פוליטיקה וזה :: ישראל במלחמה

האם מבחינתך למשמעת קואליציונית אין שום משמעות בשום מקרה?

זה פשוט דוגמטי להחריד מצידך לצפות מפוליטיקאי להתנהג באופן מנותק מהמצב הפוליטי בו הוא נמצא, שרן הלכה רחוק מאוד ולקחה הימור מסוים מתוך פוזיציה חלשה. איך אתה לא מסוגל להעריך זאת?

סביר מאוד שההצבעה על החוק תידחה עוד פעם מכיוון שהרוב דחוק.

המשמעת הקואליציונית איבדה ממשמעותה ברגע שהיא הפכה להיות אבסולוטית. אני רק מזכיר שזה לא תמיד היה כך. גם ההסכמים הקואליציוניים מעולם לא היו כל כך מפורטים ומלאי סעיפים.

מה שנתניהו עשה מאז 2009 זה אקטיביזם ממשלתי: הוא הפך את חברי הכנסת במשכן לאצבע (תפיסה ‘מכשירנית’ משהו של תפקיד חברי הכנסת) את הח"כים של ועדות הכנסת לפיונים שניתן להזיז בהתאם למצב הרוח, ואת הצעות החוק של חברי הכנסת לשוק בשר שאין בו שום שיקול ענייני.

בדמוקרטיה כמו שלנו בה ממילא אין הפרדת רשויות הגיע ראש ממשלה ובהתנהלות של עולם תחתון ביטל לחלוטין את הרשות המחוקקת תוך תקיפה מתמדת של הרשות השיפוטית. כך נראה משטר שהופך באופן הדרגתי לטוטליטרי.

זה דוגמטי לצפות מחבר כנסת שישמש אצבע או כפיון רק כדי לשמור על מעמדו הפוליטי שבפועל הופשט מכל משמעות. יש גבול למשחקי בית הקלפים שאני יכול לסבול.

שרן לא הלכה רחוק מאוד לשום מקום… ההשפעה שלה כחברת כנסת היא מזערית. הטענה שאתה רוכב עליה לפיה צריך לשנות מבפנים ובינתיים להיות כל הזמן בעמדת נחיתות ולשמש כעלה תאנה למפלגה מושחתת וגרועה מן היסוד שהכל בה מכיר וסחיט ומושחת בינתיים מתבררת כטענה מופרכת.

שום שינוי לא קורה בליכוד. כלומר כן קורה שינוי. שינוי הפוך ממה שאתה מטיף לו וממה ששרן השכל אמורה לשרת. בינתיים העסקנים הפוליטים מגרשים את כולם; את הנסיכים את הליברלים את החדשים ומי קם להגן על השכל? הנגבי המושחת. הליכוד מושחת מן היסוד ובחיי שעצוב לי על השכל. מעניין איך היא תבלה בליכודיאדה.

אוריה למה שביבי הצביע נגד ביטול ההצבעה הישירה אף אחד לא איים להעיף אותו מהכנסת בזמנו?

משה: אלו משחקי כוחות פוליטיים ואין לי ממש דרך להתייחס לכך ברמה הערכית, יש אמת בטענותיו של ליאור אבל גם יש גם בעיתיות בממשלות שאינן יציבות. מן הסתם הרדיפה אחרי השכל הזויה ובזויה בעיני.

ליאור: לטענת השכל חוק המרכולים סותר את ההסכמים הקואליציוניים, כלומר היא לא נגד משמעת קואליציונית ברמה העקרונית. אם נתניהו הוא אכן דיקטטור כל יכול אז ההתמרדות של השכל צריכה להיות מוערכת שבעתיים.

הפעילות הפרלמנטרית השוטפת של השכל רחבה הרבה יותר מחוק המרכולים, לא תמיד הכל צף בתקשורת. רק לאחרונה היא טיפלה בהקלת הרגולציה ההזויה בערוצי התקשורת (רלוונטי לא רק לערוץ 20), היא עושה המון בתור חברת כנסת בודדה בסוף הרשימה.

ההימנעות של השכל מהווה בעיה עבור חוק המרכולים, אחרת אמסלם לא היה משתגע כך.

ציינתי בעבר - תמהיל הפוליטיקאים הנוכחי לא מייצג את ההשפעה של הליברלים בליכוד היות והליברלים בליכוד לא היו רלוונטים בפריימריז האחרונים, אפילו אני לא הצבעתי. שרן השכל עצמה כלל לא היתה מזוהה איתנו והחיבור נוצר במהלך הקדנציה. השפעת היכולת שלנו “להשפיע מבפנים” תיבחן בין השאר בפריימריז הבאים.

אני קורא לשנות מבפנים מכיוון שניסיתי לשנות בעבר גם מבחוץ עם עלה ירוק - הרשימה הליברלית, כעת כשאחוז החסימה עלה לא מדובר באפשרות ריאלית. אפילו בבחירות האחרונות לא הצבעתי לליכוד כך שאין לי איזשהי נאמנות למותג, נכון להיום אין דרך טובה יותר להשפיע על מדיניות ממשלה מאשר להתפקד.

אוריה למיטב הבנתי יש הסכמים קואליציוניים סותרים (ההסכם עם ישראל ביתנו סותר את ההסכם עם שס/יהדות התורה) אבל מאחר ששקיפות היא לא בדיוק נושא שמעניין את הדיקטטור שלנו אין לי מושג מי צודק. הטענה של השכל למיטב הבנתי היא שהחוק סותר את ההסכמים שכן הוא מהווה שינוי הסטטוס קוו. כמובן שזה כבר ויכוח משפטי שקטונתי מלנהל.

נתניהו בצורה הדרגתית הופך למנהיג של משטר טוטליטרי. הוא עדיין לא כזה. מאחר והתהליך המזדחל הזה קורה במשמרת של השכל אין לה שום סיבה להיות גאה בעצמה. הדבר היחיד שהיא יכולה לאבד זה את הכסא שלה ומאחר וכבר הסברתי שהכסא שלה ממילא נטול משענת ורגליים היא לא באמת תפסיד הרבה יותר ממשכורת (שאני מניח שתקבל גבוהה יותר בכל מקום אחר).

באופן כללי כמעט כל חבר כנסת יכול לטעון שהפעילות הפרלמנטרית השוטפת שלו רחבה יותר מחוק המרכולים ולתת עשרות דוגמאות. זה לא מרשים במיוחד.

עכשיו שלא תבין - בגלל שחפרת לנו פה על שרן הסתכלתי עליה כשהזדמן. אני חושב שהבחירה הפוליטית שלה בליכוד היא מוזרה. היא לא שייכת לשם כי הליכוד של היום הוא לא הליכוד שגדלנו עליו. אני לא יודע אם זה בלתי הפיך - אם נתניהו באמת משאיר שם אדמה חרוכה או שעם עזיבתו יפרצו שם השפויים וייקחו מחדש את השליטה אבל אין לי אלא לרחם על אנשים כמו השכל שמשום מה חשבו שהליכוד תחת נתניהו יכול להיות הבית שלהם. לצערי היא בעיקר מבזה את עצמה כל עוד היא יושבת שם.

אני אגב חושב שחוק המרכולים יכול לשמש גם כבומרנג. שר הפנים לא תמיד יאוייש על ידי שס… משרד הפנים פאד שס קונטרול? נייט! משרד הפנים פאד נאש קונטרול!

אגיב מאוחר יותר, בינתיים

מעניין ממש!

איזה קטע בדיוק היום שמעתי את זה! קצת ביאס אותי (בעקבות הדיון האחרון שלנו) שמדברים שם רק על הבניה היהודית ולא על הבניה (או היעדר הבניה) הפלטינית.

כתבתי להם הודעה והם ענו שהם יחשבו על כך :slight_smile:

צרת רבים נחמת יחיד - עברתי לילה לבן בגלל פרוייקט בלימודים, אבל לפחות גם חברי הכנסת שלנו נשארו ערים:

האופוזיציה מציעה מליארד הסתייגויות ומכיוון שהרוב עומד על קול אחד (58:57) וכל טעות גוררת את ההצבעה עוד קצת.

החוק אושר, ואנחנו עם עוד צעד למדינת הלכה. ייתכן ובאמת אין כרגע משמעות פרקטית גדולה לחוק, אבל משמעות סמלית יש לו והוא מכין את הקרקע לאינספור כפיות דתיות עתידיות.

יום עצוב.

סלחו לי, אבל מפלגה דוחה.

חגי סגל כמדומני טען שנתניהו הוא הכוסברה הלאומית, או שאתה אוהב או שאתה לא אוהב.

במבחן התוצאה, ההישגים תחת הקדנציה שלו מרשימים מאוד.

איזה הישגים?

מבחינה כלכלית ומבחינה בטחונית, המצב שלנו טוב מאוד.

פשטני מידיי לטעמי… באותה מידה אפשר לכתוב “מבחינה כלכלית ומבחינה ביטחונית, המצב שלנו רע מאוד”

אתה חושב שמבחינה כלכלית ומבחינה ביטחונית המצב שלנו רע מאוד?

אם לדייק הייתי מסתפק ב’רע’

האם הוא רע יותר מהמצב לפני כניסת נתניהו לתפקיד ראש הממשלה?

אני יכול בהחלט להבין את מי שיאמר שהמצב הוא טוב בלי קשר לנתניהו ראש הממשלה, אני לא יכול להבין את מי שטוען שהמצב לא טוב.

מבחינה ביטחונית אני לא יכול להצביע על תקופה שקטה יותר במהלך ההיסטוריה של המדינה, מבחינה כלכלית אני לא יכול להצביע על תקופה טובה יותר במהלך ההיסטוריה של המדינה.

זו שאלה שאין עליה תשובה… ההשוואה היא לא בין לפני כניסת נתניהו לפני גזיליון שנים לתפקיד לעכשיו, אלא בין עכשיו תחת נתניהו לבין עכשיו תחת מישהו אחר. אני בכדורגל לא מאמין במאמנים ובמדינאות לא מאמין במנהיגים.

מבחינה מדינית נניח תחת מנהיג אחר יכל אולי היה להיות שלום כולל היום מה שהיה מאיר את המצב הבטחוני הנפלא שלך באור אחר לגמרי.

בדבר אחד אני בטוח - אם ליגאל עמיר יש מקלט טלוויזיה בתא הוא בטח התמוגג מהנאום בכנסת היום.

לדעתי מבחינה בטחונית קשה לשפוט, כי יתכן שדברים שאתה עושה/לא עושה עכשיו ישפיעו עליך אחר כך. מה שכן, ההתנהלות הבטחונית שלו בסכסוך הישראלי פלסטיני מתונה בסך הכל, וזה לזכותו.

מבחינה כלכלית לטעמי הוא היה שר אוצר היסטורי, אבל ראש ממשלה גרוע שמאפשר לשר האוצר שלו לנהל מדיניות מופקרת.

מבחינת התנהלות ודמוקרטיה הוא שערורייתי. הפך את הפוליטיקה לפי כמה צינית ומגעילה ממה שהייתה לפניו. מוכר אותנו פעם אחרי פעם.