טוב הדיון פה היה קצת ארוך והשתדלתי לקרוא, מודה שזה היה רק ברפרוף. מצטער אם אני חוזר על דברים שכבר עלו. בכל אופן, הנה 2 הסנט שלי.
יש להפריד את הדיון ל-2: השאלה החוקתית, והשאלה המוסרית. בשאלה החוקתית אנו שואלים האם יש בעיה כלשהי עם החלטת בין המשפט העליון בארה"ב. אם אינני טועה על זה כל הטררם אך לצערי בשל גישת התקשורת הפרוגרסיבית המטומטמת, נדמה לי שהמוחים והמפגינים בכלל לא מבינים את זה. השאלה המוסרית עוסקת באופן כללי בהאם ראוי להתיר הפלות ומתי, שלא בכך עסק בית המשפט אך דווקא רוב הדיון פה סבב סביב זה.
לגבי השאלה החוקתית: עד כמה שאני מבין את הסיפור, אין ספק שההחלטה שנתקבלה נכונה. זה בכלל לא קשור לשאלה האם אני תומך בהפלות או לא (שאלה 2). זה קשור לחוק ומשפט, וכל מה שבית המשפט העליון קבע זה שהחוקה בארה"ב לא עוסקת בהפלות בשום צורה ולכן אין לאף אזרח אמריקאי “זכות חוקתית” להפלות. בית המשפט לא קבע שהפלות אסורות, הוא פשוט קבע שהן לא מותרות, ועל כן העביר את המנדט לחוקי כל מדינה ומדינה והאוטונומיה שלה להחליט כרצונה. בסה"כ, נשמע לי כמו דבר די סביר לעשות בהינתן ואכן החוקה האמריקאית לא מתייחסת לזה…
מה שמעציב אותי זה הבלאגן שנוצר סביב זה. אין כאן שום החלטה כנגד נשים, אין כאן שום החלטה נגד זכויות, ואין כאן שום החלטה של תפיסת עולם. השופט יכול להיות בעד או נגד הפלות, זה פשוט לא רלוונטי למה שהוא החליט. לראות מפגינות באמריקה יוצאות בלבוש האדום של סיפורה של שפחה, ועוד יותר מכך, לראות את התקשורת תופסת צד ברור שמתנגד להחלטה הזו של בית המשפט, זה עוד נדבך בעידן הפרוגרסיבי המטורלל שאנחנו חיים בו שהוא בעיניי אנטי דמוקרטי ואנטי ליברלי בכל מובן אפשרי שיש. עצוב לי מאוד לחיות בעידן כזה, ואני לא יכול לחכות כבר שתגובת הנגד תגיע (בהמוניה, לא בפורום אינטרנטי זניח).
לגבי השאלה המוסרית, כאן כבר אין לי תשובה חד משמעית, ונדמה לי שאני יכול לקבל כמעט כל טיעון שאשמע. אני חושב שיש הסכמה כללית בציבור שאין שום בעיה להפסיק היריון יום אחרי הקליטה, ושיש בעיה חמורה מאוד להפסיק היריון יום לפני הלידה. כלומר, בתכלס, הדיון הוא לא “הפלות כן או לא”, אלא “מתי”. כל מי שמוחה בחוץ ובפנים בעד או נגד בסה"כ לא מסכים על שאלת המתי, לא על השאלה האם.
ובתכלס, אין תשובה ברורה למתי. יש סקלאה רציפה של לוח זמנים וניתן לשים את קו הגבול בכל מיני נקודות שונות בטיעונים שהם לגמרי מעולם הפילוסופיה (אם כי למדע הביולוגיה בהחלט יש מה לתרום כאן) וכל טיעון יהיה רלוונטי כמו השני. זה מאוד אישי. אבל חשוב להבין שאין כאן הבדל מהותי אמיתי בין הדעות השונות של אנשים, אתם כולכם רק מתווכחים על מתי, לא על האם. ונדמה לי שכמעט לכולכם גם ברור שזו שאלה קשה שאין עליה תשובה טובה מאוד.
אם שואלים אותי אישית, אני נוטה יותר לצד התומך בזכות להפלות במובן שאני כנראה אהיה מוכן לשים את קו הגבול יחסית בלו"ז קרוב יותר ללידה. אפשר גם להסתכל על הסטטיסטיקה שהעלו מקודם ולתת למדע לנסות לעזור. אם באמת 99% מההפלות גם ככה קורות לפני השבוע ה-21, ואם באמת ניתן להתחיל לדבר על מוח מספיק מפותח משבוע 22 (חלומות וכו’), אז נדמה לי שלמשל לשים את הגבול באזור השבוע הזה יכול להיות כמו רעיון לא רע. אבל זה לא טיעון טוב יותר מכל טיעון אחר שיעלה פה בזכות קו גבול אחר.