טוב מישהו יכול לעשות לי סדר בסערת ההפרדה המגדרית באקדמיה? לי לא מובן כמה דברים, ולמה זה מפריע למי שזה לא עניינו.
אני רואה במהלך הזה משהו מאוד חיובי, הם פותחים דלת לאנשים שבפניהם דלת זו הייתה סגורה עד היום. מדברים כל כך הרבה על חשיבות שילוב חרדים באקדמיה ובשוק התעסוקה, אבל בו זמנית שומרים על הדלתות נעולות בפניהם.
הסיבות לפי מה שכתוב כאן מאוד חלשות. בעיקר כל מני בלבולי מוח על הדרת נשים, מבלי להתייחס לעובדה שמי שבחר או בחרה ללמוד במוסד כזה עשה זאת בעיקר כי הוא לא רצה נשים בסביבתו, או כי היא לא רצתה גברים בסביבתה. הם רוצים שכן החרדים יגיעו לשוק העבודה, אבל בתנאים חילוניים בלבד. בעיניי זו כפייה חילונית לכל דבר ועניין, או לחילופין מכשול מכוון כדי לשמור על האוכלוסייה הזאת “במקומה” שחלילה לא תתפוס מדיי כוח.
הגיע הזמן שבציבור הכללי יתחילו לבחור את המלחמות מול הציבור החרדי. צריך לדעת על מה להילחם ועל מה לא. כמו שאני מכיר את הציבור החרדי מלחמות כאלה רק מחזירות אותם יותר אחורה ויוצרות יותר חומות וגבולות בינם לבין הציבור הכללי.
הרעיון הלאומי בשילוב חרדים הוא לשלב אותם במציאות הישראלית ולא לייצר עבורם גטאות רחבים יותר. מי שלא רוצה נשים בסביבתו, המדינה לא אמורה לספק לו סביבה שכזו. מי שלא רוצה נשים בסביבתו מוזמן להישאר בדלת אמותיו. אין למדינה צורך בסטודנטים או בחיילים או בעובדים חרדיים שמחפשים לעצמם אקדמיה או צבא או הייטק חרדי.
הדרת נשים היא לא טיעון חלש. אין מצב נורמלי שבמדינה ליברלית אישה לא תוכל ללמד באקדמיה בגלל שהיא אישה. לא יעלה על הדעת שחיילת תקבל פחות הזדמנויות מחייל רק בגלל שיש שם חרדים.
אני פציפיסט ואני לא זוכר שהצבא הסכים לי לא לירות בנשק. ברור שחרדי שיגיע לצבא או לאקדמיה או לשוק העבודה ייתקל בחילוני ורחמנא ליצלן בחילונית עם מיני וגופיה.
אני כן מסכים שאין שום צורך במלחמה. לא צריך להכריח אף אחד לעשות שום דבר. הכל שאלה של תקציבים. הימור שלי - גם ממשלת השינוי הבאה תמשיך לממן את אורח החיים החרדי.
ואגב, בתור פציפסט לא הייתי מעלה על דעתי לשלוח חיילים למותם. העובדה שהחרדים לא מנידים עפעף היא הזיה גמורה.
אתה באמת עומד מאחרי המשפט הזה? בהנחה ויש שתי אפשרויות, או שהם לא לומדים ולא יוצאים לעבודה ונשארים נטל על הציבור הישראלי, או שהם לומדים ועובדים במסגרת שאורח חייהם מאפשרת גם אם היא לא לטעמך, אתה בוחר באפשרות השניה?
אז קח סקופ, קיים מצב כזה, בתארים ראשונים במכללות חרדיות ואולי גם דתיות (יש את מכון לב אבל לא יודע אם עוד). המשרות הללו לא יהיו של נשים בכל מקרה, כי אם נשים ילמדו שם - לא ירשמו סטודנטים והקורסים יסגרו.
בסופו של דבר הנקודה היא פתיחת דלתות בפני אנשים שהיום הדלת סגורה בפניהם. אתה מעוניין לסגור את הדלת בפני מאות סטודנטים ואולי אף יותר רק כי הם מבקשים לשמור על אורח חייהם ודבר זה אינו מוצא חן בעיניך.
אני חושב שצריך להיות כנים ולומר במפורש מה המטרה. אם המטרה היא לגרום לחרדים להשתלב בכוח בחברה הישראלית החילונית – אז שיהיה בהצלחה כמו שאומרים, שעון החול לא עוצר. אם המטרה היא באמת לשלב את החרדים בשוק התעסוקה ולשפר את התרומה שלהם למדינה אז צריך לבחור את המלחמות בתבונה ולא מתוך אידיאולוגיות זרות.
כמו שאני רואה את זה וכמו שאמרתי מקודם, לדעתי המטרה פה לא זו ולא זו. המטרה היא לשמור על הציבור החרדי חלש ושלא יגיעו לתפקידי מפתח. לכן זה בסדר שנשים לא ילמדו בתואר ראשון אבל בתארים מתקדמים זה לא בסדר.
הציבור החילוני לא מתפקח ונלחם מלחמות מיותרות מול החרדים וזה עוד יעלה לנו ביוקר.
ברור כי מה שאתה מציע זה רמאות… אתה מציע שהמדינה תספק להם שירותיים נבדלים ואז כביכול הם לא יהיו נטל אבל אתה מייצר כאן נטל חדש. עכשיו המדינה צריכה לייצר צבא ב אקדמיה ב ושוק עבודה ב. לא תודה. הרעיון בשילוב הוא שישתלבו.
קבל סקופ - זה לא לא נורמלי ואנחנו לא מדינה ליברלית. אתה מציע להעמיק את החושך?
אני מציע לפתוח את הדלת ולסגור את הברז שמאפשר לחרדים לקיים אורח חיים חרדי כפי שהוא מתקיים רק במדינת ישראל.
זו המטרה! רק לא בכוח. ביום שהמדינה מפסיקה לממן - כל החרדים יוצאים לבית ספר לעבודה ולאקדמיה. בלי שוטר אחד. בלי יום אחד בכלא.
ואגב, שלא יבינו אותי לא נכון - אין לי שום דבר נגד החרדים. אני לא כועס עליהם ולא שונא אותם. החילונים יצרו את המצב ההזוי הזה.
לא רוצה להכנס בנושא הצבא כי אני באמת לא יודע וזה יותר מורכב (הצבא פרוגרסיבי ואנטי דתי), אז נשאר באקדמיה.
מה שכתבת פה לגבי האקדמיה זה בדיוק מה שאני מציע. אם זה מה שחוסם אותם מללמוד, אז תן להם ללמוד כמו שהם רוצים. אתה לא יכול להגיד להם גם תעזבו את הכולל ותלכו ללמוד, ובנוסף לזה תעשו את זה גם בתנאים שלנו. זה לא יקרה. הם לא ישתלבו בתוך הציבור החילוני, הרעיון שלך לא מציאותי.
לגבי עבודות? אחרי שיתנרמל הרעיון לצאת ללימודים, ואגב, קורים תהליכים כאלה בחלק מהמגזרים של העולם החרדי בדיוק בגלל האופציה ללמוד בתנאים שלא סותרים את הדת, כבר אותם בוגרים ימצאו לעצמם עבודה. אף אחד לא ילמד 4 שנים תואר ואז יחזור לכולל יום שלם. אחר כך הם ישתלבו בשוק העבודה, הם יפתחו לעצמם דברים, זה כבר לא אמור להטריד את המדינה.
דבר ראשון אתה מדבר עם בנאדם פרימיטיבי פרו מקס. “לא מדינה ליברלית” זו מבחינתי הדרך הנכונה. אני מציע לפקוח עיניים ולהתנהל לפי הקלפים שיש לנו ביד ולא לפי אידיאולוגיות. הבעיה בציבור החרדי שהוא נשאר חסר השכלה ולא תורם? תבדוק דבר ראשון איך אתה יכול לגרום לו לקבל השכלה. הפיתרון שלך, לגרום לחרדים להשתלב בתוך העולם החרדי, לא ריאלי ולא ישים.
הצעה נחמדה, רק איך אוכלים את העוגה ומשאירים אותה שלמה? אתה יכול לבחור בין לשבת עם ביבי בממשלה הבאה בלי החרדים ובין ממשלה של ביבי עם החרדים. העניין הוא שחשוב לכם יותר להוריד את ביבי. מה לעשות שהחרדים והימין מתרבים מהר יותר? כל עוד שהם יושבים בממשלה הם ישבו על התקציב.
לסגור דלתות זה בכוח. אי אפשר להתכחש לכך שיש איזשהו עליהום כיום נגד החרדים (גם אם לטעמי האישי הוא מוצדק). ההרגשה שלי היום היא שהציבור הישראלי בוחר להילחם בחרדים במקום למצוא פתרונות לעבוד איתם, ולכן תגובת הנגד העזה של החרדים.
אכן, אידיאולוגיות שמאלניות סוציאליסטיות הרגילו אותם לכך.
אתה מתבלבל את זה כבר יש להם… אתה כותב שאחרי שילצדו הם כבר יצאו לעבודה אבל זה חא נכון. אם הלימודים יהיו סגורים רק לחרדים אז בעבודה היחידה שתצא מזה עבודה סגורה לחרדים. שלא לדבר על רמת הלימודים שתהיה נמוכה יותר (כמו שכבר קורה היום).
בגלל זה אתה מציע חנופה לחרדים?
האוניות האלה כבר עזבו את הנמל. נתניהו והחרדים זה אחד. נגמרו הימים בהם החרדים יכולים לשבת עם כולם וזה המפץ הפוליטי האמיתי שיביא לסופם. הם עשו טעות קרדינלית בצומוד הזה ואיבדו את כל כוחם הפוליטי שהיה אדיר לפני כן.
כיום המצב הוא שמי שרוצה להמשיך לתואר שני נדרש ׳לצאת החוצה׳ כי אין עבורו מסגרת חד מינית. זה אומר שיכול ללמד אותו גבר או אותה אישה, וזה אומר לבוא במגע עם נשים וגברים חילונים.
מה יהיה המצב לאחר שחוק זה יעבור? לכאורה - מתן הזמדנות למי שדתי ומנוע, ללמוד במסגרת המיועדת עבורו. החרדים, כידוע, מתארגנים במבנה חברתי ביקורתי שבו לא מאד מקובל לסטות מהנורמה. מה יקרה למי שדווקא רוצה קצת לצאת לעולם וללמוד עם חילונים או שילמד אותה גבר/אותו אישה? איך יסתכלו על מי שלא חושב שאם הוא ישהה במחיצת בן המין השני לרבע שעה תתחולל אצלו התעוררות מינית בלתי ניתנת לשליטה שתוביל למעשים אסורים?
אני רק שאלה נוספת - מה עושים החרדים בארה"ב שרוצים ללמוד?
אני דבק בתחושה הלא מבוססת ש99% מההגבלות “הדתיות” של החרדים בארץ הן המצאות שאף חרדי מחוץ לישראל לא מקיים. אבל כאמור, מתחושה, ואולי מבורות. העשירו אותי.
כן, יש, ולכן גם יש כאלו שיצאו ללימודים ועבודה בסופו של דבר. הדבר הזה קורה בפועל והחרדים כן משתלבים בשוק העבודה. תבוא ב8 בבוקר להר חוצבים בירושלים ותראה את זה במו עיניך.
ככל שהעניין יהיה יותר מוסדר ופחות מחתרתי - הוא גם יתנרמל יותר מהר בציבור החרדי. לדוגמה, כשהסדירו את לימודי הליבה בתלמודי התורה, קרתה מהפכה של ממש שמאיימת לחלוטין על תלמודי התורה המסורתיים שאינם מלמדים ליבה. התוצאה היא יותר ילדים חרדים שלומדים לימודי ליבה. התוצאה הזאת הגיעה לא דרך מלחמה, לא כפו עליהם ללמוד במעורב, לא כפו עליהם ללמוד ציונות, לא כפו עליהם מורות במקום מלמדים חרדים. נגעו בנקודה העיקרית וזה הספיק.
איזו חנופה? חנופה זה בואו תשבו בכולל ותקבלו תקציבים. אני לא מבין איך זה מתפרש אצלך חנופה. לי יש מטרה, שהם יצאו ללמוד ולעבוד, אני לא רוצה להחזיר אותם בשאלה, זו לא המטרה שלי.
אני עדיין חולם על ממשלת מרכז עם הליכוד והמרכז וכל יתר מפלגות אנטי ביבי כמו ליברמן וסער וכל האלה, בלי החרדים ובלי השמאל הקיצוני והערבים.
כנראה מה שנקבל זה עוד ממשלת ביבי-חרדים. אתה חולם על סופם של החרדים, מתמטית מתישהו יגיע סופם של החילונים דווקא. אתם עוזבים את הארץ, אתם מביאים הרבה פחות ילדים, להם אין את הבעיות הללו.
מאוד קשה לענות על השאלה הזאת כי “החרדים” זה לא בדיוק ראש אחד שחושב את אותו הדבר אלא הרבה מאוד זרמים ותתי זרמים שחושבים אחרת אחד מהשני. בשני הזרמים העיקריים, הספרדי והליטאי, במרבית האיזורים כבר כן מקבלים שיש כאלה שיוצאים ללמוד ולעבוד, אבל אין פשרה לגבי מקום הלימוד. אני למדתי במכללה מעורבת בירושלים, אני יכול לספור את כמות החרדים שראיתי שם לאורך כל התואר על יד אחת. מי שילך ללמוד במקומות כאלה כנראה שיצטרך להסתיר את זה, אחרת הוא כנראה ינודה מהקהילה (לא יקבלו את ילדיו למוסדות הלימוד וכו’).
בסופו של דבר מי שמרגיש בסדר עם ללמוד במוסד מעורב יכול לעשות את זה גם היום. אני מעדיף להתמקד באלו שלא ורואה בזה הזדמנות להוציא אנשים שלא היו יוצאים אחרת ללימודים. תתחיל בלנרמל את הרעיון שלצאת ללמוד לא נוגד את התורה, תנגיש להם את זה, במקום לשלוח להם מסר שלצאת ללימודים כרוך בפשרות בנושא הדתי. אין קשר ולא צריך להיות בזה קשר.
אין לי שמץ מה קורה בארה”ב. יצא לי להכיר כמה בחורי ישיבה אמריקאים בעבר אבל לא כאלו שיצאו ללמוד.
אתה צודק חלקית בתחושה שלך. החרדים של היום הם המצאה של ה200 שנים האחרונות. השורש שלהם הגיע מהחסידויות שהלכו והתנזרו מתנועת ההשכלה שפשטה באירופה ואיימה על הדת. ככל שהחרדים מזהים יותר איומים הם מטילים על עצמם יותר מגבלות ויותר הרחקות, ולכן זו הסיבה שאני מאוכזב מהמלחמות המיותרות של הציבור הכללי עליהם. זה רק מרחיק מהמטרה.
הדת לפני כן הייתה מאוד שונה. חלק גדול מהתלמוד אלו בתכלס דיונים שנוגעים לעבודה, משפטים וכן הלאה. לא להאמין אבל בעבר גם לומדי התורה עבדו וכלכלו את עצמם. החרדים של היום זו המצאה מודרנית שעושה שימוש ציני בכל מה שהיא רק יכולה.
העמדה שחנן מציג פה היא אותם ״תהליכים״, ״לא ילך בכוח״, ״יש שינוי עצום בשטח, ראה אנקדוטה מסוימת והתעלם בבקשה מהנתונים והמגמות״ וכו שאנחנו שומעים כבר עשורים. מדובר, עם כל הצער, באוכלוסיה שעוינת את המדינה ולא מעוניינת להשתלב בשום דבר, רק להמציא תירוצים ולקבל תקציבים. לייבש, בכוח, ולהיות ערוך לתרעומת והמחאות האלימות שזה יגרור. שום בהסכמה, שום פתרון אחר.
ואגב, חנן, עצם העובדה שאין לך מושג מה קורה בארה״ב אמורה לשלוח אותך לעשות שיעורי בית לפני שאתה כל כך בטוח בסוג הפתרון שיעבוד בארץ.
הם כבר היום לומדים ועובדים… זו בדיוק הבעיה - הם לומדים ועובדים בתוך עצמם ואתה פשוט מציע להרחיב להם את השליטה על מקומות נוספים. המטרה הלאומית של מדינה חפצת חיים היא שהחרדים ישתלבו ללא תנאים מקדימים במרחב הציבורי (המאוד מתחשב במדינת ישראל). שילוב בהפרדה זה לא שילוב.
חס וחלילה! אני לא חולם על סופם של החרדים. אין לי שום דבר נגד חרדיות. אני רק חושב שחרדיות לא אומר סעד. חרדים בכל העולם יוצאים לעבודה בבוקר וחיים במרחב הציבורי. אין שום סתירה. המצב שנוצר בארץ הוא לרעת המדינה ובעיקר לרעת החרדים. כדי להיות חרדי לא צריך להסתתר מחילוניות.
אם היה אפשר להפריט את האירוע הזה *, אבל במקביל לבטל כל הטבה כלכלית ישירה ועקיפה שניתנת לציבור החרדי - אתה תומך בזה? הציבור החרדי היה תומך בזה? מנהיגיו?
כלומר בכפוף לרישיון בסיסי מותר לכל מוסד אקדמי, למטרות רווח או שלא, להציע שירותיו לחרדים באופן שהוא רואה לנכון. גם בהפרדה וגם בבורקה אם צריך
אתה מתכוון לעבודות כמו גננות או מורים בתלמודי תורה וסמינרים, או מוכרים במכולת, למקצועות הללו לא צריך תארים. ברגע שהם יהיו רופאים עורכי דין או מהנדסים לא תהיה להם ברירה אלא להשתלב בתוך שוק התעסוקה. גם אם הם יקימו איזושהי חברת הייטק סגורה בתוך עצמם, כל עוד שהם מייצרים מוצר זה מעולה מבחינתי.
עניין השליטה זו הנקודה האמיתית, ועכשיו אתה מגיע לשורש האמיתי של המאבק. אותך מפחיד שיהיה להם כוח והם יגיעו לתפקידי מפתח, אני טוען שזה בלתי נמנע עקב הריבוי הטבעי שלהם. במוקדם או במאוחר יגיע יום והם יהיו פה הרוב. עדיף לראות איך ממזערים נזקים כבר עכשיו ומאפשרים להם לתרום למדינה או לכל הפחות לא להיות עליה לעול כמה שיותר מהר.
בחלק הראשון של המשפט שלך אתה צודק, המצב הזה רע לכולם ואני מאוד פסימי. לגבי המשפט השני אתה טועה ובגדול, כחוזר בשאלה בעצמי אני יכול לומר לך שאם לא הייתי חשוף לעולם החילוני כנראה שעדיין הייתי חרדי היום.
מושלם. אני ממש בעד לבטל את כל ההטבות הכלכליות ובמקביל לזרוק להם חבלים שיוכלו לשלב אותם בתעשייה איכשהו. אני אבל לא חרדי. הבעיה היא שהחרדים מחזיקים בכוח פוליטי עצום. אם כלכלי למוסד מסוים לשתף פעולה עם הרצונות של החרדים - שיעשה זאת.
שנית, אם רופא למד בהפרדה הרמה המקצועית שלו תהיה נמוכה כי הוא למד רק מבעלי פין. ואם הוא למד רק מבעלי פין האם מותר לו בכלל לטפל בבעלות פות? הוא בכלל יכול לדעת איך נראה פות? או שד? או צוואר? או אפילו סתם מרפק תמים?
ואחרי שבעל הפין ילמד עריכת דין מבעלי פין, נבנה לו בתי משפט של שופטים בעלי פין בלבד? ואם התובע בעל פין והנתבעת בעלת פות? ולקצרנית יש פות… נכשיר קצרנים בעלי פין? יו סי דה פרובלם?
בסדר. בפועל אפשר לחרטט בהם. כרופא אתה לא יכול לחרטט, כמהנדס אתה לא יכול לחרטט.
אני לא יודע למה הגעת למסקנה שמי שלמד רק מגברים הוא יהיה ברמה יותר נמוכה.
בשוק מקום לא דובר על כך שהחומר הנלמד יהיה ברמה יותר נמוכה או שיקוזז ממנו חומר. כשזה יהיה הנושא - נדבר. אני גם אסכים איתך כשזה יהיה הנושא.
אם אחרי שהם יסיימו תואר הם לא ירצו לעבוד ולשבת בבית כי הם לא מוצאים מקום שבדיוק לרוחם - בעייתם. הם לא יעשו את זה. אף אחד לא ילמד רפואה 8 שנים כדי לשבת בבית.
יש מקומות שמתאימים יותר לציבור החרדי. לדוד שלי למשל יש משרד לראיית חשבון, עם 14 רואות חשבון - חרדיות כולן. יש הרבה משרדים בירושלים שבהן יש רוב חרדי מובהק, ומישהי חרדיה שאני מכיר שעובדת במקום כזה אומרת שיש שם 0 חיכוך ופשרות בדת. אפשר לעבוד גם מבלי לעשות פשרות בנושא הדת. אם אתה טוען אחרת אתה מצדיק בעקיפין את החרדים הקיצוניים.
בכללי בוא נשמור על הדיון ברמה יותר גבוה גם אם אנחנו לא מסכימים אחד עם השני. מאדם נאור כמוך אני מצפה להתבטא בדרך יותר מכובדת
כי רמת ההוראה תהיה נמוכה יותר… חתכת את הסגל בחצי. מה אתה חושב? שזה לא יפגע ברמה? רופאה שטובה יותר מרופא לא תוכל ללמד…אגב איפבףה שכן מלמדים בהפרדה הרמה נמוכה יותר ולא נראה לי שחש על כך עוררין.
אתה מיתמם. אף אחד לא ילמד בהפרדה רפואה 8 שנים אם לא מובטח לו אחר כך תעסוקה בהפרדה.
הפין והפות זה לא חוסר כבוד😁 זה פשוט ההבדל עצמו וחשוב לקרוא לדברים כפי שהם. אל תהיה לי woke
זה כבר תלוי ברמה של המוסד עצמו. אין אדם שאין לו מחליף. יחתכו את החצי של הנשים, יביאו מרצים גברים אחרים. קורסים לא יפתחו בלי מרצים.
אני לא יודע על הטענות שלך לגבי הטענה שאיכות ההוראה נמוכה יותר במקומות לימוד נפרדים. שאלתי את ג’מיניי והוא לא מסכים עם הקביעה הזאת. דווקא הטענות נגד הפרדה נשמעות כמו אג’נדות פרוגרסיביות מטורללות ולא משהו מחקרי, והמחקר שצוין שלל יתרון ללמוד בנפרד ולא מצא חיסרון בללמוד בנפרד.
מוזמן לקרוא כאן
בכל אופן, אם קיים חשש כזה, המל”ג או איזשהו גוף אחר שמפקח ידאג שהם לא יהיו ברמה נמוכה יותר. יש פיקוח בכל מקרה.
במקרה כזה לא יהיה כלכלי לאף אחד לפתוח את הקורסים האלה ואז למרות החוק יתקיימו רק לימודים במעורב. זה מאוד פשוט. אני לא נלחם על לפתוח דלתות בכוח, אני רק רוצה שלא יסגרו אותם.
ולגבי המשפט האחרון שלך, אם אין לך חשק להמשיך בדיון אז לא בכוח, אבל אני מבקש שתשמור על רמה סבירה.
זה בעיניי דיון הרבה יותר מעניין וה”נזיפה” הזו שלך מכילה בתוכה בדיוק את הבעיה. כדי לנהל איתך שיחה אני צריך לשנות את הצורה בה אני מדבר. אבל היי - שנינו יכולים להיעלב. הטענה שלך “יחתכו את החצי של הנשים ויביאו גברים במקום” מאוד מעליבה אותי כחילוני וכאב ל-3 בנות. אני לא מבין אמירה כזאת. בעיניי היא סופר בעייתית. השימוש שלי במילים פין\פות כנראה מעליב אותך כדתי. אותי כחילוני מעליב שחרדים רואים באישה רק אובייקט מיני. אני מציע שכל אחד ידבר כמו שהוא מדבר.
זה ממש לא מעליב אותי, ואין לי בעיה עם המילים האלה. זה פשוט נשמע ציני, עוקצני וחסר חשק, כאילו מיצית את הדיון. אם זה לא המצב, אשמח להמשיך איתך את הדיון, אולי לא הבנתי את הטונציה נכון דרך הכתוב.
דבר ראשון להיעלב זו בחירה. אתה טוען שהסגל ידולל בחצי, אני טוען שלכולם ולכולן יש מחליף. אם מחר קבוצת נשים פמיניסטיות יחליטו שהן לא מעוניינות ללמוד אצל גברים מחשש להסגברא חלילה וחס, ויש מספיק מהן כדי שזה ישתלם כלכלית, אז שיפתחו מסלול עם מרצות בלבד וימצאו מחליף למרצים הגברים. אני הכי בעד. שכל אחד ילמד בצורה שבה הכי נוח לו, העיקר שילמד ולא ישאר טיפש. וכן, לכולם יש מחליף, אני לא יודע מה אתה עושה אבל גם לך יש מחליף, וגם כשהבנות שלך יגדלו ויהיו מומחיות בתחומן גם אז יהיה להן מחליף. ככה העולם עובד.
אתה חושב שאני מדבר כדתי שרוצה הפרדה, אבל האמת שאני לא כזה כלל. בעצמי למדתי במכללה מעורבת, את פרויקט הגמר שלי ורוב המעבדות עשיתי עם בחורה, וכבר למעלה מעשור שאני מגיב כאן בפורום בשבתות. העמדה שלי מגיעה נטו מהרצון למצוא פתרון לבעיה שהחרדים נשארים חסרי השכלה ולא מייצרים כסף. אפס אג’נדה פוליטית.