הS&P500 הוא לא כל כך חוכמה בדיעבד. דמיטרי לא הביא לפה מניה ספציפית אלא השקעה במדד הכי מתבקש והכי סטנדרטי.
זה ממש לא החוכמה בדיעבד של להגיד מה היה קורה אם השקענו בביט קוין או משהו כזה, אם היינו קונים מניות באפל לפני הנסיקה שלהם.
בית ומשכנתא זו לא רכבת הרים אלא צניחה חופשית ולאחריה טיפוס איטי.
בית ומשכנתא לא באמת בטוח יותר.
האסטרטגיה עליה דובר פה היא סוג של Buy & Hold של המדד הכי בסיסי בערך בכלכלה, לא דובר פה על שום כניסות ויציאות, לא על שורט ולא על שום שימוש באינדיקטורים נוספים. מדובר פה על שגר ושכח של השקעה כספית במדד הכי מושקע בעולם.
זו בדיוק הנקודה לדעתי. שההחלטה לבחור באפיק ההשקעה של הדירה היא לאו דווקא רציונלית.
השוק בתאוריה מאזן את עצמו, הרווחיות של אפיק ההשקעה (והסיכון) אמורים להיות מגולמים במחירו.
לכן, עצם העובדה שדירה הפכה להיות סוג של סמל סטטוס במדינה זה דווקא גורם לי לחשוב ולהאמין שאפיקים אחרים עדיפים, שהשקעה בצורת דירה מתומחרת ביוקר לעומת הרווחיות ממנה בהשוואה לאפיקים אחרים.
אני ממש לא חושב שלקנות דירה זו טעות, אני רק טוען שצריך לעבור על המספרים ולא תמיד זו ההשקעה הנכונה ביותר.
כמעט כל השקעה עדיפה על אי השקעה, אך אחד מהדברים הראשונים שלומדים בכלכלה הוא שההשוואה היא לא מול מצב בו לא ביצעת השקעה אלא מול אפיקי השקעה אחרים, או לכל הפחות מול ריבית חסרת סיכון.
אגב אני ממש לא כלכלן אז סיכוי טוב שלא כל מה שאני אומר מדויק, הכוונה שלי היא יותר להעביר את המסר מבחינה רעיונית.
לקנות דירה זו השקעה, כמו כל השקעה אחרת. ככזו צריך לבחון אותה בהשוואה מול השקעות אחרות.
לשלם שכירות זוהי ממש לא בושה, וצריך להפסיק עם ההסתכלות הזו. יש עוד אפיקי השקעה בעולם.
שוב, זה אלמנט פסיכולוגי.
זה לא בהכרח דבר רע, אנחנו לא פעם קונים דברים שעושים לנו טוב. ואם השקעה בדירה גם עושה לנו יותר טוב מהשקעה במניות אז מה רע, פשוט אם מדברים על זה בצורה כלכלית נטו אז זו לא בהכרח האופציה הנכונה ביותר.
לצורך העניין, לפי גוגל מדד הS&P500 עלה מאז 2008 (מתי שדמיטרי קנה את הדירה) ב316%, יותר מה70% של הדירה.
בוא נגיד ש2008 זו בחירה יחסית סלקטיבית למניות. אז בוא נגיד שאנחנו מדברים על 2000, מדובר על עליה של 360%.
(כתבתי בגוגל ולא נכנסתי לחקור לעומק בעצמי).
כמובן שהערך של הבית לא מתבטא רק בעלית הערך, צריך להוסיף גם שכירויות שחסכת (או הרווחת) ואת תשלומי המשכנתא עצמה (ההלוואה).
בקיצור יש פה חישוב שצריך לעשות ואי אפשר להחליט ככה סתם מה עדיף. גם כל אחד מקבל משכנתא שונה.
יש כאלה עם הנחה, יש כאלה עם הון התחלתי גבוה יותר וכו’…
אגב, לטווח הבאמת רחוק, להשקיע בS&P זו השקעה סופר בטוחה. אפשר ממש לראות היסטורית איך הכיוון הכללי הוא למעלה. בהסתכלות פרטנית יש ירידות אך בטווח הארוך השוק תמיד בעליה.