כריסטיאנו רונאלדו :: תם עידן

מי מופתע?!

היסטוריה. כריסטיאנו הפך לשחקן הראשון בהיסטוריה של יובה שכובש עשרה משחקי ליגה ברציפות. והפעם לא מדובר בדחיקה או בפנדל אלא שער יפה אחרי שהחל במהלך ורץ לעומק וסיים כמו גדול (בישול של רודריגו בטנקור). יש לו 20 שערי ליגה העונה ו-23 שערים בסה"כ בכל המסגרות. מאז 2020 - 11 שערים בשבעה משחקים. להמשך הוא לא ציפה - יובה איבדה יתרון בשלומיאליות והפסידה 2:1 בוורונה.

מישהו צריך להגיד את זה. יובה מסריחה את הדשא ואת מספר המשחקים הטובים שלה העונה אפשר לספור על כף יד אחת. אין מי שייבנה מצבים לרונאלדו. הוא כבש יותר מדיבאלה והיגוואין יחד ובליגה הבקיע כפול מהם. באופנה לרדת עליו בגלל הכדורגל הלא אסתטי שלו. והנה ממש לפני ה-1:1 היום דיבאלה קיבל כדור מצוין ברחבה. היה יכול לבעוט ברגל שמאל, היה יכול למסור לרונאלדו אבל הוא עשה הטעייה גרועה, איבד את הכדור. אז לא, אין כאן מטרה לעקוץ או להרוג אף שחקן ודיבאלה גאון כדורגל. אבל יובה לא ‘רובוטית’ בגלל רונאלדו. הוא מספק את הסחורה.

רונאלדו תמיד מבקיע ומסביבו כולם גרועים כבר חמש שנים. לא זה מקרי ולא זה מקרי.

אותו סגל שאין בו מי שייבנה מצבים לרונאלדו, כאילו שזאת המטרה, הסתדר דיי טוב לפניו כשבעמדה שלו היה מנדזוקיץ’. יובה הייתה קבוצה טובה יותר כשהיגוואין ודיבאלה היו החלוצים הקבועים שלה לפני שנתיים ושלוש. השתנו עוד דברים בקבוצה מאז, לא הרבה, ובשורה התחתונה רונאלדו לא הפך אותם לקבוצה טובה יותר וזה חתיכת אנדרסטייטמנט. מניח שלקחו את זה בחשבון ביובה, חשבו וצדקו שהם יקחו אליפות גם ככה, ובליגת האלופות ברור שרונאלדו הוא כח אדיר. פלוס מרקטינג.

להגיד שלא השתנה הרבה ביובה בלי לדבר על עמדת המאמן?

אפשר להאשים את רונאלדו בכך שהליגה הזו אפורה והמזג אוויר גם לא משהו…

זה פשוט לא נכון. קארים בנזמה הבקיע מספר חד ספרתי של שערי ליגה כי הוא גרוע, כשרונאלדו היה מושעה לפרק זמן קצר לא ראיתי שחקן אחר. גארת’ בייל גרוע כי הוא פצוע, והאמת שהייתה לו חצי שנה גדולה איי שם עד למספרת.

אבל עזוב, נדבר על יובנטוס. קודם כל המאמן המנצח עזב ואת מאוריציו סארי אף אחד לא מבין. היגואין רשם עונה מהאשפתות אשתקד, הוא לא השחקן של לפני כמה שנים. לפאולו דיבאלה אין שום אשמה באיך שהוא משחק לא מעט פעמים? אלגרי היה קרוב ל-להתייאש ממנו בשנה שעברה. רונאלדו בגילו לא יכול לשנות את יובה מקצה לקצה, הם רכשו חלוץ רחבה ענק. כבר כמה שנים שהוא לא יוצר כלום מחוץ לרחבה, את זה אני ואתה יודעים היטב. מה עוד יש שם, דוגלאס קוסטה שלא בריא אף פעם?

ההגנה סופגת בכל משחק, הקישור פחות טוב - פיאניץ’ משחק כמו לפני שלוש עונות? יש שם הרבה בעיות. גם שם לא ממש החליפו את הסגל, זה מזכיר לי משהו…

דור, אתה מסכים עם הקביעה שהקבוצה של רונאלדו צריכה לשחק בסגנון מאוד מסוים כדי ליצר לו מצבים ולאפשר לפרוח, גם כשזה בא על חשבון “סירוס” של שחקנים אחרים לקבוצה שלו?

לדעתי, ומבלי להיכנס עוד הפעם לדיון הזה, זו הסיבה שמסי פשוט בליגה מעל רונאלדו. בעוד שמסי מייצר את המצבים שלו, ואף יותר מכך, מייצר את המצבים לשאר השחקנים בקבוצה ובונה את המשחק, רונאלדו -לפחות זה של השנים האחרונות - לא מייצר את המצבים, לא בונה את המשחק, ולדעת לא מעט אנשים אף מגביל את המאמן ואת שאר השחקנים לסגנון משחק אחד שמתאים לרונאלדו אבל לא בהכרח לכל השאר.

בכל זאת ולמרות הכל, מדהים מה שהבחור הזה בגיל שבו שחקני כדורגל כבר משקיעים בגידול הכרס.

אפשר לנהל דיון על רונאלדו בלי מסי? זה לא שייך. ואני כמעריץ הכי גדול שלו מודה שיש פער גדול בין השניים. יובה לא מצליחה לשחק את ‘סגנון רונאלדו’. מרסלו היה מבשל לו המון שערים מצד שמאל בהרמות, כנ"ל קרבחאל מצד ימין. ומי עושה את זה ביובנטוס? אני אמרתי בעצמי שהוא חלוץ רחבה, חלוץ רחבה ענק. גם בשיאו רונאלדו לא היה פליימקר אלא התבסס על מהירות אדירה בכנפיים, מה זה משנה איזה שחקן הוא היה בגיל 23. דיבאלה לא מסורס, הוא פשוט לא עשה את קפיצת המדרגה ובאשמתו. והיגואין היה חלש בשנה שעברה באשמתו.

בוא נציג את הצד השני: מסוט אוזיל בישל בריאל כל עונה 25 שערים ומאז הגרף קצת ירד. יותר קל לבשל לרונאלדו, מה לעשות. הדיון הזה הוא תיבת פנדורה לגבי הפרטנרים שלו בהתקפה. די מאריה יותן אמין מבייל, מה לעשות. בנזמה “נתן” אבל גם לקח לדעתי, בעיקר לקבוצה.

צודק שמסי לא אמור להיכנס לדיון, אסוציאטיבית כשאני חושב על המגבלות של רונאלדו מסי עולה לי לראש.

בכל אופן אין לנו אפשרות להתדיין אם הנחות הבסיס שלנו שונות: אני חושב שכשרונאלדו משחק השחקנים שמסביבו מוכרחים לחפש אותו בכח, להגביה לו כשהם רוצים למסור, למסור כשהם רוצים לבעוט. הכל חייב לעבור דרכו, וכמו שבנזמה בעצמו העיד, חלקם גם צריכים לפנות לו שטחים.

ההנחה שלך כפי שאני מבין היא שזו טעות. מכיוון שזה יהיה דיון ארוך ומייגע שעסקנו בו בפורום לא מעט בעבר ואף פעם לא הגענו להסכמה לגביו, אולי כדאי שנוותר עליו.

בכל אופן, שלא ישמע לא נכון, אני לא מזלזל ברונאלדו, רונאלדו אצלי הוא כמו ראול אצלך. טוב, אולי לא עד כדי כך אבל כמעט. עם זאת אני חייב להיות כנה ולהכיר גם בחסרונות שלו.

אני משווה את רונאלדו כרגע לחלוצי הרחבה, אפילו ללבנדובסקי שאם אתה מוציא אותו מהרחבה הוא אמנם לא גולם אבל בטח לא איזה בונה משחק כמו…בנזמה. אני אחדד את הנקודה שלך: השחקנים לא ‘חייבים’ לחפש את רונאלדו. פשוט לרוב זו תהיה הבחירה הטובה יותר. כששחקן כמו דיבאלה כובש חמישה שערי ליגה בעונה או משהו כזה - אי אפשר שלא לבקר אותו, אסור להתעסק במסביב גם אם הוא נפגע בהתחלה מהגעתו של רונאלדו. יובנטוס קבוצה שמעבר לשיאה, זה לא עלה להם באליפויות אבל יש תהליך ברור של נסיגה לדעתי אצל הרבה שחקנים. יובנטוס בטח לא אפורה ‘בגלל רונאלדו’ והוא לא היה אמור לספק לה את הקסם אלא את הגולים בצ’מפיונס. בשנה שעברה הוא הצליח והקבוצה כשלה.

אני חושב שהקבוצה שלנו היא הדוגמה החיה הטובה ביותר - רונאלדו עזב ולקח איתו את 50 השערים שלו בשלמותם. תגידו נכון שלא הובא מחליף ברמה, אבל גם עם קונוס במקומו אני בטוח שאף אחד לא ציפה שלא יהיה פיצוי שולי כלשהו.

(גם העונה, המוצלחת עד כה, מישהו זוכר מה זה בכלל שחקן התקפה שלוקח כדור ומאיים על השער? הדבר הכי קרוב לכך בברנבאו השנה היה איזק.)

האמנם? נכון שלרוב הבחירה ברונאלדו לא תהיה רעה במיוחד בלשון המעטה אבל ישנן פעמים גם שלא. באותן הפעמים אם הכדור לא יגיע לרונאלדו תהיה תגובה מצידו. הוא דורש את הכדור כל הזמן ובכל מחיר. ובדיוק לכן אני חושב שיש חלק בהצלחה היחסית שלו לקבוצה.

לא יודע מה נתפסת על דיבאלה, הוא דיי אותו שחקן של לפני הכושר הרע של העונה שעברה. לא לוקח אותו כדוגמה לשחקן שנפגע מרונאלדו. הפגיעה בעיניי מתפרסת על פני מספר שחקנים שנפגעים מעט ולא שחקן אחד שנפגע הרבה.

הוא אמור לספק לה את ההייפ ולהחזיר אותה כאחת הקבוצות המוכרות והאהודות בעולם, בעיקר בקרב הדור החדש “אשר לא ידע את יוסף”. בזה הוא ללא ספק מצליח. כל השאר בונוס.

אנחנו עדיין מדברים על רונאלדו, השחקן השני בטיבו בהיסטוריה. אנחנו לא מדברים פה על עוד שחקן טוב שעזב. מעבר לפגיעה ביכולת המקצועית היתה פגיעה רצינית בכל ההרתעה, בחוסן המנטלי של הקבוצה ובשקט והביטחון שהוא הקרין. הוא לקח על עצמו כל כך הרבה מהבחינה הזאת. הוא היה האיש שכולם הסתכלו עליו כשהיה צריך שער, כשהיינו עם הגב אל הקיר ושניתחו את הסטטיסטיקות שלו לפני כל משחק גדול. העזיבה שלו השאירה הד בחדר ריק והיכולת המנטלית שלנו רק הלכה ופחתה. כמובן שליכולת העלובה של אסנסיו בעונה שעברה, בייל, ומשבר המאמנים גם היו חלק בזה אבל יש לי הרגשה שעם רונאלדו בקבוצה דברים היו אחרת לגמרי.

כל פעם שרונאלדו עובר את בנזמה במספר השערים והבלוף הזה נעלם - דיינו. כל מה שאמרת שחסר לנו בלי רונאלדו - מה עם הרעב? הבקיע שניים - רצה שלושה. כבש צמד בטורינו נגד יובה כולל מספרת - אבל החמיץ את ה-0:4 ונשאר דקה על הדשא, התאכזב. הוא רצה כל הזמן לנצח ולשחק. לפעמים עדיף תנועות ידיים ובעיטות מפגרות מקילומטר מאשר לסיים משחקים שלמים בלי שום דבר.

רונאלדו מספק את ההייפ ליובה אבל הוא לא היה פליימקר מעולם והוא לא דריבליסט כמו ניימאר וכמובן שכבר מעבר לשיא. הויכוח שלי הוא על ה-‘מעבר לשיא’ הזה. חבל שלא יצא לו לשחק עם הזאר. והעונה הוא היה יכול לקרב אותנו לאליפות כשיש קבוצה בריאה. בנזמה היה מבקיע פחות אולי אבל הקבוצה הייתה מנצחת. ראינו שחצי העונה בליגה ב-2017/18 היא סטיית תקן.
מעבר לכך המטרה שלי היא להראות שהוא לא משחק באיזו קבוצה מפוארת ולא הייתי מזלזל במספרים שלו. דיבאלה שחקן ענק שאמור למסור לו, איך הוא נראה העונה? בינוני לצד הבלחות. בלי רונאלדו הוא היה נותן 30 גולים פלוס? בטוח. את מי רונאלדו מסרס ביובה? את דוגלאס קוסטה הפצוע? ברנרדרסקי שלא לרמה? היגואין שכבר שנה וחצי לא נותן מספרים ורצו למכור אותו בכלל? אגב לא ראיתי שהוא בא לשבור לדיבאלה את הראש אתמול כשלא מסר לו ואיבד את הכדור.

ועם מסי זה לא ? מסי לא כופה שיטת משחק מסויימת על ברצלונה ונבחרת ארגנטינה ? זה שהשיטה שמסי משחק בה סקסית יותר לא הופך אותה ליותר מוצלחת אם בסוף המספרים דומים.
ומה עם הקטע של מסי שהופך את השחקנים שלידו לטובים יותר ? איזה שחקנים ? חוץ מסווארז שהוא החלוץ הטוב בדורו כל שחקן התקפה ששיחק ליד מסי לא פרח, האחרון ברשימה הוא גריזמן(את קוטיניו אני בכלל לא סופר כי לדעתי הוא לא לרמה הזאת, אבל עדיין, שחקן של 155 מיליון יורו שנראה כמו גוויה מאז שראה את מסי).
שניהם משחתמשים וכופים שיטה על השחקנים שלידם כדי להבקיע ולייצר מצבים, אומנם בשיטות אחרות אבל כל הקבוצה עובדת גם בשביל מסי וגם בשביל רונאלדו.

אני חוזר לתחילת הדיון על יובנטוס ברשותכם:

1. מאמן הוחלף רק העונה, בשנה שעברה עדיין היה אלגרי.
  2. היגוואין לא היה ביובנטוס בעונה שעברה. אין ספק שהוא מעבר לשיאו והירידה ביכולת שלו התחילה בקדנציה הקודמת ביובה, ולכן מקצועית נטו הציפיה הטבעית היא שאם לוקחים את היגוואין אחרי שיאו ומחליפים אותו ברונאלדו - הקבוצה תשתפר. זה לא קרה בעונה שעברה משום מבחינה: יובה כבשה הרבה פחות, ספגה יותר והשיגה חמש נקודות פחות.
  3. כל זה רק מבחינה מספרית, לצערי אני רואה את יובה הרבה ואי אפשר שלא להבחין בכך שהם פשוט קבוצה הרבה פחות טובה בשנה וחצי האחרונות. פיאניץ’, סנדרו, דיבאלה, מטווידי, קואדרדו, קאנסלו אשתקד - לא הפכו בקיץ אחד או שניים לשחקנים גרועים שלא מסוגלים לייצר כלום להוד רוממותו, עם כל הכבוד.
  4. פעם גם אני חשבתי שאפשר להקטין את ה-side effects של רונאלדו עם איזשהו מערך מיוחד, אולי להעביר אותו רשמית לאמצע כחלוץ רחבה ב4-3-3 ולהקיף אותו בשחקנים שמחפים עליו ויקטינו את עצמם בשבילו. מאז השתכנעתי שזה לא באמת יכול לעבוד. הוא גדול מידיי והאופי שלו לא מאפשר את זה. זאת גם דעתי:
  1. הקטע הזה שחצי עונה צריך למחוק כדי לקבל אותו שובר שיאים בפברואר. טוב להעצמת המורשת האישית אבל רע מאוד קבוצתית.
  2. למרות הכל, ספורטאי מדהים והיסטורי.

אולי אני אידיוט אבל אני לא מצליח לקשר בין הירידה ביכולת של מיראלם פיאניץ’ ואלכס סנדרו (גם מרסלו ירד ביכולת) שלא הרים כדור כמו בן אדם הרבה כבר זמן - לבין הנוכחות של כריסטיאנו רונאלדו. ובטח מאזן הספיגות בהגנה. זה לא שהיגואין היה חוזר עם השחקן שלו עד לרחבה מן הסתם. הדיון הוא גם על העונה שעברה? אז רונאלדו כבש 19 שערי ליגה עד המחזור ה-24. לאחר מכן הוא נפצע, נשמע לצ’מפיונס ודעך וכל מיני מויזה קנים שיחקו וזה בסדר גמור. יובנטוס אפורה, משעממת ומדכאת והחלק של רונאלדו בזה קטן. הם רכשו את רונאלדו חלוץ הרחבה בן ה-33 ולא את השחקן שאנחנו הבאנו בגיל 24 שהיה משחק התקפה שלם.

הם קנו את רונאלדו חלוץ הרחבה בן ה33 שחייב חלוץ רחבה נוסף לצידו, אסור להחליף אותו, וכל הקבוצה משחקת בשבילו. כמו לקנות את רונאלדו של גיל 24 מכל בחינה, כולל במחיר ובמשכורת, עם תועלת נמוכה פי כמה. אפילו כמות השערים שהוא מבקיע ירדה משמעותית מאז אגב, הוא כבר לא שחקן של 50 שערים בעונה אלא יותר בכיוון ה-30.

כמו כן מעבר לעניין המקצועי צריך לקחת בחשבון שכספית העלות שלו לא ממש מאפשרת להקיף אותו רק בסופרסטארים. זה חלק מהחבילה.

אתה לא אדיוט אבל גם אתה יכול לשאול את עצמך איך קרה שקבוצה שלמה של שחקנים יורדת ברמה ובסגנון כל כך מהר, קבוצה טובה והרמונית הופכת לרובוטית שתלויה במופע של איש אחד, כשהדבר היחיד השתנה בעונה שעברה זה רונאלדו במקום היגוואין, ולא הרבה יותר מזה גם העונה עם כל הכבוד לקייליני וסארי (שאגב, בטוח שהיה מעדיף בלי רונאלדו).

דיבאלה אחרי עונת שיא הפך לאיסקו אשתקד ולחצי שחקן ספסל בהווה למרות שהוא בפירוש השחקן היוצר הכי טוב בקבוצה ולטעמי בכל הסריה אה. אז כן, ברור שזה מעיד גם על זה שהוא עצמו לא כזה גדול מקצועית ואישיותית, אבל מכיוון שאני כותב על הקבוצה ולא על השוואת זרגים בין רונאלדו לאחרים - לקבוצה זה רע.

לא זוכר מתי יובנטוס הייתה קבוצה כ"כ מלהיבה שאפשר לטעון שהיא כרגע משעממת ואפרורית, שנית יובנטוס אלופה כבר איזה מאה וחמישים שנה וכמו כל קבוצה גדולה כנראה הגיעה לסוף מחזור החיים שלה וצריך לבנות מחדש.
וגם אם כל מה שנטען הוא נכון אני לא מבין איך זה רע לקבוצה…אליפויות ימשיכו לקחת עם או בלי רונאלדו, צ’מפיונס לא יקחו עם או בלי רונאלדו אבל המניות בנסיקה, כל העולם מדבר עליהם והם יכולים למנף את זה כדי לבנות את הקבוצה הבאה שלהם.
בקיצור, אם הכל תיקתק נכון ביובנטוס לא היה צריך לקחת דיווה מזדקנת בן 33 ולהפוך אותו לפנים של הקבוצה.

יובה הייתה טובה יותר מכל מבחינה, גם ביכולת לייצר שערים באמצעים מגוונים וגם בכמויות בפועל. זה לא עוד דיון על סגנון משחק.

לגבי מחזור החיים של הקבוצה: רונאלדו הגיע אחרי שבע אליפויות רצופות, במקרה דווקא באליפות השמינית והתשיעית נראה שהקבוצה דיי מתה וצריך לבנות מחדש…

לגבי השאר כתבתי בהודעה הראשונה:

לא יודע…
הלכתי ובדקתי, יובנטוס בד"כ באליפויות האחרונות סיימה בסביבות ה-90 נקודות וה-70 שערים, כמו העונה של רונאלדו, מה גם שבעונה של רונאלדו הם לקחו אליפות כבר בינואר.

אני חושב שלא ראינו מספיק את יובנטוס ורק שמענו שהיא לוקחת אליפויות בסיטונאות, ופגשנו אותה כמה פעמים באלופות ופעם אחת עם הרבה חוסר מזל אכלנו קש, ועכשיו פתאום בגלל רונאלדו אנחנו רואים הרבה יובנטוס ומשווים מול יובנטוס דימיונית שלא ראינו, סביר להניח שיובנטוס הייתה תמיד משעממת ודיבאלה חוץ מעונה אחת מבריקה תמיד היה איסקו.

איך אפשר בכלל להשוות. מסי יכול לשחק בכל שיטת משחק, ולא רק שיכול לשחק בכל שיטת משחק, הוא גם יכול לאייש מספר תפקידים בתוך אותה השיטה.

מסי יכול לשחק מתפרצות, גם כאיש שמוביל את הכדור (לא חסרות דוגמאות), כאיש שנותן את המסירה פנימה (כמו למשל הבישול לפאטי מול לבאנטה), או כמובן כרגל המסיימת, כמו שעשה בדקה ה90 בברנבאו למשל ב4-3 באחת מהעונות האחרונות.

הוא יכול לשחק במערך שני חלוצים גם כווינגר וגם כחלוץ השני. הוא יכול לקבל כדור עם הגב, להחזיק בו ולשחרר מסירה לאחת האפים או כדור עומק לחלוץ המרכזי. כמובן שהוא גם יכול לשחק באגף ימין ומשם זה כבר לא משנה באיזה סגנון אתה משחק, הוא ימצא את הדרך לייצר מצב או לכבוש בעצמו.

מסי אמנם מוכר כשחקן שמעדיף פוזשן אבל תחת ואלוורדה למשל הקבוצה שיחקה יותר ישיר והוא סחב את הקבוצה על הגב שלו. אי אפשר לתאר במילים את התרומה שלו לברצלונה בעונה שעברה. כל שבוע הוא הציל להם את התחת פעם אחר פעם.

גריזמן שיחק באגף שמאל. עמדה שהוא לא מכיר, בסגנון משחק שהוא לא מכיר. כל העולם בערך ידע שהוא לא הולך להשתלב, אני בכלל צהלתי מהעברה הזאת, וישנן הודעות כאן בפורום שיעידו על כך.
אלבה, זה דוגמה מצוינת לשחקן שבנה קריירה על הכנסות הכדור של מסי. לניימאר היה שילוב מצוין איתו, וכשאני חושב על זה לא זכור לי שחקן שחקן שלא הסתדר עם סגנון המשחק של מסי. קוטיניו לא השתלב בברצלונה מהסיבה שאתה בעצמך ציינת שהכל חייב לעבור דרכו כדי שהוא יהיה טוב. שום קשר למסי.

פשוט לא! מסי יורד לאחור ובונה את המשחק של ברצלונה, הוא אשכרה עוזר לקבוצה לפתח משחק. הרבה יותר נוח היה לו להשאר קרוב לרחבה ולהתחיל את הפעולות משם מאשר לשחרר לחץ מאחור כמו שצ’אבי ואינייסטה היו עושים, והוא גם אמר את זה בריאיון לאחרונה (שהתפקיד שלו התנה מאז שהשניים הללו לא נמצאים והוא צריך לקחת על עצמו יותר).

מסי עובד בשביל הקבוצה, בזמן שהקבוצה עובדת בשביל רונאלדו. רק הזמן יעיד כמה הכרחי היה מסי למשחק של ברצלונה למרות שלא צריך להיות גאון גדול כדי לראות את זה גם היום.