זה כבר עניין של איך אתה אישית משקיע. אני לא נכנס לרזולוציות האלה כי אני לא חושב שאני מבין בזה מספיק. חטאתי קצת בסטוק פיקינג אבל לא הרבה מעבר ואני לא מנסה לצפות את השוק.
אני משקיע בעיקר במדדים מטעמי זהירות. רק בארה"ב כי פה בארץ כל פלוץ מפיל את הבורסה.
לכן אני מדבר על “שוק” ולא על חברות ספציפיות.
מדהים שגם מניות של חברות שמוכרות תוכנה התרסקו. אין בכלל מכס על תוכנה, הביקוש יישאר אותו ביקוש, רק שהלקוחות שלהן אולי יהיו יותר בארה"ב ופחות בשאר העולם. אין הסבר רציונלי לפאניקה הזאת, אבל מי יודע אם זה יימשך עוד כמה ימים וכל השוק ימשיך לרדת.
יש טווח זמן שבו אסור לקנות את אותו נייר ערך שמכרת בהפסד, לא? אני מניח שזה לא מה שעשית כי סביר שלא מכרת בהפסד, אבל יש איזה נוהל שנועד למנוע ניצול של מגן המס.
אין חוק כזה כי עשיתי את זה בדיוק בשביל לנצל החזר המס.
מכרתי וקניתי בהפרש של דקות.
אתה מתכוון ברמת ה"חוק" (למשל פקודת מס הכנסה)? לא הגיוני חוק כזה, וגם עובדה שאף אחד לא חושב על זה בכיוון הפוך (שאסור למכור קצת אחרי שקנית).
אתה מתאר ניצול נכון של אסטרטגיית שורט, שזו הדרך היחידה להרוויח בשוק שאתה חושב שיהיו בו ירידות, אם אתה מחזיק את הנייר. הרי בשוק בו אתה מאמין שיהיו עליות לא הגיוני שימנע מהקונה של נייר ערך למכור במהירות ברווח.
הדרך האחרת להרוויח בשוק יורד זה לבצע שורט קלאסי אבל זה הימור גדול בהרבה מהימור על מניה שתעלה, כי תיאורטית ההפסד לא מוגבל לאיזו עלות שאתה מוכן לסכן.
דימה, יצאת לאפה.
בסוף זה מה שקרה
כוסומו הטראמפ הזה.
הוא הודיע על הקפאה ל 90 יום, נראה איך זה יילך.
כל הרעיון של רכישת מניות לתוך ירידת הבורסה (בניגוד להמתנה לתחתית ואז רכישה) מתבססת על ההנחה שאין לך, או לאף משקיע אחר, שום שמץ של מושג מתי תגיע התחתית. באופן דומה כמובן מכירת מניות לאחר עליות מטורפות לא בהכרח תהיה חכמה, שכן אין לך מושג אם הגענו לתקרה מסוימת או לא.
צריך להבין, המחיר בשוק המניות כבר משקלל בתוכו את כלל אמונות הציבור לגבי המחיר העתידי של המניה, ועל כן מדובר כבר היום במחיר העתידי המצופה הממוצע (עם סטיות מסוימות בשל אי וודאות). כשאדם קונה או מוכר מניה מתוך אמונה שישנם גורמים שיכולים להשפיע לטובה או לחיוב על המניה, הוא חייב לשאול את עצמו אך ורק דבר אחד: האם אני חושב שאני מבין את המצב טוב יותר מאחרים?
כי אם לא, בוודאי שאחרים עשו כמוהו ובהגדרה אין שום רווח עודף פוטנציאלי עבור המשקיע האקטיבי המסכן שלנו שקצת מבזבז את זמנו.
נעשו כבר המוני מחקרים על הנושא, משקיעים אקטיביים, טובים ככל שיהיו, בממוצע, מרוויחים בדיוק כמו משקיעים פסיביים. לאחף אחד אין את הידע או היכולת באופן עקבי “להכות” את השוק, מכיוון שאף אחד מאיתנו לא חכם יותר מחוכמת ההמונים בשוק.
לכן, הדבר החכם ביותר לעשות הוא פשוט להשקיע פאסיבית במדדים, להמתין וללכת לשחק סנוקר. אין סיבה להתעסק עם זה יותר מדי.
כמובן, דוד. רק שיש הבדל בין השאלות
- מה אסטרטגיית ההשקעה שלך והאם בנקודת זמן x כשיש לך כסף כדאי להשקיע אותו או לחכות לעיתוי טוב יותר
- האם אחרי ירידה של 10% הטענה היא שזה זמן טוב לקנות
זה אומר שאם יש לך כסף נזיל או שאתה יכול לעשות מאמץ כדי להקדים את הכנסת הכסף לשוק לעכשיו - לך על זה.
לגבי משברים וכו’ - סתם חומר למחשבה - אנשים/אנושות יודעים להעריך בדיוק לא רע תרחישים סבירים, אבל לא תרחישי קצה. היחס למשחק ליגת אלופות יהיה די מדויק, כנראה. היחס לאליפות של לסטר - כנראה שרחוק מזה. במצבי קצה יש פאניקה שאפשר לנצל (שוב, אם יש לך כסף פנוי ופה נכנסת השאלה האם כדאי לחכות למצבים האלה או להשקיע קודם, אני לא טוען שהאופציה הראשונה היא הנכונה כמשקיע פשוט).
זה נכון גם למכירות אבל… ושם האופציה תמיד ״זמינה״.
אם קובעים רף ירידה כלשהו ונצמדים אליו אז יכול להיות שזה נכון, אבל יתכן שתראה דוגמה נגדית עוד השנה. נניח שהשוק מאד תזזיתי מספר פעמים ובירידות בחדות משתנה - למשל טראמפ מחזיר את המכסים עוד 90 יום, ועוד סייקל או שניים כאלה. נניח והשוק בתרחיש הזה נופל כל פעם ב-15-20 אחוז. אתה תפספס הרבה כסף אם תמכור בדיפ של 10.
מסכים שהתמדה + פסיכולוגיה זה שם המשחק בסוף, עבור מי שאינו איש מקצוע של ממש. לרוב האנשים יש נטייה ליחס לעצמם הרבה יותר מומחיות ממה שיש להם, ולייחס את ההצלחות לכישורים (גם אם הן הגיעו בעיקר ממזל) ואת הכשלונות למזל (גם אם הגיעו מניהול סיכונים לא טוב).
לי אין מומחיות, אבל יש לי יכולת להודות שאין לי מומחיות.
לכן רוב הכסף שלי הוא במדדים פאסיביים, ובימים כתיקונם אני לא עושה שום פעולה.
אבל עכשיו זה לא ימים כתיקונם, והרגיש לי מטומטם אחרי 3 ימים של ירידות לשבת ולא לעשות כלום. אז מכרתי חלק מהתיק.
בדיעבד טעיתי כי למחרת טראמפ הודיע על דחיית המכסים והכל טס למעלה. מסתבר שמכרתי בזול.
אני גם לא מבין למה השוק הגיב בהיסטריה כזאת לדחיית המכסים. זה רק דחיה, כן? ורק ל 3 חודשים.
הוא השאיר את ה 10% על כל העולם בכל מקרה.
הוא גם השאיר את המכסים העצומים על סין ואפילו העלה עוד. הסינים כנראה ימשיכו בשלהם, הגאווה יותר חשובה מהכל.
נראה לי שלא הבנתי את הטיעון שלך, אבל לקבוע אלגוריתם זה משהו אחד ו’להשתדל’ לקנות אחרי ירידה חריגה זה משהו אחר. לדוגמה, נניח שאתה שם מאה שקל כל חודש כחלק מהשכר שלך. יש מצב שעדיף לך להשתדל לשים יותר החודש הזה על חשבון החודשים הבאים, או להתאפק עם כסף ששמת בצד כדי לטוס למדריד ולהשקיע אותו. כאמור, עם תזמונים אני לא מתעסק.
ניסיתי להגיד ש:
- הדיפ יכול להמשיך, ובמידה ויש לך כסף זמין- לא ברור מתי לפי השיטה שלך משתלם ״להשתדל״ ברמת היום בחודש. שלא לדבר על האופציה הממשית של ירידות ממושכות, אז המשתדל ידפוק את עצמו. ובטווח הארוך יהיו גם כאלה.
- הלוגיקה הזו מחזיקה גם למכירות - שווה למכור בחודש של עליות מעל רף כלשהו? לטעמי עלול ממש להוביל לטעויות (ואני מבין שגם מבחינתך, אני חושב).
- נכון שבלתי אפשרי לשים את האצבע, אבל אם תרצה נפילה שהיא מאד בקצה ומאד נדירה - עשרה אחוז - היא בוודאי עומדת בקריטריון. לא אדפוק את עצמי במקרה של ירידות ממושכות אם האלגוריתם שלי הוא להכניס x אחוז מההכנסה כל חודש כי הייתי עושה זאת גם ככה. יותר נכון, אדפק עם כולם בדיוק כמו שתכננתי. כאמור, זה מאד נדיר, קוביד, 2008, המשבר בהייטק, זהו בערך. גם ב 11 בספטמבר אומרים שהייתה הזדמנות שאנשים עשו ממנה המון כסף.
- נכון. לא מתעסק עם זה
במילים פשוטות: חבר שואל אותך - כדאי לי לשים עכשיו (=לפני יומיים) קצת כסף שיש לי בבורסה? אני מאד מפחד שזה ירד עוד. אני אומר לו שאם יש לו זמן אז כן, זה מחיר טוב
לגמרי, אבל אמרתי את זה לאנשים גם שבוע שעבר עם ירידות מתונות בהרבה. ותכלס עם הנפילה הראשונה של המכסים, אמרתי ״שימו עכשיו, אבל תחיו עם המחשבה שאולי עוד שבוע או חודש תאכלו את עצמכם״. יש מצב שזה נכון גם למי שלא קונה עכשיו בגלל העליות - יתכן שאנחנו בקצה-קצהו של ריבאונד משמעותי יותר.
״זמן בשוק vs תזמון השוק״ וכו, מאמין ששנינו שואבים מאותה באר פופולרית מאד
יש לי שיטה. כל פעם שאני חושב שיש לי איזה רעיון מבריק, אני מתקשר לחבר/אח שמבין בזה קצת יותר ממני ומשתף איתו את חוכמתי. מהר מאד אני יורד מזה.
ועכשיו הכל יורד ב 5-6%, לך תבין.
אני חושב שזו הסיבה שוורן באפט מכר את המניות שלו. במצב הזה הרבה יותר קשה לו לחזות את השוק.
אגב, אם אני רוצה להצטרף לקהל המהמרים, אני מהמר שייקח לשוק הרבה מאוד מאוד זמן לחזור לרמות הקודמות שלו, וייתכן מאוד שייקח לו עוד הרבה אחרי טראמפ כדי לחזור למסלול הקודם. (זה לא אומר שלא יהיו עליות מתישהו, אלא שאנחנו לא נחזור במהרה למחירים שהיינו בהם לפני המשבר הנוכחי).
הסיבה היא, שגם אם טראמפ יוותר לחלוטין על תוכנית המכסים, הוא יצר משבר אמון חמור מאוד מצד המשקיעים שיהיה קשה לתקן. יושב לו בראש הבית הלבן והכלכלה החשובה בעולם אדם שהוא, איך לומר, קצת אינפנטיל ופסיכי. אף אחד לא סומך על דבר כזה. ויש לזה מחיר.