כריסטיאנו רונאלדו :: תם עידן

חייב לציין שדווקא עכשיו, כשהוא בשעה הפחות יפה שלו, אני מסמפט אותו.

כשהוא רטן כשלא מסרו לו כשהובלנו מאה אפס נגד חטאפה והוא לא יכל לפרגן עד שהוא בעצמו דפק שלושער - מודה שהוא התקשה לעורר אצלי הרבה רגש. עכשיו, כשאני לוקח בחשבון את מה שעשה ונתן בקריירה, פתאום אני מבין כמה הוא גדול. כמה הוא בעצם לא כל כך טוב בכדורגל אבל בעל אישיות קיצונית, יש שיגידו חולנית, שגרמה לו למקסם את הקריירה שלו עד הסוף. אותה אישיות גרמה לו להאמין שהוא הכי טוב עוד מהרגע שהוא היה ילד באי נידח וממשיכה לגרום לו לחשוב ככה גם כשאף אחד כולל הבן שלו כבר לא חושב ככה. אבל כולם ימשיכו לכתוב לו שהוא הכי טוב בעולם כי הם יודעים שהוא פשוט לא מסוגל להכיל אחרת.

נו באמת…

מעניין כמה שחקנים, גדולים ככל שהיו או שיהיו, היו מוותרים על 200 מיליון דולר לשנה, בטח בגיל 37 (חודש וקצת ל-38), ובהינתן אף אופציה מקצועית רצינית אחרת.

השאלות האמיתיות הן איפה יש כסף לא מפוקפק ? והאם יש משהו יותר מפוקפק מדעות של יוכין ?

בטח שיש. רגע…דסקל נחשב יותר מפוקפק או פחות?

שכחת את “שיא השכר המפוקפק”. אלו 2 שיאים חדשים!

דסקל זה כבר שלב מעבר למפוקפק

אגב רונאלדו, מבחינתו הוא שבר עוד שיא, שיא השכר הגבוה אי פעם

אני חצי שמח חצי עצוב. חצי שמח כי רונלדו לפני כמה שנים אמר על צ’אבי שהוא לא רלוונטי כי הוא משחק בקטאר, אז למעשה רונלדו לא רלוונטי כבר לעולם הכדורגל. נגמר. הוא מוכן להיות מלך גם בערב הסעודית, כי הוא מפחד שבארה"ב עוד תהיה לו תחרות. גלגל מסתובב לו.

אני עצוב כי אהבתי לשנוא אותו. הוא היה שחקן ובנאדם שקל לשנוא. גם ריאל מדריד, גם שחצן, גם בכיין, גם אוברייטד לטעמי (“אינזאגי משופר”), ועזבו אם כל זה נכון או לא, זה דיון טחון וכבר חפרנו עליו, היה כיף שהייתה את הדמות הזאת לשנוא. תמיד היה מעניין איתו, הוא אף פעם לא התנצל על מה שהוא וזה גרם לי להעריך אותו בין אם רציתי ובין אם לא.

מיותר לציין שרונלדו סיים את אחת הקריירות הכי מפוארות שראה עולם הכדורגל, הוא דוגמה למקצוענות בהמון מובנים, מודל לחיקוי של עבודה קשה, האתלט הכי גדול של המשחק ללא ספק וחתיכת סקורר מטורף.

חבל לי שהוא בחר בכסף ולא להישאר טיפה בתודעה. יש יותר כוכבים בארה"ב, יש ליגה יותר תחרותית, יש יותר חשיפה לליגה. הוא חד משמעית בחר פה בכסף. בהרבה הרבה הרבה כסף.

“we hate you because we loved you so much”

רונאלדו… מאיפה אני אתחיל. אני מרגיש מאוכזב? עצוב? מבואס? לא כאב לי כל כך כשעזבת את מדריד כי חשבתי שכבר היית צריך לעשות זאת עונה-שתיים קודם; הגיע הזמן להיפרד. שמחתי ופירגנתי כשעברת ליובה, ככה שלפחות תוכל לזכות בעוד אליפות ותארים במדינה אחרת ואולי אפילו לזכות בצ’מפיונס עם יובה. אמנם זה לא קרה אבל סה"כ אחלה תקופה הייתה לך ביובה - לפחות מבחינה סטטיסטית והישגית.

…אבל מאז
פשוט איבדת את זה. אם הזכרון שלי לא מטעה אותי (מצטער, יותר מדי ‘רעשים’) זה התחיל עם שמועות בלתי פוסקות על איפה תשחק, פלירטוטים עם קבוצות, כן חתימה בסיטי לא חתימה בסיטי, ובסוף “הלכת עם הלב ליונייטד P.S SIR ALEX THIS ONE IS FOR YOU”. כבר באותה רגע התחיל לי קונפליקט איתך. קודם כל, וזה נטו תחושה שלי, הרגיש לי שבגלל שמסי עבר לפסז’ ועורר את כל כלי התקשורת בעולם שהיית חייב לעבור ליונייטד ו’לגנוב את ההצגה’. כאילו בחרת את התיזמון נטו בגלל זה. אבל שוב, תחושה לא מבוססת שלי.

ואז מבחינה מקצועית זה המשיך בזה שיונייטד, קבוצה שעונה לפני סיימה מקום 2, פתאום נהייתה קבוצה בצילמה של ריאל מדריד ויובנטוס כשאתה שיחקת שם. היו וויכוחים כן באשמתך לא באשמתך, אבל אני חשבתי שההעברה אכן שינתה משהו בדינמיקה של הקבוצה. לא שאני כועס עלייך שמקצועית נהיית פחות טוב, אלא על הקולות והרעש והצילצולים אם חלילה מחליפים אותך דקה 85’ או כשאתה פותח על הספסל. אבל שוב… דווקא עונה ראשונה הייתה באמת דיי טובה. אני חושב שזה התחיל דווקא מהעונה השנייה כשקודם לכן הייתה קצת חמיצות עם סולשהאר וההוא האוסטרי.

כבר בקיץ התחלת לעשות בלאגנים, מחול שדים ושמועות מכל הבא ליד. בחרת להתנהג בחוסר מקצועיות, בחרת לשמור על שתיקה (אם אתה נשאר, צא לעיתונות. אבל מן הסתם אתה רק מחפש לעזוב), ופשוט יצרת כאוס. כאילו אחי… מה ציפית? אתה מתבגר ואחרי יובנטוס לא היו הרבה קבוצות שרצו אותך, מה גם שעדיין המשכת לדרוש משכורות מטורפות, ובסוף בחרת ביונייטד בלית ברירה ככל הנראה. מה ציפית שייקרה? יונייטד לא קבוצה בטופ המון שנים, ידעת לאן אתה מגיע. אז או שתהיה מנהיג ותוביל את הקבוצה ופשוט תקבל את המציאות, או שתוריד ציפיות שכר ותעבור לקבוצה קטנה. אבל לא עשית לא את זה ולא את זה. בדרך/תוך כדי אחד הילדים שלך לא שרד את הלידה וזה באמת היה קשה ברמה האישית - במיוחד כשזה הגיע עם שלל ביקורות על היכולת שלך וההתנהלות שלך - באמת תקופה לא פשוטה. אפשר להוסיף לזה את כל מה שקרה עם טאן האח: אתה עוזב את המגרש, אתה לא עולה להתחמם, כל מיני סרטונים שלפחות לפיהם נראה שיש חוסר כבוד הדדי ביניכם ומה לא.

ותוך כדי…תוך כדי היריב הכי גדול שלך, אולי אפילו האובססיה שלך, מצליח לשחזר יכולת מימים עברו ונראה מוכן למונדיאל. אבל רגע לפני כל זה, אתה יוצא בריאיון שנוי במחלוקת שמצד אחד דווקא מאוד הבנתי אותך ומצד שני יצאת פארש. נתחיל מזה שהתקשורת קצת ניפחה את הדברים שלך וצריך לצפות בראיון המלא כדי לקבל פרספקטיבה. אבל גבר, כמה טמבל אתה יכול להיות? אם הריאיון היה הדרך היחידה שלך להשתחרר מחוזה ביונייטד תעשה את זה כשיש לך כבר הסכם בעל פה עם קבוצה או משהו. מרבה האירוניה, נשארת בלי כלום ושום דבר ויש לי הרגשה שכשאתה רואה את המצב היית מעדיף כבר להישאר ביונייטד. שוב, תחושה שלי.

ואז מגיע המונדיאל. אין לי יותר מדי מה להגיד. נבחרת עם ים כישרון ובאמת חשבתי שתגיעו לגמר. אבל אז שוב התחילו קצת פרצופים על זה שאתה פותח בספסל ופוסטים של אחותך שאתה הכי הכי טוב ומושלם בעולם כשמנגד חלוץ צעיר נותן שלושער והנבחרת שלך משחקת מעולה, גם, גם, אם זה לא איתך. כאילו מה? סוף העולם? קשה לפרגן? קשה לראות את עצמך כחלק מהנבחרת? למה זה צריך לעבור לכזה אישיו? ובסוף… כשהפסדתם למרוקו וירדת מממר בבכי זה שבר אותי. אני הבנתי, אנחנו הבנו, אתה הבנת - כ-ו-ל-ם הבינו…שזהו. שנגמר.

רונאלדו, שנאתי אותך שהיית עושה פרצופים, שנאתי אותך שלא היית מפרגן לחברים שלך, שנאתי שלא היית חוגג שערים של חברים שלך, שנאתי אותך כשלא התקשרת לברך את בנזמה (יחתיכת זבל), שנאתי אותך כשהיית בוכה לתקשורת שאתה לא מקבל יחס טוב מההנהלה, כשהמשכורת שלך לא משהו, שנאתי אותך כששנייה אחרי שזכינו בליגת האלופות כבר הודעת שאתה עוזב, שנאתי אותך על כל מה שעשית בשנה האחרונה, אני שונא אותך על זה שפגעת במורשת שלך ובאקורד הסיום שלך… “אני שונא אותך כי אהבתי אותך כל כך”

בהצלחה ותודה על הכל. והלוואי, רק הלוואי, שתגיע למונדיאל ב2026 על תקן דני אלבס, תבוא על תקן מעודד ומנטור ותוסיף לך את התואר לאוסף אפילו אם לא תשחק.

אחח כריסטיאנו.

השחקן הווינר בהיסטוריה, בקבוצה הווינרית בהיסטוריה. השחקן הגדול בהיסטוריה בתולדות המועדון המעוטר (והגדול) בהיסטוריה.
ולצד זאת - השחקן שכולם אוהבים לשנוא, בקבוצה שכולם אוהבים לשנוא. ואולי לזה התכוון (וצדק) מי שאמר, שרונאלדו בריאל היה השידוך המושלם.

תמיד הייתה לי נטייה לאהוב את אלה שכולם שונאים (וגם לשנוא את אלה שכולם אוהבים…): ריאל מדריד, רונאלדו, לברון, דיוקוביץ’, זלטאן, חיבה ליונייטד (המוצלחת), נבחרת צרפת (טוב, שם זה מהבית…) - אותן דמויות וקבוצות מוצלחות, שגם לא מסתירות את ההנאה והסיפוק העצמי שהן שואבות מההצלחה. כנראה תמיד היה נראה לי הכי טבעי שיש, ו’אנושי’ - במובן החיובי והמעניין של המילה, לעומת הדמויות הפלקטיות שאנשים נוטים לחבב.
קצת שחצנות זלטאנית לא הרגה אף-אחד - והיא גם מתבלת את הדברים ומכניסה עניין. רק שאצל זלטאן זה תמיד היה נראה חצי פארודי, ואצל רונאלדו הכול נלקח ברצינות תהומית (מידיי).

ואולי, רק אולי, רונאלדו גם קצת הזכיר לי את עצמי. רעב להצלחה ושאפתן, אבל כועס על הכול (ובעיקר על עצמו) כשהדברים לא הולכים כמו שתכנן. לכאורה מצפצף על כולם ועל מה שחושבים עליו, אבל בעצם רק צמא להכרה ולאהבה. ואולי, רק אולי, זה בעצם כל אחד מאיתנו, גם אם אנחנו לא מוכנים להודות בזה (אפילו בפני עצמנו).

השנה האחרונה הייתה מאכזבת ביותר, מכל הבחינות. אין מה להוסיף ולתרץ. אבל אולי, רק אולי, צדק מי שאמר שזהו תמצות מזוקק של דמותו של רונאלדו, כפי שנחשפה בפנינו לאורך השנים.
ובנוסף, יש לציין ביושר, שמעבר לרמה המופלאה אובייקטיבית שרונאלדו הצליח לשמור על עצמו בה עד ממש לאחרונה - מדובר ברמה מפתיעה באופן מיוחד עבור כריסטיאנו עצמו, שבנה את הקריירה שלו על יכולות אתלטיות מופלאות - שהן הראשונות להיפגע עם הגיל.

אבל למרות הסוף המעט עגום, בסופו של יום, כריסטיאנו יזכה לחזור אל ביתו - לאשתו, לילדים, לאימו ולאחותו - יחד עם שלל השיאים שצבר: שיאי כיבושי צ’מפיונס, שיא כיבושים בקבוצה המעוטרת בהיסטוריה (עם ממוצע שערים למשחק שלא מהעולם הזה), שיאי כיבוש בכדורגל הנבחרות, 5 צ’מפיונס שרשומים על שמו, שיאי שלושער, התואר היחיד של פורטוגל אי פעם - והוא יוכל לספר לעצמו, למשפחה שלו ולאלה שאוהבים אותו - שהוא הכי טוב אי-פעם. גם אם זה לא נכון. אבל בעצם, זה כל מה שהוא באמת-באמת רוצה וצריך.

ולסיום, אי אפשר בלי כמה מילים על הנ-מסי-ס המושבע (עליו נדבר בהזדמנות אחרת) - השחקן שבאמת נגעה בו יד האלוהים, ושהשפיע במידה רבה כל-כך על הקריירה של הפורטוגלי.
רונאלדו “חייב” למסי פעמיים, על הקריירה המשותפת שלהם:
א. פעם אחת, שבזכות השיאים המטורפים שהציב לו הפרעוש, הצליח לדחוף את עצמו עוד ועוד אל קצה היכולת.
ב. פעם שנייה, מכך ששניהם נזכרים (וייזכרו גם בעתיד כנראה) באותה נשימה, למרות שאמת-אמת היה ראוי שלא יהיה כך.

רונאלדו ניחן בתכונה של ספורטאים בודדים בהיסטוריה, שעם (שמץ) כישרון נכון - תמיד-תמיד הביאה אותם הכי רחוק שאפשר. מייקל ג’ורדן, מוחמד עלי, דיוקוביץ’. רשימה קצרה ומיוחדת. הרעב והשאפתנות הבלתי-נגמרים, הם אלו שיותר מכל - הביאו להם יותר מהכול.
אז אם בכל זאת נסיים במילים חיוביות, ודווקא מתוך ההשוואה הבלתי-נמנעת, אז פשוט אומר כך לגבי כל-אחד מספורטאי העל הללו:
לא משנה באיזה אופן, מסי היה הופך לכדורגלן הגדול בהיסטוריה.
ומהצד השני, לא משנה איזה ספורט היה בוחר לו רונאלדו הצעיר בגיל 5 - הוא היה נחקק בדפי ההיסטוריה שלו.
וזאת הייחודיות של כל אחד מהם, שלא נכונה לגבי חברם.

אני כמובן מסכים שבכל אחד מאיתנו חבוי הילד הזה שרוצה הכרה ואהבה, אבל קשה מאוד להתכחש לחוסר הקלאסה של רונאלדו. גם אם בכל אחד מאיתנו קיים הרצון להוכיח, אין לי ספק שרובנו המכריע היינו מספיק מודעים כדי לא לחגוג בטירוף פנדל שעושה 4-1 בגמר מוכרע. אני מאוד שונא צביעות, אבל חוסר מודעות אפילו יותר. הייתי מעדיף שרונאלדו יהיה מאופק יותר ברגעים כאלה גם אם זה אומר שהוא טיפלה צבוע עם עצמו.
מעבר לזה, זה הופך את ה"מצפצף על כולם" למגוחך למדי. אז תבחר, או זה או זה.

בהקשר הזה - גם ההשוואה בין הווינריות של המועדון לזו של רונאלדו קצת חורה לי. כל אחד כמובן יתפוס את זה אחרת, אבל בעיני לריאל מדריד יש גאווה אמיתית, כזו שבאה מבפנים ולא תלויה בגורמים חיצוניים, ובטח לא החצנה של חוסר ביטחון. השנאה לריאל מדריד שונה במובן הזה מהשנאה לרונאלדו. לכן גם אף פעם לא התחברתי לרונאלדו כסמל במועדון. מבחינתי זה כתם.

אני מסכים איתך לגמרי ובהכול כמובן - כולל אולי אפילו הסיפא המעט קיצונית של הדברים, של רונאלדו כ’כתם’ במורשת של ריאל.

נתחיל בזה שצמאון להכרה וצמאון לאהבה, למרות שיש בהם הרבה מן הדומה - הם גם שונים באופיים. ואצל רונאלדו שניהם נוכחים במידה רבה מאוד, ומשליכים על ההתנהלות השוטפת שלו, בצורה שאף גורמת לסתירות לא פעם. וכשכל זה מתובל בחוסר-מודעות עצמית בולט (ע"ע דיון הטוב בהיסטוריה) - אנחנו מקבלים את ההתנהגויות חסרות הקלאס שציינת, שגם אני סולד מהם. מהבחינה הזאת, רונאלדו מבחינתי הוא חצי קריקטורה, של איך שרבים מאיתנו מרגישים בפנים לא פעם, אבל לא נעז להפגין החוצה (ומסיבות טובות כמובן).

לגבי ה"מצפצף על כולם" - כתבתי במפורש שמדובר ב’לכאורה’ בלבד, כשברור לגמרי שהמציאות היא הפוכה לחלוטין - והרצון להיות אהוב, חזק בהרבה מהפרצוף ה"קשוח" שהוא מנסה להציג כלפי חוץ. כל העניין הזה של “אני שואב כוחות ועידוד מזה ששורקים לי בוז”, זה מקרה קלאסי של תירוצי ‘זה לא באג, זה פיצ’ר’.
וההדגמה הכי יפה של העניין הזה, מגיעה מדיוקוביץ’ שהזכרתי כאן - שאחרי שנים של יחסים מורכבים עם הקהל, לא יכל להסתיר את ההתרגשות האותנטית שלו כשסוף-סוף קיבל אהבה כנה ואמיתית בטורניר בארה"ב. או אם תרצה - הסטאנדינג אוביישן שרונאלדו קיבל בטורינו מאוהדי יובה.

עד כאן פסיכואנליזה בשנקל.

לגבי רונאלדו וריאל - אני מסכים עם הניתוח שלך על ההבדלים בין הווינריות של השניים, וגם על ההבדל בין סוגי האש שכל אחד מהם מושך. אבל דווקא בגלל זה, ייתכן שזה היה השידוך המושלם.
רונאלדו הגיע, עם המוטיבציות והמניירות שלו, ונתן לריאל את שנותיו היפות ביותר. רונאלדו השתמש בריאל לצרכיו, אבל לא פחות מכך - ואולי הרבה יותר מכך - ריאל השתמשה בו לצרכיה. השגנו את הדסימה, חזרנו למסלול זכיות בצ’מפיונס, ארון התארים רופד, וההגמוניה שבה לצד הנכון של ספרד. וכשכבר לא היה צריך - נתנו לו להמשיך הלאה, ולא התפתינו להחזיר אותו בשום שלב, בשם איזו רומנטיקה לא קיימת.
רונאלדו לא גדל אצלנו, לא פרש אצלנו, וגם לא היה קפטן (ראשון) בשום שלב. הוא אולי חתום על מספר לא מבוטל של שיאים במועדון, שיאים שלא יישכחו במהרה - אבל בסופו של דבר הוא בסה"כ עוד פרק בהיסטוריה של ריאל. פרק מפואר, אחד המפוארים בתולדות המועדון - אבל בסה"כ עוד פרק.

נרצה או לא, רונאלדו זה ריאל מדריד.
נוצצת, מרהיבה ווינרית. שואפת לשלמות ללא שום פרות, אך בדרך משניאה את עצמה על לא מעט אנשים ולא יודעת לחתוך דברים בזמן.

אז כמובן שרונאלדו קיצוני יותר, וכמובן שריאל לא תמיד הייתה ככה, אבל בסוף ריאל תמיד הייתה קבוצה גאה. קבוצה שנבנתה על עקרונות של חוסר פשרות והצלחה לפני כל עיקרון אחר. קבוצה שתמיד נצצה.

אז אפשר לא לאהוב את זה, אבל ההיסטוריה של רונאלדו ושל ריאל שזורות זו בזו ואין שחקן שמסמל אותנו יותר ממנו.
אולי נעדיף לשים תמונה של שחקן כמו מודריץ׳ או ראול כפנים שלנו, אבל התמונה של רונאלדו היא הדרך בה העין האובייקטיבית רואה אותנו.

לא מסכים, רונאלדו זה לא ריאל מדריד וגם ראמוס לא.

ראול(למרות שאני מאמין שכשחקן היה אוברייטד), היירו וגם זידאן, זה ריאל מדריד.

ההבדל הוא שכריסטיאנו רונאלדו נתפס כאחד שנמצא בצל של מישהו גדול ממנו, ריאל מדריד לא בצל של אף אחד. זה חתיכת הבדל וזה בא לידי ביטוי גם ברגשי נחיתות שמזוהים עם רונאלדו ולא מזוהים עם ריאל מדריד.

אז רונאלדו זה ברצלונה ? :wink:
בצחוק כמובן, נא לא לקחת ברצינות ולפתח ספין אוף.

רונאלדו זה הכי לא ברצלונה מבחינת סגנון הכדורגל. בעניין הרדיפה אחרי צל גדול והיסטורי יותר, לצערי הרב, אפשר למצוא קווים מקבילים.

לא בהכרח דעתי במדויק אבל כן איך שהם נתפסים.

אבל תראה איזה שינוי מסי הביא, רק לחשוב שהאב הרוחני של מסי גם היה חתום בברצלונה, איך ההיסטוריה הייתה נראית אם ברצלונה הייתה יודעת לשמור ולהגן על מראדונה ולהוציא ממנו את המיטב כפי שעשתה עם מסי, מה היה קורה לאחד העשורים הכי טובים של ריאל ?

תקופת מסי היא אכן התקופה היחידה בהיסטוריה בה לריאל מדריד היו איזשהם רגשי נחיתות מברצלונה. התחושה שהתקשורת והשופטים בעד ברצלונה, החתמת מוריניו, התבוסות בקלאסיקו ועוד.

לגבי מראדונה, הוא לא שחקן שמזוהה עם עליונות מוחלטת. הוא האנדרדוג, זה שמספר סיפור סינדרלה, הגיבור של העניים…

כי הוא שיחק בנאפולי, אם היה משחק בריאל או ברצלונה הייתה יודעת לשמור עליו הסיפור היה שונה, לקח ממילאן הענקית ואינטר אליפויות עם נאפולי !

והחתמת מוריניו לא קשורה לשום רגשי נחיתות, הקבוצה הכי גדולה בעולם החתימה את המאמן הכי גדול בעולם.

מוריניו הוא מאמן שמזוהה עם האנדרדוג. בכיין, מרגיש שכל העולם נגדו, משחק כדורגל הגנתי ומגיב (תודעתית). הגיע כשהיה איש ה"אנטי בארסה" הנכון בזמן הנכון.

לגבי דייגו, לדעתי יש סיבה שבברצלונה זה פחות הצליח ובנאפולי יותר. זה האיש. האופי שלו בוהק מדי בשביל לחשוב שהוא משהו שנתון לעיצוב (תזכור את הקטטה ההמונית שהוביל במדי ברצלונה מול בילבאו בגמר הגביע).

ממש לא מסכים, היה המאמן הטוב בעולם בפער, אחרי צ’מפיונס ואליפות בפורטו ואז הצלחה ענקית באנגליה וטרבל מרשים והיסטורי עם אינטר, המאמן הטוב בעולם לקבוצה הטובה בעולם, פרז הביא אותו אחרי החתמות הגלאקטיקוס 2, חשבו שבונים את הקבוצה הטובה בעולם, לא ידעו אז שמסי יהיה המסי שהפך להיות.