מה מוזר? שמעשים שמטרתם לעשות לאחר טוב לפי בקשתו הם לרוב מוסריים ממעשים שהמטרה שלהם היא לפגוע באחר ללא רצונו?
אני לא הגדרתי כאן מהו מעשה מוסרי, אני לא מתיימר להצליח בשורה אחת ב2 דקות לפתור את אחת הבעיות המרכזיות בפילוסופיה.
אז לא הגדרתי פה כלל אצבע למהו מעשה מוסרי, זה דיון שלם שטובי הפילוסופים בעולם לא הסכימו לגביו, מסוקרטס ועד פוט (בעיית הקרונית).
אני היחיד ששם לב להבדל המאוד קטן בין הילדה שהלכה מרצונה וביקשה מהרופא לעשות ניתוח כדי לשפר את איכות חייה, לבין היהודים בשואה שלא רצו ללכת למחנות השמדה, לעבור עינויים ולמות?
אני גם בטוח שהגרמנים לא חשבו שהם עושים ליהודים טובה.
יכול להיות שאני מתבלבל והיהודים דילגו להם למשרפות מרצונם? אלך לשאול את סבא…
עכשיו עם קצת פחות ציניות. יש הבדל מאוד משמעותי בין אדם שמבקש מאדם אחר לעשות משהו שבאחוז מסוים עלול לגרום לפגיעה בו (ובאחוז אחר יגרום לו לתועלת), לבין אדם שביודעין פוגע באחר ללא רצונו של האחר.
שוב, אני ממש לא חושב שזה תקין לאפשר לילדים לעבור ניתוחים לשינוי מין. אני פשוט חושב שקיים הבדל עצום בין הרופאים שמבצעים את הניתוחים לבין נאצים או פדופילים. אתה באמת לא רואה את ההבדל הזה?
אני מרשה לעצמי להניח שבישראל עשו יותר בריתות מניתוחי מין. לא בדקתי, אני גם לא אבדוק.
בכל מקרה, בוא לא נתקע בחלק התפל של הדיון. הבאתי את הנקודה הזו כדי להראות שגם אם אתה לא חושב שברית מילה זה מוסרי, היחס ל2 הדברים האלה הוא שונה לגמרי (ובצדק בעיני). אני רק מנסה להראות שהעולם הוא קצת יותר אפור ובגלל זה אני לא הופך כל אדם שחושב אחרת ממני לאדם לא מוסרי שמקומו לצד פדופילים.
אתה תקפת את הטענה שלי בטענה שהרופא הוא אדם לא מוסרי שמקומו לצד פדופילים, עם זה לא הסכמתי, על זה אנחנו דנים. לא על השאלה האם תקין לאפשר לילדים לעבור ניתוח שינוי מין (הרי אני חושב שזה לא תקין, אז תחליט אתה אם אתה רוצה להתנגד אליי גם שם).
לא, כי זו בדיוק הטענה שלי, ומשום מה אתה לא מסכים עם הטענה שלי.
על אף מה שאתה מנסה להציג פה, הדעה שלי בשום שלב לא הייתה בעד ניתוחי שינוי מין לילדים. אתה פשוט מנסה להלביש עליי את הדמות של האנשים עליהם אתה קורא ומתווכח עם הדמות הבידיונית הזו במקום עם הטיעונים שאני טוען. זה בהתחלה היה מצחיק, אבל כרגע זה בעיקר מעצבן ומזלזל בעיני.
עבורי יש הבדל של שמיים וארץ בין אדם שמנסה לפגוע באחר במודע לבין אדם שמנסה לעזור לאחר, גם אם התוצאה זהה. לכן אני בהחלט מאמין שהרופא הוא לא אדם רע מטבעו, זאת בניגוד לנאצים ולפדופילים שמובאים כאן כהשוואה.