אני חושב שהרבה היו שמחות ללמוד מדעי המחשב וללכת לכיוון של קריירה יחסית גמישה ומכניסה טוב. לא כולן מרגישות מסוגלות או עומדות בתנאי הסף. כל חבריך לתואר באו למדמח כי הם ממש חלמו ללמוד את זה או חלקם גם הגיעו כי זה היה המקצוע שהכי כדאי לרכוש?
בכל מקרה, ההשוואות והציפיות מנשים לעמוד בסטנדרטים שהעמידו הגברים רק פוגעות בנשים ומציגות אותן באור שלילי, כמו שאנחנו רואים בשחמט בטניס או בכדורגל. לפי כמה וכמה מחקרים האשה המערבית סובלת מדכאונות וחרדות בשנים האחרונות, יותר מבעבר ויותר מגברים. הנטל שהופל על הנשים לצאת ולעבוד ולהיות חלק הכרחי מכלכלת הבית פגע אך ורק בהן. זה טוב למדינות שהוסיפו עשרות אחוזים של ידיים עובדות למשק, זה טוב לגברים שכלכלת הבית, שבעבר הייתה מוטלת רובה ככולה על הגבר, תתחלק כעת גם עם האשה. לנשים עצמן זה פחות מועיל אבל בימינו כבר אין להן ברירה. כמובן שקרו גם דברים חיוביים בזמן הזה, כמו ההסדר של התקיפות המיניות שמהן סבלו נשים בצורה הרבה יותר רחבה עד לאחרונה, או העלאת המודעות לאלימות בתוך המשפחה, אך למרות זאת הדכאונות והחרדות רק עלו.
בין אם במודע או בין אם לא, הן כן מוסללות ללהיות יפות ולא הרבה יותר מזה. כשהן פותחות את הטלוויזיה וכל אחת שם יותר יפה מהשניה, ושהכוכבות הגדולות הן זמרות ודומניות בלבוש מינימלי, אז המסר שהן מקבלות זה שהן צריכות להיות יפות רזות ולהתלבש מינימלי. כל הכותרות של “הלוחמות והלוחמים” ו”המהנדסות והמהנדסים” לא באמת מזיזים לאף אחת כשהן רואות בפועל איך נשים הופכות למצליחות.
לאור זה שברור שלא צריך יכולות סופר מיוחדות כדי להיות מתכנת, אין ספק בכלל שהפער במספרים במדעי המחשב בין נשים לגברים הוא הסללה/סוציאלי נטו ולא נובע מפערי יכולות (לצורך הפשטות, במילה סוציאלי אני מכליל גם העדפות סוציאליות שכן נובעות מהבדלים ביולוגיים).
לגבי שחמט ספציפית, האמת שאני לא חושב שיש הסללה של אף אחד ללכת לכיוון הזה בכלל.. ולאור זה שאין כמעט בכלל נשים בטופ העולמי (בשונה מזה שכמובן כן יש הרבה נשים במחשבים), אני נוטה להאמין שהסללה זה הסבר ככל הנראה גרוע מאוד לתופעה הזו.
הסבר שנשמע לי סביר הרבה יותר, אם כי כמובן דורש הוכחה מחקרית, הוא נקודה שציינו פה כבר מקודם: יש טיעון שחוזר על עצמו שגם אם ממוצע ה-IQ בין המינים דומה, השונות שונה, ושפשוט יש הרבה יותר גאונים גברים מאשר נשים. כאמור, אני לא יודע להגיד אם זה נכון או לא, אבל עקרונית זה הסבר שעושה לי הרבה יותר שכל להסביר את תופעת השחמט מאשר טיעונים של הסללה.
ומה אם השונות היא אותה שונות אבל התוחלת נמוכה יותר, ובשביל לעבור רף מסוים יש פחות נשים שמגיעות לרף הזה?
בסופו של דבר גם כשלוקחים את הממוצע וגם כשלוקחים את הפיקים, בענפים שבהם נדרשת חשיבה לעומק, לרוב (לא רוצה להגיד כל כי האני לא יודע אבל מוזמנים להעלות דוגמאות נגד) נמצאים בסביבה גברית. ומה אם גברים פשוט יותר בנויים לתפקידים כאלה?
ההסבר שלי עושה הכי הרבה שכל הוא שלאישה יש יכולת להשתלט על מספר מטלות פשוטות יותר בו זמנית, ויכולת להחזיק בראש מספר תהליכים, בעוד שלגברים יש יכולת להחזיק אחד אבל להיכנס יותר לעומק בו. זו הייתה תמיד התפיסה עד שהחליטו שפרוגרס זה קדוש ומי שלא פרוגרס הוא דינוזאור מטומטם.
בזנב זה נכון בוודאות (פיגור שכלי נפוץ בהרבה אצל גברים). גם לגבי הקצה העליון פעם אחרונה שראיתי נתונים אם אני זוכר נכון, אבל עבר זמן.
זה גם סביר מאד אבולוציונית. זכרים הם expendable בהרבה מנקבות, מבחינת הגנוס עדיף בהרבה שונות גבוהה בשביל הקיצונים, בטח אם מכניסים את הסלקציה של הנקבות (שמתרכזת במיעוט קטן של זכרים, כמובן נכון לעתות שבהן האבולוציה האנושית התעצבה והרבה פחות בתקופתנו).
אני לא מכיר עד הסוף את עניין השונות ואני גם לא פוסל את זה, אבל מה תגיד על פוקר למשל. גם בפוקר 98% משחקני הצמרת הם גברים ושם לא צריך להיות גאון מיוחד כדי להיות שחקן בטופ העולמי. והכוונה לא מבחינת יכולות, שם דווקא כן יש צורך ביכולות מיוחדות, אלא לשחקן עולמי מבחינת פרסום, שם זה יכול להיות כל אדם עם אייקיו מעל הממוצע (רוב שחקני הצמרת הם לאו דווקא הטובים בעולם). כמו בשחמט, זה לא שגברים “מוסללים” לשחק פוקר, גברים יותר מתעניינים בפוקר.
ואם? כלומר, הכי חשוב שוויון זכויות, ושוויון בחירה. חשבה לה אשה שיותר קל לה להראות טוב, היינו, לעבוד בחדר כושר שעתיים ביום, לאכול בריא, ולהשיג קמפיינים שאדם מהשוק מרוויח בחודשיים - תיסלם. כמו כן, ואפילו מקצין ומחפיץ, חשבה לה אשה שהיא תשקיע ביופי חיצוני כמו שהוא נתפס כיום ובכך לגרות גבר עשיר שיממן את חייה - תיסלם. אתה יכול להתבאס מפה ועד מחר שאתה גבר שהאפשרויות האלו כמעט וסגורות בפניך אבל לנשים יש עוד אופציות לעשות כסף וזו זכותן כל עוד אם הן רוצות להרשם למדמח הן נשפטות בדיוק כפי שנשפטים הגברים הבאים ללמוד, באותם הפרמטרים בדיוק.
מעשית, בשם הדייוורסיטי המעוקם, מקבלים באוניברסיטאות שחורים עניים עם ממוצע 70 (כי זה הכי גבוה מתוך כל השחורים… שומו שמים, האנשים הרוצים למחוק את הפערים אשכרה מקיימים את הפרמטר המעוות הגזעני הזה) ודוחים סטודנטים מהמזרח הרחוק עם ממוצע 95 (כי זה הכי נמוך מכל האסייתים, שוב, גזעני אל סטרואידים). אין על הפרוגרס, קידמה ברוורס.
אני חושב שאנחנו באמת בנויים אחרת אבל זה לא כל ההסבר. אם נתמקד בעסקים אז לדעתי יש עוד שני גורמים שמעכבים קריירות של נשים וגורמים לכך שהן (בהכללה גסה מאוד) פחות מצליחות - ילודה ופוליטיקה. לידות מעכבות את הקריירה בשלבים הקריטיים שלה (גילאי 30) ומונעות מנשים הזדמנויות קידום, כמו גם במידה לא מבוטלת מסיחות את דעתן ואת סדרי העדיפויות שלהם (כתוצאה מנורמות חברתיות\ ואולי גם גורמים ביולוגיים).
מעבר לזה אני חושב שבתוך כל ארגון וחברה יש פוליטיקה פנימית ונשים בדרגי ביניים ומעלה פחות טובות בזה אבל זו רק מחשבה ולא תיאוריה מבוססת.
@ron22 פוקר זו שאלה מעולה, מסכים שלכאורה אמור להיות הבדל וזה שהתוצאה דומה לשחמט אומר דרשני. אם כי, ייתכן בהחלט ואפילו סביר) שבפוקר יש סיבות שונות שמובילות לאותה תוצאה, או אפילו כנראה שבשני המקרים יש מספר גורמים שמובילים לתוצאה הזו, חלקים דומים בשחמט ובפוקר וחלקם שונים לגמרי.
רק לשם הבהרה, אני לא מתבאס על זה, משתי סיבות. דבר ראשון כי אני פשוט לא, מעולם זה לא דיבר אליי או הפריע לי. דבר שני רק מספר מצומצם של בנות באמת יכולות “לנצל” את יופיין כדי לחיות חיים קלים, ולא שחסר גם בנים שעושים את את זה. כנראה שאם הייתי נולד בת הייתי עדיין צריך לעשות דרך קשה כמו 99.9% מהנשים.
מלבד זאת, אין לי בעיה עם ההשוואות האלה בכללי, ואין לי שום בעיה עם זה שעובדות איתי נשים, להיפך, אני מסתדר איתן מעולה. הבעיה היא שבסופו של כל דיון כזה כשקצת מסתכלים על העובדות צריך לתת איזושהי כוכבית בצד ולהסביר את העובדות עם כל מיני הסברים. פעם זה הגברים הפטריכאליים, פעם זה חוסר שוויון בשכר, פעם זה שנשים לוקחות פחות סיכונים, פעם זה השונות ופעם זה פונקציית הצפיפות השולית של משפט ההחלקה או איזה שטות כזו או אחרת. יגידו הכל רק לא את המובן מאליו גברים ונשים נולדו אחרת. את זה אסור להגיד כי פרוגרס אז הולכים לכל מיני תירוצים.
לגבי מה אני מרגיש כלפי כל זה, אני קצת אמביוולנטי. מצד אחד כיום אין ברירה ומדינת ישראל לא יכולה להוציא את כל הנשים לפנסיה בגיל 30, העידן הזה מת והמשמעות של הדבר הזה הוא השארות מאחור. מצד שני - הנשים בימינו צריכות להתמודד עם המשמעות של להיות אשה ועובדת בו זמנית והדברים האלו קצת מתנגשים. אז יש משרות אם, יש כל מני פתרונות שאני בעדן, אבל התוצאות הן נשים שנשחקות ונתונות לסטרס ולדיכאון.
תיאוריה קצת ענתיקה, אבל אתה אמור להכיר אותה מלפני שהפרוגרס חדר לחיינו. בממוצע לגברים יש יכולת הבנה עמוקה יותר, לנשים יש יכולת לבצע מספר תהליכים במקביל מה שלגבר אין. זה לא אומר שנשים אינן יכולות להיות מתמטיקאיות או פיזיקאיות או שחמטאיות, ישנן נשים שטובות יותר מ95 אחוזים מהגברים בענפים הללו, אבל הן בודדות ובכמות זניחה לעומת הגברים. הסיפור של השונות נשמע לי עוד המצאה מבית היוצר(ת) של מילים כמו הסגברה ופטריאכיה וכל יתר המילים שהן אוהבות להגיד.
השאלה היא מה בדיוק אתה מתכוון ב”יכולת הבנה עמוקה” טובה יותר. נשמע קצת כמו סוג של פשוט “חכמים יותר”, וזה טיעון שלרוב מתנגש עם הטיעון (שממה שאני מבין הוא נכון) שממוצע ה-IQ בין שני המינים דיי דומה. כאן נכנס העניין של השונות, שאמנם אינני יודע אם הוא נכון (פאקו למעלה טוען שראה שכן), אבל הוא בהחלט נשמע לי הגיוני שיהיה נכון וכמו משהו שיכול להסביר היטב הרבה דברים.
מה יותר חזק, מעבד או כרטיס מסך? מעבד חכם יותר מכרטיס מסך? זו האנלוגיה הטובה ביותר שאני יכול לספק. למעבד יש יכולת לבצע תהליך בודד אבל מורכב יותר, לכרטיס מסך יש יכולת לבצע מספר פעולות, אמנם פשוטות יותר, אבל במקביל. אנחנו לא חכמים יותר. אנחנו שונים, ולתחומים שבהם צריך יכולת לעבד דברים מורכבים יותר - גברים פשוט יותר מצליחים בזה.
אפשר לנסות לתת מיליון סיבות אחרות כדי לא להכיר בעובדה שגברים ונשים שונים אחד מהשני. אני פשוט חושב שזה לא מטיב עם אף אחד מלבד הקופורטים הגדולים והמדינות שרוצות לנצל ריסורס שפשוט לא היה מנוצל. ההנחה שלגברים ונשים יש יכולות זהות זו הנחה שמוכרחים להניח כדי לגרום לכך לקרות.
לא בדיוק הפך, אלא שינה את המבנה וההתייחסות לחלוטין ללא ייצור של מודל היררכי (מה חשוב יותר או פחות או מה מעל מה מתחת). יתרה מזאת, כל העולם מתקדם גם ככה לדיאטה פרסונלית. השונות מבחינת הספיגה אצל כל אדם יכול להיות תהומי, וכמובן שצריך לדבר על מטרות (להרזות, מסת שריר, צרכים ספציפיים של ספורטאים ועוד). אחד הדברים המרתקים שניסו להנחיל יותר היה ה DAY TO- תהליך בו דרך בדיקת צואה ובדיקת החיידקים במעיים להבין את הספיגה אצל כל אדם. אני לא יודע איפה זה עומד כרגע, אבל בזמנו זו הייתה חדשה מרעישה שהפכה את עולם התזונה.