אה, אולי כן התבלבלתי. זה היה מזמן.
אז סליחה פרופסור אומן.
בכל מקרה, מעניין אותי לדעת אם איבוד 6% בקרנות הנאמנות הן אינדיקציה של משהו, או שזה קורה כמה פעמים בשנה כמו שינוים בשער הדולר. לא הצלחתי למצוא גרף ברור של סה"כ השקעות לאורך השנים. בלי זה סכום אבסולוטי לא אומר כלום.
קשה גם להפריד את אפקט ה-״ריצה״ פה. לא שצריך לנטרל אותו לגמרי, הוא חשוב, אבל לכולם ברור שאצל אסף רפפורט למשל, לא מדובר באיזה ניתוח שוק מעמיק, אלא בעמדה פוליטית שמשפיעה (מאד) על קבלת ההחלטות, יחד עם מידה לא ידועה של חשש כלכלי אמיתי ואיתות מוסרני לחבריו למקצוע.
עמית סגל מגזים (מאד) בביקורת שלו, זה לבסוף צעד לגיטימי גם אם קצת מלוכלך. אבל יש גרעין של אמת בביקורת שלו - יש כאן, לפחות חלקית, גם נבואה שמגשימה את עצמה, בטח שבתווך הקצר. המכרים והקולגות של אנשי פיננסים וטק ניזונים מאד מעמדתם של עמיתיהם בישראל, והעמדה של האחרונים מונוליתית לחלוטין (בין אם מוצדקת ובין אם לא).
אני לא מבין כלום ברפורמה.
אני לא מקבל שאם מישהו אמר משהו שמתאים לאג’נדה של X, אז זאת הוכחה שה X צודק.
יש פרופסורים שיגידו לך בדיוק הפוך ממה ש X אומר.
הספיק לי בקורונה, כשפאנל המומחים רב אחד עם השני על כל דבר.
אבל הוצאת כספים מקרנות נאמנות זה באמת מעניין, השאלה אם זה חריג או לא.
ואם כן, לאן הכסף הלך? לחו"ל, לקניית דולרים, מתחת לבלטות, אנשים התחילו לקחת משכנתאות פתאום, או מה?
אני מת על פרופסור אומן. הוא אייקון אקדמי בכל רמ"ח אבריו, אדם משעשע מאוד ואחד שפשוט כיף להקשיב לו. ועם כל זאת אני יכול להגיד שהוא אדם שקשה לו מאוד להפריד בין עמדות אידיאולוגיות לטענות מדעיות ונחשפתי לזה גם במפגשים אישיים עם האיש. כשהמציאות לא מסתדרת עם תפיסת העולם שלו, יהיה לו מאוד קל להתעלם מהמציאות. אולי זה לא כך-כך מופרך כשנזכרים שהוא בסופו של דבר מתמטיקאי, כל העבודה האקדמית שלו מתרכזת בפילוסופיה טהורה.
ולצד זאת, אפילו אומן עצמו מתנגד לחלקים מסוימים ברפורמה והציעה לערוך בה שינויים, ואם אני זוכר נכון אלו בדיוק החלקים הבעיתיים שבה (בכל זאת, בחור חכם). זה שצריך רפורמה כלשהי זה ברור, ולא על כך הויכוח.
מדובר בבנק שנותן הלוואות לסטארטאפים, למיטב הבנתי בעיקר קטנים. לא אמור להיות קשר להעברת הכספים, אם כי יכול להיות שיש חברות שיש להן בו כספים, אבל הבנק הזה היה פעיל גם בישראל כך שמהבחינה הזו אין קשר.
להרבה חברות ישראליות היו וישנם כספים ב-SVB, בעיקר לסטרטאפים. זה אחד הבנקים היחידים בארה"ב שידע לתמוך במודל הכלכלי של סטרטאפים (אי רווחיות עד שלב מאוד מאוחר, שריפת מזומנים גבוהה). זה היה היתרון שלו וזו גם הסיבה העיקרית שהוא התרסק עכשיו, בתקופה של העלאת ריבית מאסיבית ואי וודאות כלכלית.
אפשר רק להניח שחלק דיי ניכר מהעברת הכספים שבוצעה לאחרונה לארה"ב הגיע לבנק הזה, מהסיבה הפשוטה שהוא הבנק הידידותי ביותר לסטרטאפים. אני לא חושב שמישהו יודע את זה כעובדה, סתם רצון לשמוח לאיד ולהצהיר שקארמה איז א ביץ’. בסוף זה אירוע ממש מצער.
שתדע שבגלל אירועים כאלו, וריבוי פרשנים עם דעות מאוד מנוגדות אני מצטער שלא הלכתי בשום שלב ללמוד כלכלה ברמה זו או אחרת. אני חושב שזה הנושא בו עם ישראל הכי בורים בו ולא מדברים עליו מספיק בבתי הספר.
חד-משמעית, אבל ברוך-השם אנחנו חיים בתקופה שבה שאול אמסטדרמסקי הוא עיתונאי ופרשן כלכלי, ככה ש:
א. הוא מסביר את הכול יותר טוב מכל אחד אחר.
ב. בגובה העיניים.
ג. אני יכול לסמוך עליו בעיניים עצומות כמעט תמיד.
ואגב, כל הנ"ל נכון גם לגבי נושאים שהם לא כלכלה.
אוף טופיק: היום באמת אפשר לפתור את הבעיות האלה בקלות, אם אתה מעוניין ללמוד באופן כללי ולהשיג ידע בסיסי בלי להשתעמם למוות אז אני ממליץ בחום על Wondrium
(שפעם קראו להם The Great courses).
אני מת על כל מה שעשיתי דרכם, במיוחד היסטוריה כי זה משהו שחסר לי בבית הספר. גם קורסי המתמטיקה/תאורית המשחק/מוזיקה היו מהנים ואינפורמטיבים.
האורך הממוצע של הקורסים זה 12 או 24 הרצאות של חצי שעה.
אתה מוזמן לבדוק את הקורסים שלהם ב Finance ו Economy ולראות אם זה מתאים לך.
אני חושב שיש תקופת ניסיון של שבועיים וזה עולה כמו ניטפליקס אבל כמובן מי שמעוניין להשיג את הקורסים זה ממש ממש מרחק של חיפוש פשוט בגוגל.
אני מסכים עם ההודעה שלך אבל צריך קצת לדייק או לתת יותר קונטקסט: מה שקורה זה שהבנק הזה השקיע את רוב כספו באפיקים ארוכי טווח, שלמרבה האירוניה* הם היו דווקא אפיקים בטוחים. כשהבנק הפדרלי העלה את הריבית שוב אותן השקעות ארוכות טווח איבדו מהערך שלהן ולמעשה אילצו את SVB למכור בהפסד — שהוביל לקריסה של הבנק.
*זה אירוני כי המטרה של העלאת הריביות היא להאט את הכלכלה ע״י כך שזה בבסיס אמור לגרום להעלאת החיסכונות והפחתת הוצאות (יותר יקר להלוות כסף, יותר כדאי לחסוך כסף) ומנגד SVB דווקא השקיע המון באותם אפיקים שהם, על פניו, ״כדאיים״ / ״בטוחים״.
מה שכן, וזה קצת לא ברור לי, זה האם בהנהלה של הבנק נרדמו בעמידה או משהו כי זה היה דיי ברור שהריבית תמשיך להעלות. אבל זה כמו כדור שלג, זה שיודעים שהריבית תעלה לא בהכרח מבטיח שתצליח למכור ולא לצאת בהפסד …