הנוספת שהבאת - קצת לא פופולארי, אבל אני לא לגמרי מסכים.
מה לעשות, מדינת ישראל היא מדינה עם תקציבים מוגבלים, ולכן חייבת להגביל את עצמה לתרחישי ייחוס מסויימים, אליה היא נערכת ומתכוננת. זה נכון לכל מדינה, ועוד יותר למדינה הקטנה שלנו, שמצד אחד קטנה יחסית באנשים, במשאבים ובשטח, ומצד שני מרובת איומים בטחוניים, לצד אתגרים פנימיים רבים אחרים.
גם רוסיה יכולה להחליט פתאום שהיא מחליטה לתקוף אותנו, או, בהקצנה - אפילו ארה"ב יכולה להחליט פתאום להתהפך עלינו, ולהחליט שאחרי קנדה וגרינלנד, היא רוצה לספח גם אותנו. תרחיש מוגזם אמנם, אבל בא להבהיר את הנקודה - אי אפשר באמת להיערך (משאבית, צבאית וכו’) לכל תרחיש שהוא. יש צעדים אחרים, אסטרטגיים, שניתן וצריך לבצע על-מנת להקטין איומים חיצוניים, מלבד היערכות צבאית קונקרטית - הסכמי שלום, יצירת תלות כלכלית או אחרת (אנרגטית לדוגמה), מאזן הרתעה באמצעות נשק שובר שיוויון ו/או באמצעות יצירת רשת של קשרים דיפלומטיים עם מדינות ומעצמות, ועוד.
הפיתרון לכל איום פוטנציאלי (בשונה מאיום קונקרטי) לא צריך להיות אוטומטית שליחת המוני חיילים לגבולות. יש לזה מחירים עצומים, שמדינת ישראל הקטנה פשוט לא יכולה לעמוד בהם לאורך זמן. שלא לדבר על זה שמהלך כזה יכול להשיג בדיוק את התוצאה ההפוכה מהרצוי, בתור נבואה שמגשימה את עצמה, ולגרום לעלייה ולאסקלציה מיותרות לחלוטין במתיחות עם מצרים, שלא הייתה קיימת כלל מלכתחילה.
בין הסקאלה של תרחיש הזוי של תקיפה אמריקאית לבין תרחיש סביר עד כדי ודאי של תקיפה של חיזבאללה - ככל הנראה שתקיפה מצרית נמצאת הרבה יותר קרוב לתרחיש הראשון. מצרים וישראל מתואמים בטחונית הרבה יותר ממה שידוע ונהוג לחשוב בד"כ, יש מגוון אינטרסים משותפים - באופן ישיר או עקיף, ולמצרים ובעיקר לעומד בראשה יש המון המון מה להפסיד מיציאה למלחמה שכזו - הרבה יותר ממה שיש לה להרוויח.
כמובן שבניהול סיכונים חייבים להתייחס גם לחומרת הסיכון במידה והוא מתממש, ולא רק להסתברות למימושו, אבל כאמור - לשם כך יש סדרת צעדים אחרים שניתן וצריך לנקוט קודם לכן (והם אכן מבוצעים ברובם כבר היום).

אגב, חשוב להכיר - מכל מי שמעורב לעומק ואני מכיר וסומך עליו - כל הפרסומים האלה שצצים לאחרונה על מצרים ועל ההכנה שלהם למלחמה מולנו, לכאורה - מדובר בהמון פייק, בדיווחים שקריים כמעט תמיד, ובעיקר - מתוזמנים ומכוונים ממקור שלישי, חיצוני וכנראה עויין לנו. יש קמפיין דומה ומקביל שרץ כרגע גם במצרים, ומנסה לחמם את האווירה עד כדי ממש לחבל בהסכם השלום החשוב שבין שתי המדינות. סיכוי לא רע בכלל שאיראן עומדת מאחורי כל זה.

לפני מלחמה עם עזה הייתי מסכים איתך במאה אחוז.

לא יודע כמות המנהרות ואיכות שלהם מתחת לעמדות השמירה של חילים מצרים גורמת לי לפקפק במחשבה ש"מצרים שונאת את חמאס יותר מאיתנו"

אני לא חושב כמוך:

1. מצרים היא על הגבול שלנו, ונלחמה בנו בעבר יותר מפעם אחת
  2. אין לישראל שום פריבילגיה לא להיות ערוכה למתקפה ממדינה שגובלת בה. גם אם חיזבאללה ועזה זה פי עשר יותר סביר
  3. כל מה שאתה צריך זה שמדינה או שתיים יתקיפו את ישראל ויצליח להם פלוס איזה מיסקלקולציה של מישהו במצרים - והם מתקיפים אותנו

די בטוח שתוכנית כלשהי להגנה על הגבולות ישנה או לפחות אמורה להיות. גם אם לא באותה רמת פירוט מבצעית - אתה אמור לדעת לפחות איך משנעים כוחות, דרך איפה, כמה זמן זה יקח, איך חיל האוויר מתכוון לתת תגובה ראשונית וכו’.

בחיל שבו שירתתי ידעו בדיוק מה האיום הנשקף ממצרים וסוריה. במחשבה נוספת, יש מצב שהוא אפילו קצת מבלף בכוונה.

ד"ר סבסטיאן בן דניאל הושעה מעבודתו לאחר שהתבטא נגד חיילי צה"ל. אין ספק שמדובר באיש שמאתגר את המערכת משמאל ומה שהוא אומר לא פשוט. ולי באופן אישי אין ספק שהתמונה שהוא מצייר היא שגויה. עם זאת, האיש מציף דברים לא נעימים שקורים ויש מי שמעדיף לא לדעת. בדיוק אותם אנשים שכשהם מסבירים את ישראל אז מתגאים בכך שאצלנו חוקרים, ואצלנו בודקים, ואצלנו יש חוק. אני רוצה לחיות במדינה שבה אם חיילים יורים בילד אז האירוע מתוחקר. כי אם לא, מועבר מסר שזה מותר, שזה בסדר. גם אם ברוב המקרים אני מאמין שאין כאן רצח מכוון של ילד אלא סיטואציה מבצעית שהתגלגלה לא נכון. נראה שהחברה הישראלית חושבת שאם היא תוריד את הסטנדרטים שלה אז זה הולך לעזור בהתמודדות עם האויב. עצוב מאד. זה לא מקרה בודד אלא חלק ממגמה ברורה מאד שלא החלה אתמול. כמובן שכשהדבר בא מהצד השני - ימנים שקורים להשמיד את כל הערבים בעזה - אין שום חקירה או קריאה להדחה.

לא יודע מי זה ולא מעורה במקרה, אבל קשה לי להבין את הציפייה של אנשים שמוסד שממומן על ידי המדינה יעסיק אדם שיוצא באופן נחרץ נגד המדינה. זה נכון לימין ונכון לשמאל. רוצה לדבר נגד חיילים תמצא מישהו אחר שישלם לך. לא מבין את ההתקרבנות.

בשביל קונטקסט:

לא יודע, מצד אחד חופש הביטוי וכו, מצד שני - המון (ואני מתכוון המון) מהסטודנטים שלו דרשו לפטר אותו כי הרגישו לא בנוח לשבת בשיעורים של, ולממן את, מי שאומר שהם ״חונכנו לרצוח ילדים״. זה לא שהפרסונה הטוויטרית שלו באמת יכולה להיות מנותקת לחלוטין כשיושבים אצלו לא מעט לוחמים במיל בשיעורים. ״חופש הביטוי vs חופש מהשלכות״, אני מניח. מדובר בקיצון של השמאל הקיצוני, גם אם באדם סופר אינטליגנט שיש לו גם ביקורת מוצדקת רבה על צה״ל וישראל.

(זו אגב דוגמה מצויינת מדוע פרופיל פייק זה דבר מאד חיובי בנסיבות מסוימות).

בסוף יש עשרות כמוהו, וכמו ענת מטר ואחרים, שמביעים דעות סופר קיצוניות כל הזמן ואין שום חשש לעבודתם. לא חושב שאורי צודק לגבי הסטנדרט הכפול. אם מישהו יעז להביע תמיכה ברצח עם באקדמיה, הסגל והסטודנטים כאחד יעשו לו את המוות בדיוק באותו אופן (לפחות בעברית ובתל אביב, ומאמין שגם בבן גוריון).

מה עם הסטודנטים שלו, מרגישים בנוח?
https://x.com/i/status/1850551230126236020

מי זה? זוכר את הקטע אבל לא זוכר מי האיש.

תמיד מגינים על הפרופסרים משמאל שמשמצים את המדינה ומעלילים עליה עלילות דם.

אורי אני משלם מיסים למדינת ישראל, אני לא מוכן לשלם למי שקורא לחבר הכי טוב שלי ואח שלי רוצח ילדים וגם לי בעקיפין, כי אני גם שרתתי בשטחים.

אני ברור פה? או שאני צריך להגיד את זה בצורה יותר בוטה.

הסרט התעמולה החדש של הפלשתינים שזכה באוסקר איתו אין לי בעיה כי הוא לא מומן על ידי אזרחי ישראל. הפרופסור המנוול הזה רוצה להשמיץ ולהעליל עלילות דם על חיילי צהל? שיעשה את זה בתור אזרח פרטי.

זה כזה פשוט. חופש ביטוי זה לא לחיות על חשבון מי שאתה מעליל עליו.

מה שכן היה פגיעה חמורה בחופש ביטוי זה המעצר של הקומיקאי הערבי שצחק על חטופים. פה זה היה באמת שערוריה.

דרך אגב אני בכלל לא מבין את היושר המינמלי של אנשים שמחושבים שמדינת ישראל היא פושעת מלחמה איומה אבל לקבל משכורת ולעבוד אצלה אין להם שום בעיה עם זה. שמישהו יסביר לי איך זה מתישב ביחד.

לא מכיר אותו, כתוב בציוץ הרב אליהו מ’אלי’ (אולי עלי?)

תראו, שניכם צודקים - האיש מכפיש את חיילי צה"ל וזה מעצבן מאד. אבל באופן פלאי - אף פעם הביקורת הזו לא נשמעת באמת. או שזה לא הזמן (שקט יורים), או לא המקום, או לא פרופורציונלי, או כלום לעומת מה שהאויב עושה אז אין מה להתייחס… בסוף אין אף פעם זמן מתאים לביקורת. ועם האווירה במדינה מאז השביעי לאוקטובר בתמיכת השר - אנחנו לא מפרידים בין מי שמביע עמדות שעליהן אסור לעבור בשתיקה ואף לפתוח בהליכים, למקרים כמו שמשה ציין או אפילו מה ש(לא) עשה דיא סבע ושילם מחיר הזוי.

אני צורך בכוונה הרבה יותר תוכן ימני משמאלני. לא רק בשביל לשמוע את הצד השני אלא כי זה באמת משפיע על עמדותי לא פעם. אבל זה החלק הקל. העמדות הימניות מנחמות: אנחנו צודקים ואם יתנו לנו ללכת עד הסוף אז נפתור את הבעיה. מה שקשה באמת זה להכיל את עמדות השמאל. מודה שהורדתי עוקב מהרבה חשבונות שמאל כי מאד קשה לצרוך את התוכן הזה. מקווה להגיע לפוד הזה בקרוב, יש גם פרק עם סבסטיאן:

אז בקצרה:

1. סימטריה - לדעתי לא קיימת
  2. לאתגר את המדינה ולקבל ממנה כסף - כרגע מוטב לנו להכיל כל עוד זה בא מבית, אחרת נידרדר. ההידרדרות כבר החלה. מימון המדינה - היא קיימת בשביל האזרח, לא להפך

משה, השתמשת במילה להעליל. אני כמובן לא שותף להחתמה הזו של כל הצבא. אבל יש גם תכנים שלא נעים לראות:
הילד הזה למשל
https://x.com/freyisrael1/status/1888308340188438597
או שגם אצלנו אסירים מאבדים ממשקלם
https://x.com/UbaiAboudi/status/1885706316888277048
יש לי עוד דוגמאות.

אשתו של דיא סבע תומכת טרור נאו נאצית. היא פרסמה שבוע אחרי השבעה באוקטובר סרטון תעמולה חמסנאצי עם הטקסט שלה: “אין הבדל בין ילד לילד, אין הבדל בין דם לדם, גם בעזה יש ילדים וכבר 800 מהם מתו מהפצצות שלנו”.

שבוע! כשעוד מזהים חלקי גופות של ילדים שקמו בשבת בבוקר וראו איך מחבלים רוצחים את ההורים שלהם לפני שרצחו גם אותם. לא אכפת לי שזו אשתו - אוהדי חיפה חבורה של אפסים שהסכימו לקבל אותו חזרה.

יופי ישראל פריי…

הנקודה ברורה מבחינתי, אתה חושב שחילי צהל פושעי מלחמה? תעשה את זה בתור אזרח פרטי.

מדינה צריכה לממן תעמולה נגדה?

חד משמעי לא. אין בעיני שום מקום לפשרה. איך חייל במילואים אמור לשבת במוסד הזה וללמוד? איך נדע שאותו חייל מקבל יחס הוגן מהמרצים ולא מופלה לרעה?

@Shusaku

1. תומכת טרור ניאו נאצית זה לא בשום קנה מידה. זה הפוסט המלא מתוך גוגל מהיר שעשיתי:
    “צריך להגיד את זה”, אמר הדובר בפוסט ששיתפה סבע. “אבל גם בעזה יש ילדים, וכבר 800 ילדים מתו בעזה מההפצצות שלנו. ובין אם הם כלואים בין הרצחנות של חמאס להפצצות שלנו בישראל, אנחנו חייבים להגיד שצריך לעשות הכל כדי שילדים לא ימותו, כי זו האמת, אין הבדל בין ילד לילד”.
  2. שים לב, הכדורגלן קונסל (מלשון cancel) בגלל אשתו. אתה באמת רוצה ללכת למקומות האלה?

הוא הצביע על פשעי מלחמה לכאורה שביצע חייל בודד וחטאו היה שהכתים את כולם. מצד שני הוא מצביע על מגמה ותופעות שכן מתקיימות. התגובה כמובן חד צדדית.

זה לא מעניין אותי מה הוא חשב.

באמת, אם הוא חושב את זה אז הוא בעצמו לא צריך לעבוד אצל המדינה שמצבעת פשעי מלחמה לטענתו.

זה האמת מבחינתי די פשוט.

אתה חי על חשבון משלם המיסים במוסד ציבורי, אין לך חופש ביטוי לכל דבר שאתה רוצה להגיד.

בגלל זה הבאתי את הדוגמה של הסרט והקומיקאי . הם אנשים פרטים להם עומדת זכות הביטוי בצורה מלאה וחופשית.

דרך אגב, אני גם יחשוב כך על פרופסור שחושב שצריך לעשות טרנספר לערבים. (כל עוד זה לא עמדת המדינה) אם המוסד האקדמי יחליט לפטר אותו זה זכותו המלאה

שומע את קלצ׳קין הרבה. מוטה והרבה פחות ישר אינטלקטואלית משרמן לטעמי. עדיין יש פרקים מוצלחים.

הביקורת על מערכת המשפט שלא תישמע בערוצי המיינסטרים, למרות שחלק נכבד מעם מסכים איתה:

יש הצעה של יועז הנדל על ועדת חקירה שתהיה מורכבת מאנשים שמוסכמים על ידי המינסטרים באופזיציה ובימין כמו דר עינת וילף שר המשפטים לשעבר פרידמן ועוד כמה שמות , לא היה מעורבות של פולטיקאים ונשיא בית המשפט העליון לא היה מעורב בה.

רעיון מעולה. ואם אנשים רוצים שבאמת המערכת תתוחקר זה הועדת חקירה הריאלית היחידה שתוכל לקום.

את חוקי המשחק קובעים לפני תחילתו

ליאור תאמין לי שאם תקים ועדה עם אנשים כמו דר וילף ופרוספסור פרידמן. ביבי יחטוף את רוב האש של הועדה ורוב העם יקבל את המסקנות שלה.

העניין הוא שהמחנה שלך לא מעוניין שכולם ישלמו את המחיר. רק ביבי ועוד כמה שעירים לעזאזל.

אני את מסקנות הועדה העלאק ממלכתית כבר יכול לכתוב פה מראש. זה ברור לכולם.

דרך אגב השמות זה סתם רעיון של יועז הנדל, אפשר גם אחרים.

אגב, כשהציעו להקים ועדת חקירה ממלכתית על פרשת אונס הסוהרות ע"י מחבלים, מירב מיכאלי התנגדה, מעניין למה.
ואז, אף אחד לא התקומם נגד הסירוב לחקור את זה, ואף אחד לא נענש. מעניין למה.