כאילו שמאמן טקטיקן צריך לעשות הרצאות של שעתיים לפני כל משחק…
שים את ה11 הנכונים לכל סיטואציה ועשית 90% מהעבודה. זיזו ידע לעבוד עם מה שיש לו והעמיד קבוצות קשוחות שמאוד קשה לשחק נגדן.
כאילו שמאמן טקטיקן צריך לעשות הרצאות של שעתיים לפני כל משחק…
שים את ה11 הנכונים לכל סיטואציה ועשית 90% מהעבודה. זיזו ידע לעבוד עם מה שיש לו והעמיד קבוצות קשוחות שמאוד קשה לשחק נגדן.
ו 9% זה המערך הנכון, ה 1% הנותרים שהם הכי חשובים וזה התחת כמובן.
אני אוסיף ואומר שטקטיקה יכולה להיות מועברת בצורה אפקטיבית - לא באמצעות הרצאה פרונטלית ארוכה לכל הקבוצה בבת-אחת, שאז השחקן השולי עשוי בקלות לאבד את עצמו בתוך בליל המלל, אלא באמצעות שיחות אישיות של אחד על אחד, עם השחקנים האינטליגנטיים והרלוונטיים יותר בסגל לעמידה הטקטית של הקבוצה (כל אחד בתחומו). מודריץ’, קרוס, קאסמירו - אני משוכנע שקיבלו הנחיות מפורטות אך ממוקדות לגבי הצורך והציפייה מהם, והאפקטיביות של ההנחיות האלה גדולה בהרבה מעוד שטיפה טקטית של חצי שעה לכל חברי הקבוצה.
בייל עצמו, איך נאמר - מעבר לזה שבהחלט סביר שיש לו משקעים ובטן מלאה על זיזו, שלא ספר את המעמד שלו כ’כוכב’ והושיב אותו על הספסל לפרקים ארוכים - גם לא בדיוק מחבט הגולף הכי מדויק בשק. אז הגיוני גם שזידאן לא טרח לבזבז את הקשב של ציפור שיש לבייל על הנחיות טקטיות, ובעיקר ידע להוציא אותו מהאפטיות הכללית שלו דווקא ע”י הושבה שלו על הספסל, מה שגרם לו לעלות בכל פעם עם טירוף (יחסי) לכר הדשא, כדי להוכיח את עצמו.
אני קצת לא יודע מה לחשוב על מה שארבלואה בנה כרגע. מצד אחד בסיטואציות מסוימות הקבוצה נראת ממש לא מאומנת, מצד שני ה4-4-2 הזה עם 4 שחקני קישור שיורדים נמוך לעזור להגנה ועם בראהים וויני (מעניין מה יהיה עם אמבפה) מקדימה מוציאים מתפרצות נראה שאפשר לעשות תוצאות טובות גם נגד קבוצות על. זה בהחלט יכול לעבוד גם נגד באיירן.
תנאי חשוב מאוד שזה יעבוד, אסור שגולר יהיה אחד משני השחקנים במרכז, כלומר שיהיה השני ליד צ’ואמני כי אז אנחנו מאוד חשופים, אנחנו נראים הרבה יותר טוב מאז שארבלואה הוציא אותו מהמרכז לצד שמאל, זה היה במשחק הראשון מול סיטי.
“החידה שאלבארו ארבלואה יצטרך לפתור עם חזרתו של ג’וד בלינגהאם” - כותרת במארקה. לגבי המשחק הקרוב זה די פשוט. פדה ואלוורדה מושעה מהמשחק במאיורקה, ולכן ג’וד יכול להיכנס במקומו להרכב של ריאל מדריד. אבל מה הלאה, את מי ‘מקריבים’ נגד באיירן מינכן למשל? “ארבלואה עומדת להתמודד עם מה שהיה קשה גם לקרלו אנצ’לוטי וצ’אבי אלונסו - לשלב את בלינגהאם, שהיכולת הטובה ביותר שלו הייתה כחלוץ שני בעונת הבכורה”. בשאר הזמן לא היו לו תפקיד מוגדר, איפשהו מתחת לקיליאן אמבפה וליד ויניסיוס ג’וניור. ארבלואה נשאל על כך ואמר שג’וד יכול לשחק יחד עם טיאגו פיטארץ’ למשל. את אורליאן טשואמני אף אחד לא יזיז, ואפשרות נוספת היא לוותר על ארדה גולר.
ארבלואה אמר בזמנו: “אצטרך למצוא את העמדה הנכונה עבורו, להקיף אותו בחברי קבוצה שבהם תהיה לו כימיה טובה, שמתקשרים זה עם זה בצורה הנכונה, ולהפיק את המרב מכל התכונות שלו. הבעיה שלו היא שהוא טוב מאוד בדברים רבים: להיכנס לרחבה, ליצור מהלך ליד בסיס הקישור, הכדרור שלו יכול לפרוץ דרך קווים רבים… כשאתה כל כך טוב בכל כך הרבה דברים, אתה צריך לבחור מה הכי טוב עבור הקבוצה וגם בהתאם למשחק”.
בסקר המארקה אגב, כרגע הצביעו מעל 3,200 - 38% חושבים שהוא לא צריך להיות שחקן הרכב כרגע. 27% חושבים שעליו לשחק במקום ברהים דיאס, אבל זה מצחיק, כי אמבפה ייכנס במקומו. 18% היו מקריבים את ארדה גולר ו-15% את טיאגו.
הקבוצה על פניו מקבלת כרגע תוספת רצינית של כישרון ויכולת להכריע משחקים אבל תסבול הרבה מבחינת איזון ותרומה להגנה כשהיריבה היא באיירן מינכן. אני לא חושב שיש שאלה: אמבפה במקום ברהים. פחות שחקן אחד שעובד, סימן שאלה עד כמה זה יפגע בוויניסיוס שהוא לא המרכזי, ומצד שני אמבפה שווה גול במשחק ואולי כשאמבפה נוכח גם עליו יהיו כמה עיניים ואז ויני יוכל לשחק.
לגבי ג’וד זה אמור להיות פשוט: ג’וד במקום גולר. כי טיאגו עובד ולוחץ לא פחות טוב מהטורקי. ג’וד מסוגל לייצר כמובן. מבחינה הגנתית הוא עילוי, נניח שהוא עושה 50% ממה שהוא מסוגל בגלל עמדה גבוהה יותר במגרש או עצלנות, אז כאן לא ניפגע הגנתית ונרוויח. פדה ואלוורדה כבש בלי סוף בחודש האחרון, זה אמנם לא יימשך לנצח אבל די ברור שעם כניסתו של ג’וד החופש שלו ייפגע.
המצב לקראת הגומלין בבאיירן בכי רע, הסיכוי שלנו לעבור נמוך.
לדעתי יש מערך אחד שיכול לתת לנו תקווה אמיתית לעבור וזה 4-4-2. ההגנה וההתקפה כרגיל , בקישור המרכזי טשואמני וג׳וד, ובאגפים קמא בייביסיטר לקרראס ופדה בייביסיטר לטרנט.
בעצם כשאנחנו בהתקפה ג׳וד הולך לעמדה של ה10 ופדה וקמא מצמצמים לאמצע כשטשואמני ממש בלם שלישי, ובהגנה ג׳וד יצטרך לתמוך בטשואמני במרכז כי קמא/פדה יצטרכו לתת הרבה סיוע באגפים.
אם ננסה לשחק שוב כמו במשחק הקודם הם יאכלו אותנו בלי מלח.
טשואמני מורחק…
אז אין תקווה… קמאבינגה קשר אחורי יחיד במשחק כזה אנחנו גמורים.
תלוי איך הוא קם אותו הבוקר, יכול להיות שובר שוויון או אם קם כפי שקם במשחק הליגה האחרון ויבוא לזרוק זין אז אנחנו בבעיה ענקית.
הבעיה היא איך שלא מסובבים נהיה חשופים באחד האגפים, בימין ארנולד תמיד חייב עזרה, בשמאל קרראס בסדר אבל מול אוליסה כל אחד חייב עזרה.
לדעתי 451 יעבוד מצויין, ברהים בשמאל פדה בימין, קמאבינגה, פיטארץ במרכז, ג’וד חופשי להצטרף למעלה ומצופף שמאלה לעזור לברהים וקרראס כשצריך בהגנה, ואמבפה למעלה לבד, אבל זה לא יקרה.
אין לנו ברירה אלא להמר על אדוארדו קמאבינגה ולהתפלל ליום טוב הזה, שקורה פעם בעשרה משחקים או אם מדובר במשחקים קצת יותר גדולים אז פעם בשבעה-שמונה משחקים. אבל אני לא חושב שזו אופציה מצד אלבארו ארבלואה לספסל את ארדה גולר שהיה לא רע ואני זוכר חילוץ כדור טוב שלו ברגע האחרון דווקא בצד שמאל.
*תיאורטי בלבד וכמובן בלי ציפייה שוויניסיוס יפתח על הספסל כי זה לא יקרה: ג’וד יכול להיות בצד שמאל לעזור לקארראס או מנדי, נצטרך אותו בין-כה לעמדה אחורית, ואולי לסירוגין עם קמאבינגה והשחקן שלא בשמאל עוזר באמצע, פדה בצד ימין עוזר לטרנט, טיאגו כלבויניק.
בליגת האלופות כמעט בכל משחק הוא טוב, הבעיה נגד הקטנות בליגה.
בניגוד לכל החששות פה מבחינה הגנתית, החששות שלי הן יותר לכיוון אמבפה וכמה הוא יבוא חד לסיים, ויני ברור שישחק יגיע ל 3 מצבים של שער בטוח ויחמיץ, אין ממש ציפיות, אם יבקיע זה בונוס, אמבפה הוא שיקבע מה יהיה.
היו לו הרבה הופעות טובות כמחליף בעונת הבכורה שלו למשל כשהיריבה גמורה, והוא עזר לנו גם עם יציאה קדימה בזכות המהירות שלו, ואני זוכר הופעה טובה נוספת כמחליף - נגד אתלטיקו מדריד אשתקד, אם הוא לא היה עולה מהספסל אני מניח שהיינו סופגים שער שני ולא “זוכים” להגיע להארכה ולפנדלים. העניין שמעבר לבעיות מיקום וקבלת החלטות כשחקן הגנה - הוא גם נוטה להתמזמז עם הכדור וזה מאוד מפחיד אותי לצד פאולים מיותרים שמביאים למצבים נייחים.
ותחושת בטן שלי בלבד - לא רק הבינוניות שהפגין על המגרש אלא גם העניין הזה ששני משחקים הוא לא היה בסגל בגלל כאבי שיניים - זה פגע במניות שלו אצל רבלואה יחד עם הרצון של ארבלואה ‘לעשות ונגר’ ולגדל צעירים, להיות חתום על משהו במשמרתו.
בלי קשר לכאבי השיניים, זה נראה שחתול שחור עבר בין ארבלואה וקמאבינגה, גם בימים הכי גרועים שלו קמאבינגה היה חוזר וסוגר את השער הראשון של מאיורקה, הוא ראה את המהלך, היה לו מספיק זמן לחזור ולסגור והוא ידע זאת והחליט שלא.
הבעיה הכי ברורה שלנו, יש שחקן על, אבל אין חלוץ וכל האיזון שלנו סובל מכך.
זו לא הטענה שלי ![]()
יש לנו חלוץ, הוא פשוט משום מה מתעקש לא לשחק ככזה, וזה דופק אותנו. ככה יוצא ש-10 שחקנים לבנים מקיפים את הרחבה ואופס לא מצליחים להבקיע
הוא מתעקש לא לשחק ככזה - כי הוא פשוט לא כזה. אין לו את התכונות לזה, אין לו את המאפיינים, נקודות החוזקה והחולשה שלו לא מתאימות - וכל זה ידוע כבר שנים.
אפשר להביא נגן סקסופון מצטיין, ולנסות לגרום לו לנגן בגיטרה ברמה גבוהה. או שאפשר, פשוט, להביא נגן גיטרה מעולה.
האשמה היא לא על נגן הסקסופון המחונן, שלא מצליח להיכנס כמו שצריך לנעליים של הגיטריסט החסר בלהקה. האשמה היא על מי שהביא את הקיצוני/חלוץ שני הטוב בעולם, וניסה לעבוד על כולנו (ועל עצמו) שהוא יוכל להשלים את המשבצת החסרה במרכז ההתקפה.
האובססיה פה לחלוץ 9 קלאסי קצת לא מובנת לי.
אני לא רואה שום דבר שפראן טורס יודע לעשות ואמבפה לא, ובכל זאת (אאל"ט) בבארסה אין שינוי אסטרטגי כשהוא מחליף את לבנדובסקי. אולי פרסונלי של מי מחמיץ יותר או פחות, או טקטי של פחות הגבהות ויותר סירקולציות.
לא חייב לשקול 90 קילו וגובה מטר 90 כדי להיות חלוץ. אפשר לחכות ברחבה ולהבקיע tap-ins, במקום סתם לצאת החוצה ולהפקיר את הרחבה. ואז להתלונן שאין חלוץ.
אגב, לא רואה את פריז אבל גם הם כבר שנתיים טופ 1 בכדורגל העולמי עם דמבלה כחלוץ.
שמע, אם הגעת למצב שלטובת הטיעון שלך אתה מנסה להשוות בין פראן טורס לבין אמבפה, ועוד לטעון שהמצב עם טורס (!) יותר טוב - אז באמת שקשה להתקדם מכאן.
לברצלונה אכן יש בעיית חלוצים עכשיו שלבנדובסקי הזדקן סופית, וטורס רחוק מאוד מלהיות פתרון משביע רצון לבעיה הזאת. וכן, גם כיום על-אף הבדלי הגילאים והכושר - ברור לחלוטין שבארסה מאבדת אלמנטים מסויימים מהמשחק שלה כשטורס על המגרש והפולני לא. פראן בורח הרבה יותר לצדדים, שוהה הרבה פחות זמן במרכז הרחבה, ומשחק הרבה פחות עם הגב לשער.
לקחת שחקן כמו אמבפה ולשים אותו שיהיה תקוע בתוך הרחבה ויעשה tap-ins לכדורים שנכנסים לשם - זה פשוט בזבוז משווע של משאבים, והדבר האחרון שיעזור לשפר את מצבנו.
נכון, לא צריך להיות גוש בשר גדול ושרירי כדי להיות חלוץ 9 טוב, ויעיד על-כך לבנדובסקי עצמו שהזכרת. אבל כן צריך כמה תכונות, מאפיינים וחוזקות, כמו יכולת הורדת כדור נקייה תחת לחץ, רגליים חזקות ויציבות ומוכנות לספיגת “מכות” והרבצות, יכולות התמצאות וראיית משחק מרחביות, ועוד ועוד. מה לעשות שאמבפה לא מצטיין בחלק גדול מאוד מהתכונות הללו, ומצד שני הוא דווקא כן מצטיין בסט יכולות אחרות, וחשובות לא פחות (ואולי גם יותר)?
אני אגב אכן לא חושב שהיעדר חלוץ 9 היא הבעיה הכי אקוטית שלנו כרגע, וגם כתבתי בהרחבה בדיונים מקבילים איפה אני כן חושב שהבעיה שלנו (רמז: לא נקודתית בעמדה כזו או אחרת בסגל). אני בסה”כ הגבתי לטענה (השגויה, לטעמי) שהעלית כאן, של ‘למה אמבפה לא משחק כמו חלוץ 9?’. למעשה, אפשר לומר בעצם שאתה האובססיבי הפעם למחסור שלנו בחלוץ 9.