שער ה-AS הבוקר עם בלם העבר רפאל ואראן שפרש בגיל מוקדם, וקיבל את פרס הספורט של העיתון: “כשריאל מדריד קוראת לך - הכל נעצר”, הוא אומר בריאיון על הקריירה שלו| “בגלל הפציעות שלי נאלצתי לעבוד קשה כפליים במשך כל הקריירה שלי”. הפציעה שינתה את הדרך בה הוא מתאמן, בה הוא משחק, בה הוא רץ ואיך שהוא דואג לברך שלו.
על הגעתו לריאל מדריד שוב הוא מספר: "הייתי בבית של אמא שלי, למדתי. אני חושב שזה היה אחר הצהריים של יום שישי. והטלפון צלצל. הוא צלצל כל כך הרבה בימים ההם שכמעט ולא שמתי לב למי מדבר בצד השני. ‘רק עוד שיחה’ חשבתי. ופתאום זיהיתי את זינדין זידאן. פחדתי, למען האמת, ואמרתי לו שאם נוכל לדבר בפעם אחרת, אני מאוד עסוק (צוחק). והוא, כמו תמיד כל כך אלגנטי, אמר: “כן, כן, כמובן…”. אחר כך רצתי לחדר של אחי הגדול: “אתה לא תאמין מה קרה לי!”. הוא לא האמין למה שעשיתי.
"עם ז’וזה מוריניו לא דיברתי בטלפון אבל פנים אל פנים לפני שהתחלתי להתאמן. רציתי לוודא שהוא גם כן מאמין בי. למוריניו יש הרבה כריזמה. עזבתי ואמרתי, “אני הולך להתאבד בשביל האיש הזה. קיבלתי הצעות רבות, גם אלכס פרגוסון בא הביתה לפגוש אותי, כשהוא טייל בצרפת”
הוא נשאל על המורשת של זינדין זידאן ומה היה כל כך מיוחד בקבוצה שזכתה שלוש פעמים ברציפות בליגת האלופות: "ובכן - היו מעט דיבורים, כי כולם ידעו מה עליהם לעשות. כולם היו שחקנים מובילים בשיאם, עם תכונות משלימות. תוכנית מפורטת לא הייתה הכרחית כי לכל שחקן הייתה האינטליגנציה הכדורגלנית לדעת מתי ללחוץ, מתי להתחבר, או מתי לשמור על החזקת הכדור. הכל זרם.
"למשל - קארים בנזמה לא לחץ במשך 90 דקות, אבל כשהוא כן עשה את זה, הוא זכה בכדור בחזרה וכבש. יש לו חוש למשחק. וזה היה נכון לגבי כל הקבוצה. ידענו איך לסבול, ידענו איך לשחק, ידענו איך ללחוץ… זו גם קבוצה ששיחקה יחד הרבה זמן.
“עם זידאן היה תענוג. הוא היה מנהיג שהיה קרוב מאוד לשחקנים, הוא נתן הרבה ביטחון, הוא תמיד הגן על הקבוצה. הוא מעולם לא האשים אף אחד אחר. ובכן… הוא הבין את השחקנים היטב. הוא לא היה אחד שצועק הרבה, אבל כן הקשבתי כמו כולם, כשהוא דיבר. הוא היה מנהיג רגוע ותמיד דחף אותך לתת משהו נוסף. הוא אהב לקחת סיכונים: ‘קח עוד סיכונים’, הוא היה אומר לך. 'אם אתה נכשל, זו טעות שלי, ואתה בסדר”.
על סרחיו ראמוס: “השלמנו אחד את השני מצוין. הוא אהב לצאת ללחוץ וגם להתקדם, ואני אהבתי לכסות עליו. אז כיסיתי עליו הרבה. אהבתי מאוד את המנהיגות האדירה, הכוח שלו והמוטיבציה שלו. הוא לא היה דברן גדול. הוא היה מנהיג בגלל התשוקה שלו והאופן שבו התחרה. הוא היה כמו גנרל שיוצא למלחמה, מישהו ללכת אחריו”.
על אדר מיליטאו: “כשהוא הגיע, היה לו קשה בגלל התחרות, הוא לא שיחק הרבה. אמרתי לו, ‘ברגע שתתחיל לשחק - אתה לא תאבד את מקומך’. ולא טעיתי. הוא מהיר, חזק, ובעל כישרון טכני. יש לו הכל”.
הבלם מרחיב על הפציעות ועל סגנון המשחק שלו ואומר שכבלם לעתים אתה צריך לבחור את האפשרות הכי פחות גרועה, התסריט הרע במיעוטו, ושבלשהי הקריירה שלו בגלל הניסיון ובגלל השינויים הפיזים הוא נכנס פחות לתאקלים וידע מתי ואיפה לעמוד.
הביצועים בתפקיד השתנו במידה רבה בשנים האחרונות?
-“הכל שונה. כשהתחלתי, לא היו הרבה שחקנים גדולים ומהירים. עכשיו כולם כאלה. אז, בזמנו, בלם היה חזק ואיטי, והם היו פשוט שחקני הגנה. התפקיד שלהם היה להגן, להגן ולהגן. היום, בלמים מהירים, פיזיים, טובים מאוד עם הכדור… אבל אמנות ההגנה הזאת קצת הולכת לאיבוד. כשהחלוץ פורץ, אתה מפריע ומתנגש איתו, דברים כאלה. אל תיתן לאף אחד להשאיר אותך מאחור. אני קורא לזה אמנות ההגנה: לצפות, לחטוף את הכדור. ואתה רואה את זה פחות, אבל הרמה הפיזית והטכנית מדהימה. תראה את וויליאם סאליבה, איברהימה קונאטה, דאיו אופמקאנו… כולם חזקים מאוד וטובים מאוד עם הכדור”
האם היו לרפאל ואראן חולשות כלשהן?
-“לקראת סוף הקריירה שלי פחות התחרתי כל כך הרבה כי מיקמתי את עצמי טוב יותר. למדתי, ולקח לי הרבה זמן, להיכנס לדו-קרב ברגע הנכון. בתחילת הקריירה ניתחתי את המצב הרבה. כבלם, לפעמים אתה צריך לבחור את הרע במיעוטו. אם יש חמישה פתרונות גרועים, אתה צריך לבחור את הפחות מזיק. ואם אתה חושב על דברים יותר מדי, אתה מפספס את הרגע הנכון להתערב. סיימתי את הקריירה שלי ברמה הגבוהה ביותר, כששיחקתי נגד ארלינג הולאנד בגמר הגביע, הדרבי בוומבלי. והרגשתי שיש לי שליטה מושלמת בתזמון שלי”.
“הקריירה שלי הייתה אחרת ללא הפציעות, בהחלט. הייתי צריך לעבוד קשה כפליים לאורך כל הקריירה שלי. הגוף שלי היה צריך להיות מאוזן בצורה מושלמת (הוא עוצר) כדי להיות מסוגל להתחרות ברמה הגבוהה ביותר. אם לא, הייתי סובל הרבה. והייתי צריך ליצור סביבי צוות אישי, ששיתף פעולה עם המועדון, כדי למצוא את האיזון הזה. בלי זה, הייתי מסיים את הקריירה שלי ב-2014 או 2015. הבעיה? קרעתי את המניסקוס הצידי שלי, שהוא המסובך ביותר. ובניתוח, הם הסירו 72% מהמיניסקוס הזה. לגוף שלי הייתה יכולת מיוחדת להסתגל והוא הגן על הברך שלי. לא היו לי כיפוף או מתיחה מלאים, וזה הגן על המפרק. אבל סבלתי מהשלכות מבחינת שיווי המשקל הכללי שלי… אני יכול לכתוב על זה ספר. הייתי צריך להחליף את המדרסים שלי כל שישה חודשים… זה היה ברמת פירוט שאי אפשר לדמיין”.
הוא ממשיך: “האם שיחקתי עם כאבים? תמיד! זה יכול להיות הברך שלי, גיד אכילס שלי, הגב שלי… אבל כאבי ברכיים, תמיד. אפילו היום אני משחק ומבצע כל פעילות ספורטיבית ועדיין מרגיש כאב. ספורט טוב מאוד לבריאות, אבל ספורט עילית לא”.
הצרפתי חוזר שוב למשחק הבלהות נגד מנצ’סטר סיטי באיתיחאד בו ‘בישל’ שני שערים ליריבה האנגלית בהעדרו של ראמוס. הוא שואל האם היה מוחק את היום הזה מהקריירה ואומר שלא - זה חישל אותו. "לא, זה חיזק אותי. וזה הפך את הדרבי מול מנצ’סטר יונייטד לעוד יותר מרגש (צוחק). אני לא אחד שממציא תירוצים, אף פעם לא עשיתי זאת. אבל זה נותן לי את ההזדמנות לדבר על משהו שאני מחשיב כחשוב מאוד.
"סבלתי מזעזוע מוח במהלך המשחק הזה. וזה היה מלפניכן. במשחק קודם, נגד חטאפה, אז חטפתי מכה חזקה ברקה עם הכדור. וכמו פעמים רבות אחרות, המשכתי לשחק והייתי צריך להתחלף. העניין הוא שבימים שלאחר מכן הרגשתי עייפות כרונית. היה בלתי אפשרי להתאושש. חשבתי שאולי זו רק שאלה של לישון יותר וזהו. אבל האמת היא שחטפתי זעזוע מוח ולא ממש ידעתי את התסמינים. זה נמשך כמה שבועות. אז לא נעשו בדיקות. ולא הייתי טוב מבחינת קואורדינציה, אנרגיה…
ומה שמת לב אליו במשחק נגד סיטי?
-“לא יכולתי להתרכז, זה היה בלתי אפשרי. הרגשתי איטי, לא מתואם. לדוגמה, קריאת מסלול הכדור, שזו הנקודה החזקה שלי, הייתה בלתי אפשרית. באותו יום לא הייתה דרך. הייתי איטי עם הכדור, אני שתמיד שיחקתי עם נגיעה או שתיים בכדור. כספורטאי, קשה לקבל שמשהו קורה לך. אבל למדתי מזה הרבה. זו לא הפעם היחידה שזה קורה לי בקריירה שלי, ואני מכיר שחקנים אחרים שעברו חוויות דומות. משם, למדתי זעזוע מוח ועבדתי עם צוות מומחים בצרפת”.
רפא סבל מהפציעה הראשונה במועדון בסיום עונת 2012-13 והחמיץ את גמר הגביע דווקא כשהיה בפיק שלו. והיו עוד פציעות. בשאר הזמן התחרות הייתה קשה מול פפה אבל הוא מצא את מקומו. ובכל זאת 360 הופעות בעשור (בעונת הבכורה כמובן היה מחליף כשהגיע בגיל 19 ורשם 15 הופעות בלבד) - זה לא רע בכלל