אל פנומנו מדבר| לאחר האירוע המרגש של הקרנת הבכורה של הדוקו הסוקר את הקריירה שלו, “אל פנומנו”, בו הייתה פמילייה מריאל מדריד - הנשיא פלורנטינו פרס, קרלו אנצ’לוטי המאמן וגם ויניסיוס ורודריגו ואדר מיליטאו, רונאלדו התפנה לריאיון במארקה. הוא אמנם לא דיבר על ריאל מדריד אבל כן סיפר על הלחץ הגדול בו היה שרוי, המונדיאלים, הקשר המיוחד עם זינדין זידאן ועוד.
איך היית מגדיר במילה אחת את מה שהמונדיאל מייצג? - “זה מאוד קשה. הכדורגל עצמו הוא כבר משהו שאיתו אני לא יכול לתרגם את מה שאני מרגיש… המונדיאל יהיה כמו לב ההיסטוריה של הכדורגל. בברזיל אנחנו גדלים וחיים חולמים על זה מגיל צעיר מאוד, מאז שידעתי על קיומי. יצאנו לצבוע את הרחובות, לשחק כדורגל והיינו קוראים אחד לשני בשם שחקני הכדורגל…אנחנו חיים עם קשיים רבים ובזמן המונדיאל המדינה מתאחדת. כשאתה זוכה במונדיאל זה רגע ייחודי מבפנים”.
“הזכייה במונדיאל 2002 היא ללא ספק הרגע הגדול בקריירה שלי ולא רק בגלל הניצחון והספורט אלא כל מה שקרה. התגברתי על הדרמה ב-1998, ההתקף והפציעות. זו הייתה הצלחה טוטאלית, נבחרת ששיחקה את הכדורגל שרצו לראות והצליחה להתגבר על כל הקשיים”.
“ניסיתי להפיק מאה אחוז בכל משחק. גם בגמר ההוא אחרי מה שקרה בחדר, הלכתי לישון וקמתי עם קצף בפה כשאני לא יודע מה קרה שם - הכדורגל פשוט יותר ממה שאנשים עושים ממנו - אחד מנצח והשני מפסיד. אני מקבל הפסדים כמו שאני חוגג את הניצחונות. צרפת הייתה עדיפה ב-1998. ב-1994 אמנם לא שיחקתי אבל לחלוטין אני מחשיב גם את הזכייה הזו. במונדיאל זוכים כולם, גם מי שלא משחק, וזכיתי ללמוד הרבה, זה היה טקס חניכה”.
“אי אפשר להשוות בין ליגת האלופות למונדיאל כי אחד הוא טורניר קבוצות והשני של נבחרות. הספרדים זכו במונדיאל לראשונה ב-2010. לא הייתי משנה דבר בקריירה שלי גם אם זה חבל מאוד שלא זכיתי בליגת האלופות. למרות שיש שחקנים בדור הזה שזכו בהכל - זה כמעט בלתי אפשרי. אני מאוד שמח וגאה על כל מה שהשגתי. אני לא חושב שאפשר להשיג הכל, למרות שיש לנו דוגמאות של אנשים שניצחו הרבה יותר ממני”.
זינדין זידאן היה הראשון שביקר אותך בבית החולים לאחר הפציעה הקשה השנייה - “לזיזו יש תפקיד מאוד מיוחד בקריירה שלי. תמיד היה לי כבוד מדהים אליו, מאז שנפגשנו בפעם הראשונה, הוא ביובנטוס ואני שחקן אינטר. שם כבר התחלנו מערכת יחסים של כבוד הדדי. לא היה לי קשר אישי איתו כשנפצעתי וזו הייתה הפתעה גדולה ונחמדה כשהוא ביקר אותי. הוא היה האדם הראשון מחוץ למשפחתי שעשה זאת. הוא אמר לי: ‘אומץ, תבריא מהר, הכדורגל צריך אותך…’. שוחחנו וזה נתן לי שמחה עצומה שם ברגע כל כך קשה”.
בסרט התיעודי אתה מדבר על בריאות הנפש עם חברך רוברטו קרלוס. נכנסת לדיכאון? - “כן, היום אני עושה טיפול. אני כבר שנתיים וחצי בתהליך הזה ואני מבין הרבה יותר טוב אפילו מה הרגשתי קודם. אבל היי, אני מדור שבו זרקו אותך בחו"ל והיית צריך לעשות את המקסימום ולהסתדר. אני מסתכל אחורה ורואה שכן, נחשפנו ללחץ נפשי מאוד-מאוד גדול וללא כל הכנה אליו. גם בגלל שזו הייתה תחילתו של עידן האינטרנט, עם המהירות שבה המידע נע. בתקופה זו לא היה חשש ומודעות לבריאות הנפשית של השחקנים. היום הם מוכנים הרבה יותר, נותנים להם את הטיפול הרפואי אפילו הדרוש להתמודדות יום-יום ולומדים יותר את השחקנים: הפרופילים של כל אחד, איך הם מגיבים, איך הם צריכים להגיב… בזמני לא היה כלום של זה”. הוא נשאל האם דיבר על זה עם חברים בחדר ההלבשה או שהרגיש לא בנוח ואמר: “המציאות היא שאפילו לא ידענו שקיימת בעיה מסוג זה. הנושא הזה זכה להתעלמות מוחלטת בקרב דורנו. רבים, מן הסתם, עברו תקופות איומות, אפילו דיכאון, בגלל חוסר פרטיות, חוסר חופש… נכון שהבעיות היו מאוד ברורות, אבל הפתרונות לא היו זמינים. הכינוי ‘אל פנומנו’ הפעיל עליי לחץ רב”.
האם זו ברזיל של ניימאר או של ויניסיוס? - “לדעתי הנוכחות של ויניסיוס טובה מאוד לניימאר כדי לפטור אותו מקצת אחריות. בשמאל הוא מהווה ייסורים לכל הגנה, כמו שניימאר הולך להיות עבור כל היריבים בזכות החופש ללכת לאן שהוא רוצה. יש לנו את הכישרון לזכות במונדיאל, אבל זה תלוי עד כמה כולם מחויבים בחודש הטורניר”.
ומה עם הקלאסיקו? - “זה המשחק הכי גדול בכדורגל העולמי. שיחקתי כמה והאווירה מדהימה, מהגעת השחקנים לאצטדיון. ואז איכות השחקנים… זה משחק ייחודי ללא ספק. אני חושב שקארים בנזמה יהיה השחקן המכריע לפני שהוא זוכה בכדור הזהב”