מלחמת ישראל - איראן :: ברוכים השבים

אני עוד מבין פחות אבל יודע שכלב נובח לא נושך.

בעיני עכל הדיווחים והפעולות של היומיומיים האחרונים הם רק לחץ אמריקאי לצורך המו״מ.

בן אדם זהב! גם רץ בפריימריז הקודמים ולא הצליח להשתחל למקום ריאלי לצערנו.

לא רק אתה!

השאלה היא האם יש טעם בתקיפה? אם נכונה הטענה שתקיפה ישראלית יכולה לכל היותר לעכב בשנה שנתיים את ההתגרענות האיראנית, האם יש בזה טעם?

לעכב זה לא מעט

עוד בעיה, אגב, היא שאחרי התקיפה אין שום איראני שיחשוב שהם לא צריכים נשק גרעיני

כמה מילים לגבי המילואים.

גם לי בתור משרת יש לפעמים בטן מלאה על אנשים מהעבודה, חברים קרובים ומשפחה שיכלו לתת יותר בשירות הסדיר ובמילואים. אישתי אפילו ציננה קשרים עם כמה חברות מנותקות. אבל כל מקרה כזה הוא פרטני כי זה מאוד תלוי בסביבה שלך, באיך אתה לוקח דברים ולפעמים אפילו במצב רוח ברגע מסוים.

בסופו של דבר, החרדים הם חברה שלא מתגייסת בהגדרה. כל הניסיונות להקביל את זה למקרים אחרים הוא במקרה הטוב ספין ובמקרה הרע שקר (כמו דפי המסרים על אחוזי גיוס בתל אביב).

שאלה, למה אנחנו ממשיכים לראיין את הדביל הדפוק הזקן הזה? אין לו מושג בפעם האלף.

אפרופו תקשורת, הנה ציוץ מיום חמישי (כמובן לפני התקיפה):

והנה ההתגשמות שלו:

אמנם אנחנו באמצע האירוע ועדיין מנסים להבין ולעכל מה קורה פה, ואני בטוח שעוד ידונו בזה, אבל שואל כבר עכשיו. איזו מכת פתיחה הייתה גדולה יותר, ששת הימים או היום?
בשני המקרים ההישג חסר תקדים.

ההיבריס מוקדם מדי. אנחנו עדיין ביום הראשון ולא יודעים איך זה ייגמר.

ששת הימים הסתיימה בניצחון מוחלט והשגת המטרה. המלחמה הזו עדיין בראשיתה, עוד לא ידוע כמה נזק ייגרם לנו, והאם המטרה תושג בכלל.

כמובן, אבל אני שואל על מכת הפתיחה בלבד. סתם כדי לקבל פרופורציות ומה אנשים חושבים. בינתיים אגב כולם אמרו לי ששת הימים.

רק כשנדע את התוצאה הסופית נוכל להעריך את המתקפה הזו כמו שצריך. אם יתברר שנתנו מכה ניצחת לאיראן (השמדת פרוייקט הגרעין ומערך הטילים\כתבמים) לדעתי זה משתווה לששת הימים בחשיבות.

בגדול, די קשה להשוות בין שני מטסי הפתיחה האלה.

מצד אחד, אז במבצע מוקד היה מדובר על חיל אוויר צעיר, חלש וקטן (מבחינת יכולות) בהרבה, של מדינה חלשה וקטנה, באמברגו נשק מכמעט כל העולם, מול מעצמה אזורית אמיתית, עם צבא גדול וחזק פי כמה מזה שלנו. תקפו אז בלעדית בסיסי חיל אוויר - מסלולי טיסה ומטוסים על הקרקע - והיה צורך בתכנוני נתיבי טיסה מדוקדקים בגובה נמוך מאוד על-מנת להימנע מגילוי ואיום ע"י מכ"מי ונ"מ של האויב.

מצד שני, רמת המורכבות שנדרשה הפעם היא יוצאת מגדר הרגיל, גם אם לוקחים בחשבון את ההתקדמויות הטכנולוגיות מאז - עם טיסה למרחק של 1500 קמ, הצורך בפגיעה סימולטנית בעשרות ואף מאות נקודות מכוון סופר מדוייקות, מסוגים שונים לחלוטין (מחיסולים ממוקדים בדירות ברבי קומות, דרך מחסני טילים ועד רכיבים קריטיים במתקני גרעין), עם צורך במודיעין זמן אמת ברמה הגבוהה ביותר, מול כוח שנבנה במיוחד מולנו ומול היתרונות היחסיים שלנו, התכנון ובניית המענה גם לתגובה האיראנית הצפויה*, ואפילו העובדה שהפעם לא באמת היה לנו את אלמנט ההפתעה לצידנו.

*על הרקע הזה חשוב לי להדגיש, ובין היתר לאור מה שעלה גם בדיונים מקבילים - חלק גדול מאוד מהסיבה שהאיום האיראני (וגם הלבנוני לפניו) נראה הרבה פחות גדול ממה שהיה נראה לפני כן, הוא בגלל שאנחנו גרמנו לו להיראות כך, במאמצים כבירים. העובדה שמכל חיל הטילים הגדול והבומבסטי של איראן, כל מה שהם הצליחו להוציא לפועל ביום פקודה (ואין יותר יום פקודה מאשר היום שבו ישראל תוקפת את מתקני הגרעין שלה) הוא 2-3 מטחים של בקושי 100 טילים בכל פעם, שמתוכם חדרו את שכבות ההגנה שלנו רק 10 טילים - היא לא מקרית בכלל, ורק עצם המחשבה הזאת היא כפויית טובה להמוני האנשים שפעלו ועמלו במשך שנים רבות (ואף סיכנו או אפילו מסרו את חייהם) כדי שאנחנו נוכל לשבת בשקט יחסי בממדים שלנו ולהתלונן שתכלס האיום הוא לא כצעקתה. תחשבו על טילים שהושמדו על כני השיגור שלהם ביום הפקודה (או לפניה), טילים שלא יצאו מהזווילים, או טילים שיצאו ולא הגיעו ליעדם. מערכת הביטחון כולה התכוננה ליום הזה לפחות 15 שנה.

אם נסכם, אז אם נסתכל צבאית נטו - כנראה שמכת הפתיחה של ששת הימים מרשימה יותר, כשלוקחים בחשבון את פערי הכוחות, ואת רמת התעוזה והביצוע של הטייסים.
אבל אם נסתכל על רמת המורכבות - מה שראינו בשישי לפנות בוקר לוקח, ואעז לומר שאפילו בגדול.

מה שכן, וכמו שדוד אולי ניסה לרמוז - איך יזכרו כל אחת ממכות הפתיחה בראייה היסטורית, מאוד תלוי באיך כל אחת מהמערכות האלה יסתיימו. קצת כמו הצורה שבה נזכרים קאמבקים מטורפים בצ’מפיונס - לפי איך שמסתיים הקמפיין של הקבוצה שביצעה את הקאמבק.
במקרה של ששת הימים - המערכה הסתיימה בצורה חד-משמעית לחלוטין, תוך 6 ימים, כשצה"ל נמצא בשערים של קהיר ודמשק, כשישראל הופכת מסימן שאלה זמני לעובדה מוגמרת וממדינה קטנה ונרדפת לכוח אזורי משמעותי, וכשהיא מכפילה פי כמה וכמה את השטח שלה (הוכחה נוספת, בפעם המי יודע כמה, שכיבוש שטח הוא אולי הדרך הטובה ביותר (שלא לומר היחידה) לממש ולמצב ניצחון במזרח התיכון).
במקרה הנוכחי - עוד מוקדם לדעת איך יסתיים, אבל בכל מקרה כיבוש שטח לא יהיה כאן, כמובן. ולכן, אלא אם המערכה תסתיים בהפלת המשטר האיסלאמי באיראן, או לכל הפחות בזניחה סופית של תוכניות הגרעין, הטרור והגרורות שלה - יהיה קשה מאוד למכת הפתיחה הנוכחית להתחרות עם האפקט התודעתי וההיסטורי של המכה ההיא.

נ.ב. עוד מילה אחת על פערי הכוחות של מצרים מול ישראל דאז לעומת ישראל מול איראן של היום, בין היתר על רקע המיני דיון שהתפתח בת’רד המקביל.
איראן היא מדינה בעלת תמ"ג בסדר גודל דומה לזה של ישראל (למעשה קטן יותר), רק עם אוכלוסיה ושטח גדולים פי כמה - מה שאומר שהיא צריכה להשקיע הרבה הרבה יותר בתשתיות, רפואה וכו’ (כל מה שעובד במכפלות לפי גודל אוכלוסיה), ובנוסף - נתונה תחת סנקציות אימתניות כבר כמה וכמה שנים, ולא פחות חשוב - בניגוד לישראל, שלה יש את האחות הגדולה שנותנת לה צ’ופר של 3-4 מיליארד דולר בשנה, ועוד סוכריות של 10+ מיליארד כשהיא נקלעת לתסבוכת כמו המלחמה של השנתיים האחרונות - במקרה של איראן היא-היא האחות הגדולה שצריכה לדאוג לאחיות הקטנות שלה בלבנון, תימן, עיראק, עזה ועוד, כשהמצב שלה מלכתחילה לא מדהים כאמור.
ככה שכן - אחרי כל מה שעשינו להם כבר, וכל מה שהם ירו - יתרה של 2000 טילים בליסטיים שמסוגלים להגיע לישראל, בהחלט נשמע כמו מספר הגיוני וסביר בהחלט.
הגיע הזמן לשים סוף למשטר הזה.

זה, אגב, מדוע טענתי עוד בשביעי לאוקטובר שקשה להשוות ליום כיפור (וששת הימים). בשני אלה, אנשים באמת חשבו שיש סיכוי סביר שלא תיהיה יותר מדינת ישראל.

מסכים לגמרי עם השורה התחתונה. כדי שבכלל יהיה דיון אם זה יותר או פחות מששת הימים, מה שכמו שכתבת תלוי בתוצאה הסופית, היא צריכה להיות הסרת האיום כליל.

אני אוסיף עליך אלישע, אותי מה ששיגע הכי הרבה היא פעילות המוסד, המודיעין, ידענו בדיוק איפה חדר השינה של כל מדען ואיש הנהגה, איך לנטרל את כל מערכות המכמים ונ"מ שלהם. אני חושב שזה לא פחות מרשים. כשאוקראינה הצליחה להבריח כמה רחפנים לתוך רוסיה אנשים התחרפנו (ובצדק - מבצע מדהים), פה המוסד הקים מפעלים ומפעיל רחפנים וכטבמים מתוך איראן עצמה. אני חושב שזה בלתי נתפס. בששת הימים עשינו מתקפת פתע מוצלחת מאוד ששינתה את ההיסטוריה, כאן רמת המורכבות והתחכום פשוט עולים עשרות מונים על ששת הימים.

אבל אני מבין שבסופו של דבר זוכרים את התוצאה. נקווה שנעמוד במשימה. בכל מקרה אני חושב שהתקפת הפתע שלנו הפעם, בדגש על מתקפת הפתע בלבד, מרשימה יותר.

זה בדיוק העניין (ואין פה שום קשר לכפיות טובה)… האיראנים לא פיתחו שום דבר כדי להתמודד עם העובדה שהאיום שלהם הוסר (באופן יחסי כמובן) במשך, ואנחנו המשכנו לדמיין תסריטי אימה למרות שבתאכלס ידענו שאין לאיראנים משהו אחר מלבד טילים

כמו שאמרתי, האיראנים רוצים לפתח נשק גרעיני כשאין להם איך להגן עליו. אין להם הרתעה ממשית (כלומר מבחינה צבאית הם לא מהווים יריב שקול) והדבר היחיד שהם יכלו להסתמך עליו זה הפחדנות של נתניהו.

גם טבעת האש שהם יצרו סביבנו הייתה מורכבת מאותו דבר: טילים. בזמן שלישראל יש מערכות הגנה מתקדמות מאוד, מטוסי קרב, צוללות, מודיעין, לאויבים שלנו יש טילים טפשים יותר וטפשים פחות.

יש מקומות שלא דיווחו, למרות שבמקומות מסוימים יש שמועות על מקומות כמו מכון וייצמן ואיצטדיון סמי עופר. מקווה שכל מה שאנחנו לא יודעים לא נורא כל כך.

האירוע בבת ים הולך ונדמה כמו אירוע קטסטרופלי בקנה מידה, וייתכן שישפיע עמוקות גם על המשך המלחמה.

אגב, אני רואה עכשיו תדרוך של מפקד פיקוד העורף שמדבר על אירוע קשה ב-2 זירות, בת ים ורחובות. האמת? בושה וחרפה. ברחובות אפילו עוד אין דיווחים על הרוגים, בטמרה כבר קוברים 4. אני די בהלם שראיתי את זה הרגע.

https://x.com/sentdefender/status/1934069056107139189?t=lvforgC8-QbjTD--1Mn-eg&s=19

איך יודעים שהאיראנים רוצים לסגור את האירוע?

אסור לנו לעצור. המקסימום שאיראן יכולים לעשות לנו זה עוד כמה ימים כמו מה שהיה כאן ביומיים האחרונים, וגם זה כנראה יילך ויפחת. השד הרבה פחות נורא ממה שתמיד חששנו (כמובן הרבה בזכות מכת הפתיחה המדהימה), וישראל חייבת להמשיך או עד התמוטטות המשטר או עד הסכם אמין לויתור מוחלט על הגרעין. עם כל הצער שבדבר, זה לגמרי שווה המחיר (הנוראי).

מה שכן, חייבים להשתדל כמה שאפשר לעשות את זה כמה שיותר מהר. הקולות בתקשורת הישראלית שמנסים להתחיל לפמפם את הנראטיב שהמלחמה הזו מיותרת כבר לגמרי התחילו לצאת.

חוץ מזה שזה טמרה ולא טירה, נראה שהכמויות יורדות בכמות הטילים שמגיעים.
יכול להיות שזה כלכלת חימושים איראנים אבל לטעמי זה גם עניין השמדת המשגרים

כפי שאמרתי את זה כבר אתמול יש להם נגיד 2000 טילים אבל רק 100 משגרים או פחות
אז הם מוגבלים וכל השמדה של עוד כאלה רק תגביל אותם בכמות.

הבעיה שלנו לדעתי היא העורף הישראלי שלא יסבול את זה שהוא הקורבן כל לילה והאיראנים לא צריכים יותר מטיל אחד או שתיים שיעבור את מערכות ההגנה שלנו.

העם יסבול ישיבה בממדים הוא יסבול חיילים מתים כי זה מלחמה, הוא לא יעמוד בזה שהוא הרולטת משחק כל לילה

העמידת הישראלית המפורסמת לא תעמוד בזה לדעתי אם זה ימשך ככה לאורך זמן.

נכון שאחרי ה7.10 אנשים כבר לא מכורים לשקט ולשלווה מדומיינת, הם רוצים לחסל את האויב
גם נגד חיזבאללה היו פה הרוגים בערוף, כולל ילדים. זה רק גרם לכולם פה לרצות עוד יותר לזיין אותם אבל לדעתי הפעם זה קצת שונה ומאוד תלוי ותחום בזמן העמידות.