אני חושב שזו הביקורת הכללית על כל מי שהגיע כמעט לתפקיד הזה (אולי למעט ביבי). באופן מסורתי משרד האוצר זה תיק שנועד “להפיל” פוליטיקאים. זה נושא מורכב שאף אחד לא באמת מבין בו למעט מי שמתעסק בו, ומי שמייעץ בו בהכרח יכול להיות לוביסט כזה או אחר. יותר מזה, מדובר בתיק עם הכי מעט שקיפות ללא סיבה ממשית (להבדיל מתיקים ביטחוניים שם יש חשיבות לב"מ).
לא יודע…
הבן אדם התראיין אצל אמסטרדמסקי לפני הבחירות ואמר שכשר אוצר הוא ידאג לכלכלה טובה ע"י “בעזרת השם”.
כלומר ע"פ דבריו באותו ראיון, מה שיחזק את הכלכלה זה יהדות ואורח חיים שומר מצוות.
אני לא זוכר שמישהו מקודמיו דיבר על הקב"ה בהקשר של תמיכה בכלכלה.
** אני מסכים שאם היינו יותר שומרי מצוות ופחות חומרניים ותאבי בצע הייתה לזה השפעה על הכלכלה. ייתכן אפילו שהשפעה מטיבה. אנשים היו צורכים פחות, קונים פחות מותגים, עובדים יותר ונתמכים פחות (אני מדבר על אורח חיים שומר מצוות ודתי כמו שהיתה היהדות לאורך מאות רבות, לא הסחלה החרדי-דתי שמעדיף להתמך בתרומות וקצבאות והתפתח והתחזק בעיקר בישראל של אחרי קום המדינה).
אבל אני לא בטוח שאם היינו צנועים יותר וחרוצים יותר זה היה מועיל לכלכלה. כלכלה אוהבת צריכה מיותרת ופחות אוהבת צניעות.
על כל פנים, בלי קשר שזו תרבות עדיפה יותר בעיני (גם ברמה החברתית וגם ברמה האקולוגית), זו לא דרך לניהול כלכלי. אלוהים לא יושב אצל בצלאל כיועץ ונותן לו הנחיות איך לעזור לכלכלה שהייתה במצב לא משהו (קורונה) עוד לפני קום הממשלה הזו. זו הבטחת בחירות הזויה, והזוי שאנחנו מקבלים אותה בפרצוף שלנו.
אין פה קשר להשכלה של האיש בישיבה או באוניברסיטה. שר אוצר לא צריך להגיד שאלוהים יסדר את הכלכלה בשבילנו. אם זו התכנית שלו אז שיפנה את המקום וייתן לאנשים שרוצים לעבוד לעשות את העבודה.
ב-entitlement, הזחיחות והבוז לידע המקצועי בתחום. כץ-לפיד-כחלון היו גרועים בזה אבל אני חושב שאצל סמוטריץ׳ זה עוד יותר חמור. זה מה שהבדיל את ליברמן מכל קודמיו פלוס מינוס מאז 2003.
בגודל השעה. מה לעשות, כשיש אתגר גדול יותר צריך לעשות דברים קשים יותר, וסמוטריץ׳ נכשל בזה קולוסלית. כץ היה די חרא בקורונה אבל ליברמן הגיע לטאטא את הטעויות שלו.
לסמוטריץ׳ היה, גם אצלי, רושם של אדם רציני ואינטליגנט, גם אם יחסית בקיצון הספקטרום המדיני/דתי-מדיני. גם כשר תחבורה וגם בהתנהלותו הכללית. זה נמחק לחלוטין ומאז תחילת המלחמה הוא מתנהג כמו ליצן חסר אחראיות ומושג.
באותו הקשר, אני קצת פסימי לגבי העתיד בכל מה שקשור לכלכלה לצערי. מצד אחד, יש לא מעט קולות באופוזיציה שדוחפים לצעדים סופר-נחוצים במישור הכלכלי, כולל דברים שהיו מאד לא פופולריים בעבר הלא רחוק. מצד שני - אני חושש מאד שכל מה שמקושר עם השם ״קהלת״ שרוף עכשיו לשנים ארוכות ויהיה קשה מאד לקדם צעדים שהופיעו מתישהו בנייר מדיניות שלהם מעכשיו והלאה.
הבעיה היא כמובן היא לא העובדה שצריך להביא כסף לממן את המלחמה, אלא הבעיה היא שלא מקצצים ממשרדים ממשלתיים, ולא סביר שיחזרו בהם המיסים הללו גם כשהמצב ישתפר.
לאידע… יש שתי סיבות שהאוצר ממש מנסה תקופה ממושכת לבטל את הפתור בקרנות ההשתלמות:
פתורים למיניהם יוצרים עיוותים. רוצה לעודד לחסוך? תורד מס רווחי הון במקום.
עז שקל להוציא בהמשך מהמו״מ.
ברור שזה מבאס מאד, מדובר בהטבת המס המשמעותית ביותר בישראל. אבל בפני עצמה היא ראויה לביטול. כמובן שזה בעייתי שקל יותר (פוליטית) לקצץ את הדברים הללו במקום שלל סעיפים מעקבי צמיחה, אבל עדיין.
כתוב שם במפורש שהמס בקרנות השתלמות יהיה רק על הרווח ואחרי שהקרן משתחררת.
מוזר לי שזה לא היה ככה עד עכשיו, הרי בכל אפיק השקעה אחר יש מס רווח הון.
אני אפגע מזה, כי יש לי קרן השתלמות שלא משכתי, אבל זה הגיוני .
מודה שאני לא מכיר את פרטי ההצעה לגזירה החדשה לעומק, אבל בישראל מאוד לא מקובל החלה רטרואקטיבית. לכן להבנתי המיסוי אם וככל שיהיה, לא ילך אחורה להטבות שהיו פטורות. אחרת זה פוגע בכל מי שהקופה שלו טרם הפכה נזילה.
האלמנט המהותי יותר הוא לא הרווחים שהקופה צוברת מההשקעות בשוק ההון אלא הפטור על הפקדת חלק המעביד - בשבילו זו הוצאת שכר לכל דבר, בשביל העובד זו הכנסה פטורה
כמו שגולדי אומר, קשה לי להאמין שימסו רטרואקטיבית את כל החסכונות שהיו עד עכשיו. זה גם מאוד לא הגון וגם יוביל לנהירה אל הקרנות לפדות אותן, זה ממש לא משהו שאנחנו רוצים שיקרה.
סביר להניח שהשינוי יהיה אך ורק מכאן והלאה. אין בעיה עם השינוי הזה לכשעצמו (זו הטבת מס חסרת היגיון לחלוטין), הבעיה העיקרית היא הקונטקס שבה זה מבוצע כאשר הקיצוצים ממשיכים להיות על חשבון הציבור היצרני וההטבות ממשיכות לזרום לציבור הלא יצרני.
לצערנו זו ההתנהלות הרגילה.
עם זאת נסיון העבר מראה שזו לא הפעם הראשונה שהאוצר שלף תוכניות לביטול הפטור המיסויי על קרנות ההשתלמות, וההסתדרות נעמדת במצבים כאלה על הרגליים האחוריות. הפעם זה מרגיש יותר קרוב מתמיד, וגם אם יהיו קרבות בלימה על העניין הזה, נראה שהעובדים יצטרכו לוותר על הטבות או עדכונים אחרים (כי חלילה שהעברות קואליציוניות שהובטחו יפגעו)
כן, לא רשום שיהיה רטרוטקטיבי, ולא טענתי אחרת.
כתבתי שאני אפגע מזה כי יש לי קרן פתוחה, שמניבה רווחים, ומעכשיו אני אשלם על הרווחים שיבואו מס.
אבל זה הגיוני. זה רווח הון לכל דבר ועניין, והגיוני שימוסה כמו כל רווח הון אחר.
לפי הכתבה, הגזירות הן לא רק לרעה. הקפאת מדרגות המס למשל.
קודם כל, יש היגיון בפטור ממס על קרנות ההשלתמות, בכך שהוא מעודד ומרגיל את הציבור להשקיע, במוצר נוח ונגיש שיוצא ישירות מהתלוש ושלא צריך להתאמץ או להסתבך כדי לרכוש אותו - זה גם הרגל טוב, גם הכלכלה מרוויחה וצומחת מזה, וגם זה טוב וחיובי שכל אחד שם קצת כסף בצד ליום סגריר, ומקטין את הסיכוי שאחרי זה יבואו למדינה בטענות שיוציאו אותם מהבוץ. אנשים כאן כנראה חכמים ונבונים ולכן משקיעים כספים באופן מושכל בכח מקרה, אבל לא כולם ככה. יש כאלה שצריך למשוך אותם יותר בכוח לעשות את המעשה הנכון (עבורם).
מה גם שיש תקרה לגובה הפטור. הכול בסדר. אף-אחד לא מתעשר על חשבון הציבור כתוצאה מהפטור הזה.
מעבר לזה, אני חייב להגיד שקצת חורה לי הלך הרוח הכללי כאן ש"ברור שגם קרן ההשתלמות תמוסה, כמו כל רווח אחר משוק ההון". בעיקר מחבורה יחסית ליברטיאנית כמו זו שנוכחת פה.
אנחנו כ"כ רגילים למיסים על כל דבר כאן בישראל, כדי לממן את מדיניות הרווחה המוגזמת לפעמים, את המגזר הציבורי המנופח, ובעיקר את האוכלוסיות הלא יצרניות (מבחירה!), שזה נראה לנו כמו גזירת גורל שכל דבר וכל רווח ימוסה. ברירת המחדל צריכה להיות שלא ממסים, וכשממסים - אז כמה שפחות. רווחים בשוק ההון נעשים כתוצאה מכספים שהשקענו וכבר שילמנו עליהם מס כשהרווחנו אותם מלכתחילה, ויותר מזה - זה אינטרס של המדינה שנשקיע את הכספים שלנו חזרה בשוק ההון, ונעזור לקחת את הכלכלה קדימה.
וכמו שנדב כתב בהודעה שפתחה את הדיון - הבעיה האמיתית היא שאחרי שלוקחים לנו גם את הפינות האחרונות הקטנות האלה של חופש כלכלי מעול המדינה - כבר אין סיכוי שיחזירו לנו אותן.