תאכלס זה די מצחיק שבזמן שמנסור עבאס מתנתק מהאחים המוסלמים מסתבר שהליכוד דווקא מחובר.
מי שמצביע ליכוד מצביע קטאר. איך אומרים? נתניהו טוב לחמאס
תאכלס זה די מצחיק שבזמן שמנסור עבאס מתנתק מהאחים המוסלמים מסתבר שהליכוד דווקא מחובר.
מי שמצביע ליכוד מצביע קטאר. איך אומרים? נתניהו טוב לחמאס
תרחיב?
גם אם נניח שביבי, בן גביר וסמוטריץ’ בסך הכל סובלים מיחסי ציבור רעים של התקשורת (זה לא רק זה), הטעויות כבר נעשו במשך שנים.
יש קולות של ימין שפונה גם לציבור החילוני וגם לדתי, בשם היהדות כלאום ולא רק כדת, שמיצה את הליכוד שנמצא כבר מספיק שנים בשלטון.
הקואליציה של היום, רובה, במיוחד הליכוד, יש לה תדמית של מושחתת על חשבון האינטרס הלאומי.
התקשורת מסתירה את הכוונות האמיתיות של השמאל, שהן לטשטש את הזהות היהודית ולהפוך את המדינה לבינאלומית, במסווה של דמוקרטיה. מדינה פלסטינית זו אחת המטרות למרות שלא מדברים עליה כרגע.
אני רואה הרבה מאוד צופים בערוצים האלה שמחזיקים בדעה אחת, אבל מקבלים תכנים שסותרים את הדעות האלה. מנסים לצייר את הצד השמאלי במפה כמרכז מתון כמו רב העם, אבל זו סתם זריית חול בעיניים.
בסוף בסוף, כל דבר שקורה, כל פרשה או כל מטרה, צריך לשאול, האם זה בא מהזדהות כיהודי או האם זה בא מהזדהות כאחד העולם? פרשת שדה תימן למשל. ניסיון להראות לעולם והאג שאנחנו בסדר.
אני רוצה מדינה יהודית שעובדת למען אזרחיה. הדמוקרטיה זו שיטת ממשל מובנת מאליה, לא מטרה. המדינה קמה כמדינה יהודית, לא כמדינה דמוקרטית (שזה מילה אחרת למדינה גלובלית), זו לא זהות.
אין לשמאל כוונה לטשטש זהות יהודית כי השמאל לא פחות גזען מהימין. השמאל כן רוצה מדינה יהודית שמקובלת גם בינלאומית. דמוקרטיה זה לא מסווה לבינלאומיות - דמוקרטיה היא שותפות עם העולם המערבי.
מדינה פלסטינית היא הדרך היחידה לוודא מדינה יהודית.
יותר שבדיה, פחות הונגריה?
אלה האופציות?
יש צרפת, אנגליה, נורבגיה, דנמרק, קנדה, אוסטרליה…לשם אנחנו לא רוצים להגיע. אז איזו דוגמה יש למשהו אחר וחדש שלא קיבלנו?
אפשר ישראל יהודית דמוקרטית ומקובלת בינלאומית?
אתם מדברים באוויר. תנסו לקחת חוק קונקרטי שאחד מכם בעדו כי יהודי ואחד מכם נגדו כי לא דמוקרטי (או להפך). בונוס אם זה חוק שנוגע ישירות לאזרחים, ולא מטא-חוק סטייל חוק הלאום או חוק כבוד האדם.
איפה היינו עד שנות ה-80-90?
מה למשל? ריבונות על שטחים? סיפוח עזה?
לגבי חוק הלאום, המטרה היא להגדיר מי הבעלים של השטח, לא למי מגיעות זכויות בתוך השטח. הדרוזים למשל יודעים היטב והם מתקבלים כאן כראוי.
רבין אמר ׳פחות ממדינה׳. היפרדות, זה כן
ה׳שמאל׳ הוא חילוני ולכן לשיטתו ישראל צריכה להיות פתוחה להסדר שבסיסו היפרדות וזאת כדי שתתקיים מדינה יהודית שעומדת בסף מוסרי בסיסי. הימין הוא דתי, מאמין שכל השטח שלנו ואין שום פסול בהמשך התפשטות טריטוריאלית תוך כיבוש אוכלוסיה נוספת.
הדתי מול החילוני חוזר בעודד שלל קונפליקטים כמו לימודי ליבה, תחבורה ציבורית בשבת, זכויות להט״ב ועוד. בנוסף, לימין אין כל כוונה לטפל בבעיה הדמוגרפית הפנימית, שהיא האיום אולי הגדול ביותר על מדינת ישראל. בכלכלה הימין מבטיח חופש ומדלבר סוציאליזם קיצוני.
הדרוזים נפגנו עד עמקי נשמתם מחוק הלאום, זה חייב להיות מתוקן. יצאנו חארות.
למשל. אני חושב שההגבלה שלי הייתה דיי אלמנטרית, אם תחתיה אתם לא מגיעים לאי הסכמות אז כנראה שאין הבדל כל כך גדול הלכה למעשה בדעה שלכם לגבי איך המדינה צריכה להיראות…
מה לגבי בן גוריון, גולדה ובכלל המדינה ב-40 שנותיה הראשונות? עד שנות ה-90 הטלוויזיה שידרה תכנים יהודיים בלי בעיה ואף אחד לא הקים צעקה על כפייה דתית או משהו כזה.
ופה הטעות: הימין הוא לא רק דתי. יש ימין חילוני בכמות עצומה, אבל אין לו מספיק קול בתקשורת.
הדרוזים שהטעו אותם לגבי חוק הלאום והשמיעו את הקול שלהם לערוצים שרצו להשמיע אותם, אולי. אני עוקב וממליץ גם לכם לעקוב אחרי חליפה חליפה ולשמוע קול אחר, מהמשפיעים ביותר שיש בעדה הדרוזית.
היינו בדרך להיות דמוקרטית-יהודית ומבחינה בינלאומית בדרך להיות מקובלים.
היום אנחנו לא בדרך להיות דמוקרטית-יהודית ולא בדרך להיות מקובלים.
צריך להבין משהו מאוד פשוט - הסתירה בין יהודית לדמוקרטית היא מאוד פתירה - בתנאי שהצבא לא שולט על חמישה מיליון פלסטינאים בעזה ובגדה. כל עוד הצבא כן שולט אנחנו או לא יהודית או לא דמוקרטית ובטח שלא מקובלת.
המדינה לא הוכרזה כ”מדינה דמוקרטית”, היא קמה כדמוקרטית כמובנת מאליה ולאורך עשורים רבים היתה מדינה לגיטימית.
ההפיכה שלה לדמוקרטית בשנות ה-90 גרמה לנו לחשוב שעשינו משהו לא בסדר, אבל התחלנו לדאוג ליותר מדי דברים שלא הפריעו לנו לפני כן.
אשליית השלום היתה כזאת. ניסו להפוך את המדינה ממדינה יהודית לישראלית.
מה?
מה?
אחלה חליפה, מכיר עוקב ושומע בפלטפורומות השונות. עם זאת הדרוזים מרגישים בחוץ בגלל שני נושאים:
“מדינה יהודית ודמוקרטית” לא היה ההגדרה של מדינת ישראל. כשהיא הוקמה היא הוקמה כמדינה יהודית, ליהודים, לא כמדינה דמוקרטית לדמוקרטים כמטרה עליונה. ערכים דמוקרטיים הונחלו, בין היתר במגילת העצמאות.
כל זה השתנה בשנות ה90.
@whykds הדת מזמן לא מחזיקה בלעדיות על הימין, וזה מה שאני אומר שהתקשורת לא מראה לנו, זה השינוי המשמעותי. תאשים את השנאה ליהדות שמונחלת בשנים האחרונות.
היהדות יכולה להתקיים על ידי חילוניים, אבל נותנים יותר מדי במה לאנשים כמו נאור נרקיס ו”מחזירים בתבונה”.
אכן, באיחור רב ויקר, יש קול לימניים בתקשורת, אבל עדיין לא מספיק. על האולפנומטר שמעת?
במשך שנים השמאל שיחק מול שער ריק בתקשורת.
לגבי הדרוזים, עדיין הרב אוהבים תומכים ומקבלים את המדינה שלנו. זה רק מתחזק עכשיו אחרי התמיכה בדרוזים בסווידה. גם המדינה תבוא לקראתם למרות חילוקי הדעות כמו שהסברת.
חליפה חליפה למשל זה אחד שאם היה הולך לפוליטיקה הייתי רואה אותו במחנה הימין יהודי חילוני.
ואתה כמובן מאמין לזה, נכון?
זה שהמילה עצמה לא מופיעה במגילת העצמאות זה פרט נחמד ומעניין אבל אין משמעותו שמדינת ישראל לא קמה כמדינה דמוקרטית. שים לב מה כתוב:
אנו קובעים שהחל מרגע סיום המנדט, הלילה, אור ליום שבת ו’ אייר תש"ח, 15 במאי 1948, ועד להקמת השלטונות הנבחרים והסדירים של המדינה בהתאם לחוקה שתיקבע ל-ידי האספה המכוננת הנבחרת לא יאוחר מ-1 באוקטובר 1948 - תפעל מועצת העם כמועצת מדינה זמנית, ומוסד הביצוע שלה, מנהלת-העם, יהווה את הממשלה הזמנית של המדינה היהודית, אשר תיקרא בשם ישראל.
הכוונה כאן ברורה. דמוקרטיה היא לא מטרה ממילא. היא אמצעי. אגב במגילת העצמאות יש לא מעט הבהרות שכביכול “מחלישות” את המדינה היהודית:
תשקוד על פיתוח הארץ לטובת כל תושביה; תהא מושתתה על יסודות החירות, הצדק והשלום לאור חזונם של נביאי ישראל; תקיים שויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין; תבטיח חופש דת, מצפון, לשון, חינוך ותרבות; תשמור על המקומות הקדושים של כל הדתות
אנו קוראים - גם בתוך התקפת-הדמים הנערכת עלינו זה חדשים - לבני העם הערבי תושבי מדינת ישראל לשמור על שלום וליטול חלקם בבנין המדינה על יסוד אזרחות מלאה ושווה ועל יסוד נציגות מתאימה בכל מוסדותיה, הזמניים והקבועים.
אם הכוונה הייתה יהודית בלבד הפסקאות האלה לא היו מופיעות.
בשנות ה90 הכנסת חוקקה שני חוקי יסוד, שהסיבה לחקיקתם אגב היא אי ביצוע של האמור במגילת העצמאות (היעדר חוקה). לטעון שאז ישראל הפכה לדמוקרטית זה קצת מוגזם.
קטונתי. אני לא מבין במפלגות דתיות.