זאת הייתה תשובה לטענה שלך שברצלונה לפני לפורטה הייתה אחת הגדולות בעולם. אתה עכשיו טוען שהיא הייתה גדולה בספרד ולקחה אליפויות. זה נכון, וזה לא עושה אותה אחת הגדולות בעולם.
ברצלונה של קרויף כן הייתה כזאת, אז מה?
אתה לא מקבל את ארסנל כדוגמא טובה כי בליגה האנגלית יש יותר קבוצות גדולות. אז מה? אז ארסנל הייתה צריכה לזכות ב 3-4 אליפויות ב 20 שנה, ויש לה 0.
קח את ליון. לקחה 7 אליפויות ברצף בצרפת ומאז כלום.
זה שהיית גדול לפני עשור או לפני 5 שנים לא נותן לך כלום. במיוחד כשאנחנו מדברים על העולם כולו ולא רק על הליגה המקומית.
לפורטה היה זה שנתן למאמנים חופש ולא מכר כשרונות כדי למלא את הקופה. אם מסי היה עכשיו בן 17, אתה חושב שהוא היה משחק וגריזמן יושב בחוץ? אני בספק. פאטי הגיע לקבוצה הראשונה רק בגלל הפציעות. אם לא, כנראה עדיין היה בנערים.
אתה שוב מצטמצם לליגה מקומית. מרדונה לא דרס את אירופה. רונלדו כן. אחרים שיחקו מזמן, אני מתקשה לנהל דיון לגביהם.
אני מזכיר לך שמרדונה לקח 2 אליפויות בנאפולי ב 7 שנים. הוא דוגמא מצוינת ששחקן הכי טוב בהסטוריה ( אחד מ) לא מספיק.
טיטי אולי מציג את הדברים בצורה פשטנית למדי (לא- ברור שמסי עם אלירן עטרים לא היו זוכים כמעט כל שנה באליפות מול ריאל מדריד אולי הטובה בהיסטוריה ואתלטיקו מדריד הטובה בהיסטוריה), אבל יש גם הרבה אמת בנקודה הכללית שלו:
לאפורטה קיבל מועדון עם שני שחקנים שבשיאם הם הטובים בכל הזמנים (על רונאלדיניו כמובן אפשר להתווכח אבל הוא היה הטוב בעולם בפער בתקופתו). כשיש לך נקודת פתיחה כזאת, החיים שלך הרבה יותר קלים, בטח שיש כבר בסגל עוד כמה כשרונות לא רעים בכלל בלשון המעטה (ובגיל צעיר).
מסי (ולפניו דיניו) הוא הסיבה המרכזית ביותר להצלחה ההיסטורית של בארסה בעשור שלו. לא, כמובן שהוא לבד אינו מספיק כמו אף שחקן אחר, אבל הוא הדבר היחיד שאני יכול להיות בטוח שבהעדרו הסיפור בהכרח היה שונה. אם תוציא כל דמות אחת בלבד אחרת מאותה בארסה, קיים סיכוי גדול שהסיפור ברמת המאקרו לא היה שונה מאוד, גם אם פחות טוב. אם לא היה את מסי הסיפור כולו היה שונה חד וחלק.
מכאן, בהיעדר לוקסוס כל כך גדול כמו מסי או דיניו ועוד כמה כשרונות על לצידו, יהיה על לאפורטה להוכיח (אם ייבחר) שהוא מסוגל לקחת ספינה טובעת במצב כלכלי קשה ללא השחקן הטוב בעולם ולהצעיד את בארסה חזרה להיות מועדון צמרת ומועדון בריא. אם יצליח, יהיה אפשר להגיד באופן רשמי שהבחור עילוי.
עכשיו למען הסר ספק, לאפורטה עשה עבודה מצוינת בבארסה. גם עם נקודת פתיחה של שחקנים כאלה היסטוריים הוא השאיר מועדון לתפארת מכל הבחינות. המועדון התקדם מכל הבחינות, וגם אם היה דור זהב אז צריך לדעת לא להרוס ולמנף את זה וזה אכן מה שהיה.
ועכשיו לאדון השני, ברתומיאו, שפה אני חולק על טיטי נחרצות. ברתומיאו הוא נשיא כושל נקודה. גם אם קיבל את מסי “רק” בגיל 27 (שיש לו לפחות עוד 4-5 שנים אדירות), הוא קיבל מועדון במצב הכי טוב בעולם. המותג של בארסה היה החזק בעולם באותה תקופה, מועדון עם ההכנסות הגבוהות בעולם (אפילו מעל מדריד ויונייטד מה שלא קרה לעולם עד אז) ועם מיליארדי אוהדים.
אין שום סיבה שבעולם, שום סיבה, שהוא יחזיר מועדון על סף פשיטת רגל (!). אין שום הצדקה לפארסה המטורפת עם ניימאר (אפס למידת לקחים ממקרה פיגו), שום סיבה להוצאת חצי מיליארד יורו על שלושה שחקני התקפה לא מתאימים שלא פגעו שבמקביל הוא מזניח את החלק האחורי שהיה ברור שהיה צריך שדרוג רציני. שום סיבה לעסקת גריזמן ההזויה ובאופן כללי למודל השכר הנוראי שלו שמביא את המועדון לחורבן כלכלי. שום סיבה לעסקאות מכבסה כמו פאוליניו, כתמים כמו פרשת “בארסה גייט” ועוד אלף פרשיות שחיתות. שום סיבה שהמילה שכל שחקן שני בחדר הלבשה בוחר לתאר אותו היא “שקרן”. ברתומיאו קיבל מועדון במצב אדיר והחזיר אותו כלכלית, תדמיתית ומקצועית במצב מחריד. ולא, רק -4-5 שנות מסי שכוחו עדיין במותניו הן לא תירוץ לכל המחדלים המזעזעים הללו.
אז כן, ברתומיאו הוא אסון וברוך שפטרנו, אבל האם לאפורטה הוא בהכרח כזה עילוי? את זה הזמן (אולי) יגיד.
אחלה הודעה, אבל יש התייחסות למסי כמוצר מוגמר. כל ההסטוריה שלו עם המועדון היא גם עיניין של הימור לא קטן והשקעה. הסיפור הזה של מסי גדל להיות פתוס שלם על החשיבות של המערכת הנכונה סביב פיתוח ילדי הלה מאסיה. אותו “בינגו” ששמו מסי הוא תוצר ישיר של השקעה נכונה, ובגדול זה מה שגם על הדרך מספר את הסיפור של הקישור הכי גדול במשחק. גם צ’אבי וגם בוסקטס לא היו במועדון, אלמלא אותה התערבות מצד האנשים הנכונים.
לא יודע אם לאפורטה עילוי, ואני גם לא סגור שהוא באמת בעיניין לחזור לנהל המועדון, אבל יש יותר מידי “מקריות” סביב הזמנים שלו. אפשר להתווכח אם הוא באמת כזה עילוי ניהולי כלכלי, אבל גם מקצועית צריך לפעמים את החוכמה לדעת לא להפריע למודל מסויים שכן עובד (קרוייף והלה מאסיה).
א. בנוגע למסי, כמובן שלבארסה יש חלק מסוים בהפיכתו לשחקן הטוב בהיסטוריה. כמה מזה קשור לניהול של לאפורטה באותה תקופה? לדעתי אין קשר. למעשה, לאפורטה המשיך להנחית סטארים (רביעיית הפנטסטיקוס) ומסי פשוט היה טוב מדי ושרד.
בדיוק כמו שאם פאטי יהפוך לדבר הגדול הבא אני לא אחשוב שלניהול של ברתומיאו יש חלק בכך.
בכל מקרה, תסכים איתי שאין “נוסחא” לגדל מסי. מה שאפשר הוא לתת את התנאים האידיאלי לפיתוח המקסימום הכשרון הגולמי של השחקן (שעושים מעולה בבארסה כמו בעוד כמה מועדונים באירופה) ולהאמין בשחקן. את שני הדברים האלו עשו עם מסי.
זה מה שמפריע לך מכל מה שכתבתי ? אלירן עטר ? אין שום בעיה עם זה שדארת’ ווידר ינהל אתכם אני מבין…
בצורה פשטנית כי זה מאוד פשוט, אני לא חושב שאפשר לטעון שמסי הוא לא האחראי לכל מה שקרה ב 15 השנים האחרונות בברצלונה, תוציא את מסי והכל משתנה.
אני לא חושב שאני צריך להסביר שאני לא מאמין שעם אלירון עטר ושחקנים מהסוג הזה שאפשר היה לקחת את כל התארים שמסי לקח, זאת כמובן הגזמה כדי להבהיר נקודה.
בכל מקרה לא היה מצב שמסי בברצלונה לא היה מקבל צוות מספיק טוב כדי לזכות בכל תואר אפשרי, גם בלי פפ וכל שאר השחקנים שעלו מהנוער להרכב עדיין היו בונים קבוצה מצויינת סביב מסי, כי זה מאוד קל לבנות קבוצה מצויינת ולהביא שחקנים מצויינים(וגם חסויות, ולמכור כרטיסים ולהביא ילדי בר מצווה מישראל) כשיש לך את מסי, בדיוק כמו שהלייקרס חזרו להיות הקבוצה הטובה בעולם אחרי שלברון חתם, אם היה חותם בניקס במקום בל.א. הניקס היו אלופים היום.
זה בדיוק מה שאני טוען כבר יומיים ומעל 3575 פוסטים, אפילו כתבתי זאת כמעט מילה במילה כמו הפיסקה הנ"ל.
דעתי האישית שכל מנהל סביר פלוס היה מצליח אז, האם ברתומאו ? לדעתי כן, אבל הבחור לא מספיק מעניין אותי כדי לנהל דיון, אז אני אסכים איתך.
רונאלדו נולד באי קטן באוקיאנוס, כנוער שיחק בספורטינג ליסבון הצנועה ועדיין הפך למועמד לגיטימי לשחקן הטוב בהיסטוריה. גם מסי אם היה חותם בחטאפה כנער היה מגיע לאותו מעמד, בגיל 21 היה עוזב לקבוצה ענקית ומשכתב את ההיסטוריה.
לא אומר שבברצלונה לא עושים עבודה מצויינת בנוער, אבל אי אפשר לקחת קרדיט על שחקנים כמו מסי, רק להתפלל שהמסי הבא יצלח אצלך ולא אצל השכן.
כן, כשעובד, אחרי שתור הזהב עלה לא היו מספיק שחקנים מהלה מסאיה שהיו מספיק טובים כדי לקבל הרכב, אפשר לטעון שההנהלה חירבה ולא נתנה צ’אנסים, אבל שחקנים טובים מצליחים גם במקומות אחרים, כמו שפיקה ואלבה הצליחו וחזרו, וכמו שטיאגו הצליח, ומצב שני קראקיץ’, טיו וכאלה שלא היו מספיק טובים בלי שום קשר להנהלה.
לאפורטה היה מספיק חכם כדי לזהות שיש כישרון בלתי רגיל וחד פעמי בלה מסאיה וניצל זאת והצליח להביא את המאמן הכי מתאים, זה לזכותו, אבל עדיין בלי מסי מקסימום הייתם הופכים לסיטי של היום.
זה החלק שהכי קשה בדיון איתך, אתה זורק משפט היפותטי לחלוטין ואתה אומר שזה בוודאות יקרה. מי אמר שאם מסי מגיע לחטאפה או למכבי נתניה הוא היה עובר את אותו מסלול? אולי הוא היה עשוי להיות עם צוות מקצועי מחורבן? הוא היה עולה לקבוצה אחרת שרוצים היא גדולה אבל לא מתאימה לסגנון שלו? חוץ מזה, להגיד שכל מה שברצלונה השיגה בתקופה שלו זה בעיקר הוא תוך כדי שאתה משמיט את העבודה של פפ איתו שפיתח אותו כשחקן, את הקישור ההסטורי שעמד מאחוריו, והנהלה שלקחו כמה סיכונים לא סבירים (לתת את המפתחות למאמן לא מנוסה, להעיף את הכוכב הכי גדול שלך כשאתה בעצמך במרחק 6% מלהיות הראשון איי פעם שמודח באי אמון, כשכל פרשני הספורט לא הבינו מאיפה יגיעו כל השערים כי אז מסי לא היה קרוב אפילו למעורבות שלו השערים עד אותה עונה הזוייה ב2008/9) זה משהו שאני מתקשה לא להעריך.
זה היופי בברצלונה של אז, היא הייתה גדולה לא רק כי הגיע השחקן הכי גדול בעולם, אלא זה קרה בתנאים הטובים ביותר, עם סגל שחקנים עם פוטנציאל עצום ומאמן שהצליח להוציא מהם את המקסימום כשכל זה קורה תחת הנהלה שנכנסה לסיכון הזה, ובתכלס היה נראה שגם הם לא ציפו להצליח ככה.
לא יודע אם זה יקרה שוב, אבל אני לא חושב שמסי בהכרח היה מגיע לגבהים האלה בכל מסגרת טוב ככל שיהיה, לא כי אני לא חושב שהוא הכי טוב בעולם, אלא כי בסופו של יום זה משחק קבוצתי בו מידי שנה עולה מחדש החשיבות של הרצינות של הפרוייקט שלך, הרמה של הצוות המקצועי, הרפואי והסקאוטים בניצוחם של אותם מנהלי פרוייקטים. כדורגל הוא ממזמן לא משחק רק של כשרון. זו הגדולה של מועדונים כמו לייפציג, דורטמונד, באיירן ליברפול ועוד, וזו הסיבה שברצלונה על כל השחקנים שבה נמצאת בירידה תלולה מאוד בערך מעזיבת צ’אבי ותחילת התפוררות המשמעותית מדור הזהב של בארסה, מבלי לנסות לייצר תחלופה אמיתית או לנסות לשמר משהו מהסגנון שעוד היה אפשר.
מעניין מה היה קורה אם לאפורטה הייתה מתקפל ללחץ ובמקום פפ היה לנו את מוריניו ב 2008/9…
התפרסמו ציטוטים של סטיין לגבי היחס שהיה לו עם השחקנים.
אני לא הולך להגיב נקודתית לכל אמירה כי קראתי את זה בספורט 5 שזה מקום בו התרגום יכול להיות מעט לא מדויק (בלשון המעטה).
אבל הטון הכללי של הדברים היה מאוד ברור ולא יכול היה להשתמע ל2 כיוונים, והוא שיש שחקנים יותר גדולים מהמאמן.
זה מצב כל כך פסול בעיני, אם מסי מעיר לסטיין מול כל החדר הלבשה על כך שהם שחקנים שזכו בהכל ומי הוא סטיין שיעיר להם, זה מראה על 0 כבוד למאמן, ולא מבין איך מצפים שמאמן ישיג משהו ככה.
רבות דובר על מאמנים לא מתאימים. נכון שהם לא מתאימים, אבל לדעתי זה לא בגלל הסגנון של המאמן, אלא בגלל שאין למאמן גיבוי בתוך המועדון.
אם סטיין יודע שהוא חלש ממסי ולא יכול להגיד משהו שמסי לא מסכים איתו אז למה לעזאזל יש מאמן? שמסי יאמן את הקבוצה ויקבע הרכבים. צריכים בובה לפיטורים כי אי אפשר לפטר את מסי כמאמן?
אחת הטענות העקביות שלי כנגד ההתנהלות של ברסה עם מאמנים היא ששופטים אותם מבלי לתת להם צאנס אמיתי. וולוורדה לא מאמן כזה גרוע, הוא פשוט לא היה המאמן. הוא היה גרוע לברסה כי הוא דמות שאיש לא עשה מה שהוא אומר.
אין קשר לסגנון של וולוורדה, סטיין הוא מאמן בסגנון ההפוך וברסה תחתיו נראתה בדיוק אותו דבר. זה מפתיע? זה צריך להפתיע.
פפ בזמנו קיבל את מסי כילד, ללא כל הרזומה שלו ולכן יכל לבנות קבוצה.
מאז המאמנים אחריו היו פשוט מתחת מסי, חלקם נהנו מזה שהקבוצה כל כל טובה וכל אחד היה זוכה איתם בתארים (תגיד למסי, סוארז וניימאר לשחק, הם יעשו את זה מספיק טוב). אבל כשהסגל מתחיל להזדקן וכשאין לך שחקנים טובים פי כמה מכל מועדון אחר, במצב הזה מגלים מי הוא מאמן טוב. מאמן שידע להוציא יותר מהשחקנים שלו, לא מאמן שיצטרך לא להרוס.
את זה לצערכם אף מאמן לא יכול לעשות בברצלונה אם אף אחד לא יתן למסי את הכאפה ויגיד לו שאו שהוא מקשיב למאמן או שיהיה המאמן בעצמו (ותחסכו משכורת של מאמן, שימו שם בובה הכי הרבה).
טענתי זאת תמיד שמסי הוא בעיה טקטית. הוא שחקן מדהים אך מבחינה טקטית הוא לא עושה הגנה ואין לו ממש עמדה במגרש. הפלוסים שלו עולים על המינוסים, אבל אולי מדלים היום מינוס חדש. שכל עוד מסי הכוכב נמצא בברצלונה אז אין לברסה גם מאמן. אולי זאת הסיבה שרק תחת פפ הוא יוכל באמת להגיע לשיא שלו מחדש, כי רק מאמן כמו פפ יגרום למסי להיות חלק מקבוצה.
לא טוען שמסי לא קבוצתי או לא רוצה בהצלחת הקבוצה, רק שהוא צריך להבין שהעובדה שהוא השחקן הטוב בהיסטוריה לא הופכת אותו למאמן הטוב בעולם. שיראה את מראדונה בארגנטינה כדוגמה.
מסכים מאוד עם הרבה דברים (הכוח שיש למסי, ההשפעה שלו על צורת המשחק והטקטיקה גם בלי שהוא צריך להביע דעה בנושא וכו’), אבל בהקשר של הציטוטים האלו בין ואלוורדה למסי ושל האירוע הזה ספציפית - באמת באמת צריך לדעת את ההקשר.
ז"א, אין לי שום ספק שבעולם מושלם אף שחקן, גם מסי, לא אמור לדבר ככה למאמן שלו. אבל, וזה אבל גדול, לא ברור לי מה הוביל לדברים האלו, מה היה הטון שלהם, אם זה בא שנייה אחרי הפסד נגיד ואז כולם עצבניים ועוד הרבה שאלות. ספורט 5 עצמם העלו כתבת המשך, עם טיעוני הנגד של מסי ומקורביו נגד סטיין (איחורים לאימונים, ניסיון ללמד את מסי איך לשלוט בכדור, אי הכנה של הקבוצה ליריבות וכו’). ככה שלמרות שאני אולי הראשון כאן שיעביר ביקורת על מסי, הכוח שלו, והשימוש שלו בכוח הזה, אמממ…לא חושב שזה עניין של שחור ולבן פה.
עוד משהו -
לסטיין לא היה סיכוי מלכתחילה. הוא הגיע לקבוצה רקובה מהיסוד ועד הצמרת, עם מאבקי כוחות ומחנות בחדר ההלבשה, בעיות פסיכולוגיות חמורות עקב הדחות קשות באלופות, סגל שבע ומפונק ושבכלל בנוי לא נכון ושלא מעוניין לקבל הוראות שהן לא “קחו יום חופש”, בלי טיפה כוח לא כלפיי מעלה ולא כלפיי מטה, ועם הנהלה שבמקרה הטוב מתייחסת אליו כאל בובה.
אפילו לפני כל זה - אם עוד נשאר לו איזה שבריר כוח, הוא גם אפילו לא היה הבחירה השנייה או השלישית להחליף את ואלוורדה. אפילו רק זה הוריד את היכולת שלו להשפיע על חדר ההלבשה. מי יקשיב למאמן שהגיע רק כי צ’אבי, קומאן, פוצ’טינו ועוד לא יודע מי - סירבו?
לא טענתי שסטיין מושלם, לא קראתי עדיין את טענת הנגד של מסי (פעם הבאה שאלך לשירותים ), אבל זה פשוט לא אמור להיות קשור.
לפעמים אתה לא צריך להסכים עם הבוס שלך אלא רק לעשות מה שהוא אומר לטובת הקבוצה.
כך דוגמה את הפוליטיקה. כל המלחמות הפנימיות בין הפוליטיקאים גורמות לכך שאפילו לא נעשה את הרעיון הפחות טוב כביכול אלא באמת שלא נעשה כלום.
לפעמים עדיף לפעול בדרך מסוימת גם אם לדעתך יש דרך טובה יותר, כי הויכוח או המחאה על הדרך רק יגרמו למצב בו לא תעשה כלום.
אם כלום עדיף על הדרך שאתה לא מסכים איתה אז סבבה, אבל אני חושב שבמקרה של מאמן שרואה את המשחק קצת שונה ממך עדיף ללכת איתו ולהיות קבוצה מאומנת, גם אם בצורה שונה, מאשר אוסף שחקנים.
אני משתמש בדוגמה הזו הרבה, וכמובן שהיא לא לגמרי מדויקת, אבל פעם אחרונה שהיה לברסה מאמן שקיבל החלטות וקיבל אמון מהשחקנים - ברסה הייתה בתור הזהב שלה. אז נכון שלא כל אחד הוא פפ, וגם לא לכל מאמן היה את דור הזהב ממנו פפ נהנה, אבל ברסה יכלה לפתח שיטה.
נשאלת כמובן השאלה אם זו הייתה המלחמה של מסי בהנהלה בה ניסה לגרום לה ללכת. אם כן אז זה עניין אחר לגמרי, הוא היה מוכן לפגוע בהצלחה הרגעית של הקבוצה למען פרויקט עתידי, אבל אם יש פה משהו מעבר אז זו בהחלט בעיה.
ברור שבמשחק שלא הולך המאמן יבוא ויעיר את השחקנים בחדר ההלבשה, כן גם אם אתה מסי אפשר לבקר פעולות שאתה עושה, אם זה לא היה המצב אז בשביל מה צריך בכלל מאמן?
אני לא מתחבר לטענות ״מי אתה שתבקר את…״ ככה עובדת ביקורת.
מי אתם שתבקרו את ביבי, הייתם ראש ממשלה?
מי אתם שתבקרו את ברטומאו? הייתם מתישהו מנהלי קבוצת כדורגל?
מי אתם שתבקרו את פיקה? מתי בלמתם שחקן?
כל הטענות האלה מבחינתי הן הדרך הכי נמוכה לדיון. גם אם אתה מסי אפשר לבקר אותך, על אחת כמה וכמה אם זה המאמן שלך. תסתום את הפה, תעשה מה שהוא אומר, ותדבר איתו בשקט בצד בסוף המשחק ותנסו לעבוד יחד על תכנית עדיפה אם יש לך רעיון.
אבל לטובת הקבוצה אל תפגע לבוס שלך בסמכותיות. בוס ללא סמכותיות הוא בוס גרוע, ויש סיבה שכל קבוצות הכדורגל רוצות איזשהו בוס (מאמן) בקבוצה.
שוב, עניין של קונטקטס. אם מסי אמר את זה כי סטיין העז לתת לו הוראה טקטית פעם אחת, זה משהו אחד. אם הוא נתן לו הנחיות איך לעצור כדור ונתפס איתו על דברים לא הגיוניים - משהו אחר. עדיין בעיה, אבל מקור הכעס יותר מובן.
מצד אחד אני מתחבר למה שאתה (@Gev) אומר. כל הסיפור הזה נראה לי רע ועושה לי תחושת קרינג’ לגביי הצד שלפעמים צף של “מסי הדיקטטור”. מצד שני, גם הקבוצה הרוויחה מזה. זה יכול לייצר נזק חברתי ומקצועי, מנגד ראיון אחד איתו וברטומאו כבר לא איתנו.
כל חיי עד היום אני שונא את הרעיון שיש מישהו אחד מעל האחרים, זה נזק ארגוני שיש לו השלכות מאוד רעילות להמשך. מצד שני, ככל שאני מתבגר אני מבין יותר ויותר שאין כזה דבר שחור ולבן. הלוואי ויהיה מאמן שידע “לנהל” את מסי, זה כנראה אידאלי, וקשה לי להגיד שהוא לא הרוויח את מעמד העל הזה, מנגד אני יודע עמוק בפנים שהייתי מגיב יותר בחומרה אם זה היה כריסטיאנו שהיה מתנהל באופן הזה. קשה לי להיות צבוע לגביי זה, אם זה באמת מה שקרה זה מאכזב.
המצב עצמו פסול. יש מצבים בהם העובדה שמסי הוא דיקטטור זו עובדה טובה, אך אם אסתכל על התפלגות התוצאות האפשרויות זה מצב שטוב רק כשההנהלה כל כך גרועה וצריך להחליף אותה בכל מחיר, וכן גם במחיר של היחלשות למשך מספר שנים.
ההתנהלות שלכם תחת ברטומאו לדעת כולם היא לא רק מצב לא תקין, אלא מצב כל כך לא תקין שצריך לפעול בקיצוניות על מנת לשנות.
אבל תחת כל מצב אחר של הנהלה שלילית אך לא מידי, או הנהלה נייטרלית, או בטח ובטח שהנהלה חיובית, אז התנהלות כזו של מסי כדיקטטור היא פשוט רעה.
אני רוצה להאמין בשבילכם שההנהלה הגרועה גררה את מסי לפעול כך, אבל את זה רק הזמן יגיד. כרגע מסי צריך ללכת אחורה (מבחינת השפעה במועדון) ולתת למאמן את הכוח לבנות משהו, וכשיגיע הנשיא החדש לזרום עם ההחלטות של הנשיא והמאמן. בסופו של דבר יש סיבה שיש אותם ונשיא כמו ברטומאו הוא אירוע נדיר בכדורגל העולמי.
לא מסכים. זה תפקיד המאמן.
גם לטניסאים יש מאמנים שמעירים להם על הטכניקה על אף שתאמין לי שאף מאמן בעולם לא ינצח את נדאל/פדרר/דג׳וקוביץ. עדיין כל שחקן צריך מישהו שיגיד לו על זווית הגוף, הרגל, או אנא עארף (בכל זאת אני לא מאמן כדורגל וגם לא שחקן כדורגל מוצלח מידי).
מסי השחקן הכי טוב בעולם, זה לא אומר שהפעולות בהן הוא הכי טוב נעשות ב100% מהפעמים בצורה מושלמת.
לא יודע בדיוק על איזו הערה מדובר, אבל אני מניח מתוך ההנחה שסטיין לא אידיוט גמור שהוא לא אמר לו ״אתה לא יודע לעצור כדור ואתה חתיכת אפס מאופס״ אלא דיבר על מקרה נקודתי בו מסי עשה פעולה לא נכונה. כנראה שהיא הייתה אמירה של ״הכנת את הגוף לא בזוית הנכונה ולכן הכדור ברח״ או ״עצרת את הכדור בזוית לא נכונה ועקב כך המגן סגר לך את הפס המשך…״.
כנראה מדובר בעצבים בזמן משחק כי אף אחד לא אוהב שמעירים לא על דברים שהוא יודע, גם אני לא תמיד עונה בצורה בוגרת על כל הערה, זה לא הופך אותי לצודק. לא משנה כמה אני עצבני וכמה אומרים לי משהו שאני יודע, אם זה הבוס שלי אני צריך להגיד ״צודק, אני יודע, פישלתי פה ואתקן פעם הבאה״
מסכים עם כולם פה, אני רוצה להוסיף שלטובת שתי הצדדים ואולי אני ישמע פלצני מידי, אבל גם לטובת צופי הכדורגל, מסי וברצלונה חייבים להיפרד בסוף השנה. לא בתור עונש למסי, או כעס עליו, הרי ברצלונה בלי מסי זה משהו שאני לא מסוגל לדמיין. אלא בתור הכרה במציאות.
ברצלונה לא יכולה לתת למסי את מה שמסי דורש וזה קבוצה תחרותית (לפחות לא בשנה שנתיים הקרובות) ומסי כבר לא מסוגל לסחוב את הקבוצה על הגב שלו לבדו. ואני בטח לא רוצה לראות את המשפט האלמותי של הארוי דנט “אתה יכול למות בתור גיבור או לחיות מספיק בשביל לראות אותך הופך לנבל” מתקיים גם לגבי מסי. ואין לי ספק שזה יקרה מתישהוא במצב הזה.
וצופי הכדורגל הניטרלים צריכים עוד להנות ממסי. ובניגוד לטיטי, אני לא חושב שמסי “שכח” לשחק כדורגל.
אני לא אומר שנהיה קבוצה טובה יותר טובה בלי מסי, מן הסתם זה לא יקרה, אבל בשביל להבריא ולחזור לחיים בתור קבוצה צריך להרוס הכל ולבנות משהו חדש. זה לא יכול לקרות עם מסי הנוכחי בקבוצה. (באמת לא אנטי מסי)
דרך אגב, סאטיין עושה משהו מאוד מכוער. ולדאנו קראתי בוואלה והוא צודק בזה אמר. “מה קורה בחדר הלבשה צריך להשאר בחדר הלבשה”.
הוא לא רק איכזב אותי קשה בתור מאמן אלא גם בתור בן אדם
ופה אתה מניח הנחות שיובילו למסקנה שלך. אנחנו לא יודעים מה התחיל את זה, מתי זה התחיל, איך זה מאמר בדיוק והאם מסי רב עם אנטונלה בבוקר אותו ויכוח ובא עצבני לאימון. כל זה לא מצדיק פתיחת פה שכזו על המאמן (כמו שכתבתי כבר), אבל אני יכול להבין למה כשדברים לא הולכים וענייני בארסה גייט מתפוצצים ואומרים לך לקצץ בשכר אחרי שהביאו שחקנים מיותרים ובלה בלה בלה - אתה עצבני. וכשכל זה קורה ואתה עצבני, לפעמים זה גם יוצא על מישהו שאולי זה לא מגיע לו.
אני לא אומר שמסי צודק באיך שהוא הגיב, ממש לא, אני רק אומר שיש סיכוי שהוא צודק באיך שהוא הרגיש.
וזה נחמד שאתה עושה הקשרים בין יחסי העבודה שלך עם הבוס, ליחסים של מסי עם סטיין, אבל בוא…אתה לא מרוויח פי 10-20 מהבוס שלך, בעל ניסיון הרבהההה יותר גדול ממנו ברמות הגבוהות, עם עולם כדורגל שלם על הכתפיים ולחץ הרבה יותר גבוה ממנו, ועם הטייטל “השחקן הכי טוב בעולם/היסטוריה” מול “המאמן לשעבר של בטיס”. טיפה הבדל.
סיבות ותירוצים למה הגיוני שיתפרץ יש לו, לא טענתי שאני לא יכול להבין אותו, רק טענתי שהוא טועה בהתפרצות על המאמן שלו.
אתה צודק בגדול, אבל לצורך ההצלחה של המועדון, האדם שעומד בראש הפירמידה החליט שמי שיקבל את ההחלטות המקצועיות על מה שקורה במגרש הוא המאמן.
זוהי אינה החלטה הזויה, כל קבוצה שמה מישהו כזה שיקרא מאמן בתפקיד הזה.
כדי שהעסק ידפוק בצורה הטובה ביותר על כל הגופים לעבוד יחד למען הצלחה משותפת, מתוך הנחה שהצלחה של אחד היא הצלחה של האחר.
ברגע שהשחקן נמצא מעל המאמן ומתעלם מדרישותיו, תפקיד המאמן הופך למיותר. אותו תפקיד שכל קבוצה החליטה שהיא צריכה, אותו תפקיד שהאשמתם בכשלונות שלכם ופרגנתם לו בהצלחותיכם.
שחקן שנמצא מעל המאמן הופך את המצב ללא בריא, לא תהיה בעיה כל עוד 2 הגופים מסכימים, אך כשיש אי הסכמה נוצרת בעיה. בכל עסק/מועדון/גוף/מדינה צריך שתהיה היררכיה ברורה למה קורה במצב כזה. ברגע שמסי נמצא מעל המאמן שלו תווצר בעיה באי ההסכמה הראשון שיתקיים.
ברגע שיש לך שחקן כמו מסי, כדאי מאוד שתתאים את הבוס שלו לצרכיו, אבל אם אף בוס לא יתאים לו אז אולי הבעיה היא במסי ונוצרת לכם בעיה עם 2 פתרונות אפשריים:
להפרד ממסי או להפרד מתפקיד המאמן.
כמעט בכל קבוצה גדולה יש כוכב שהוא הכוכב והוא גם ירוויח יותר מהמאמן. בריאל הזאר מרוויח כמעט פי 2 מזידאן.
אני עדיין אצפה שלמען הצלחת הקבוצה השחקנים יעשו את מה שזידאן יגיד להם.
אני לא מסכים עם המון דברים שזידאן עושה, רק לפני כמה ימים ממש ביקרתי אותו, אבל הדרך שלו עדיפה על אין דרך.
עכשיו נשאלת השאלה:
האם יש מאמן לו מסי יקשיב, שתחתיו מסי באמת יתנהג כמו שחקן שעושה מה שהמאמן אומר?
המצב אולי תלוי בהנהלה, ועכשיו שתתחלף מסי יחזור למקום שנכון למועדון שיהיה בו (שחקן).
המצב אולי תלוי במאמן, ומסי רוצה מאמן נכון שיעבוד בדרך בה הוא מאמין.
המצב אולי פשוט תלוי במסי עצמו, והוא כבר לא יהיה מוכן לחזור למצב היציב בו הוא שחקן.
נו…ברור. לא טענתי אחרת. כמו שכתבתי כמה פעמים - זה לא צריך לקרות, גם אם לשחקן קוראים “מסי”. אוסיף ואגיד, למקרה שאיכשהו זה התפספס בין ההודעות שלי בשנים האחרונות - אין לי שום רחמים כלפיי מסי (ושאר השחקנים), ואני לא מנקה אותו מכלום, בטח לא בדברים על המגרש.
אבל כל מה שאמרתי, זה שאני לא יודע מה הוביל לאמירה הזו, ושאי אפשר להשוות בין היחס (האישי, המעמדי, הכספי) בינך לבין הבוס שלך, לבין מסי והמאמן התורן, בטח אחרי כל החרא שההנהלה מאכילה אותו (אולי לא אותו אישית, אבל הבנת את הקונספט).
אני יודע שאם אני הייתי מרוויח פי 10 (נגיד, לא יודע באמת מה היחס) מהבוס שלי, עם ניסיון מוצלח מאוד ומוכח של 15 שנה בטופ של המקצוע שלי בזמן שהוא היה בוס רק בצוותים/חברות קטנות וגם בהן ההצלחה שלו מוטלת בספק בזמן שאני הבאתי מי יודע כמה כסף לחברה, וכשאם יהיה כישלון אז הוא יהיה עליי ולא עליו, ושכולם מסתכלים עליי ולא עליו - אני לא משוכנע שלא הייתי “מתבלבל” בנושא המעמדות במקום העבודה.
עזוב מסי, כל העולם התחרפן בנושא הזה, בעיקר עם גישת “צריך לשרת את מסי כדי להצליח”. זה דפוק, וזה לא נכון, וזה לא בריא. אבל זה הגיוני, בהתחשב בדמויות המדוברות. וכשכל העולם מתבלבל בנושא - יש איזשהו סיכוי שזה יזלוג גם לפרעוש.
בואו נעשה רגע zoom out. אני לא מסכים שאפשר להסתכל על המקרה הזה בלי הקשר.
ע"פ סטיין הציטוטים שלו הם משיחה שהתרחשה אחרי פגרת הקורונה. זה לא שסטיין הגיע לברצלונה ומסי הוריד לו כאפה ואמר לו “אני הפוטו חפה, הבנת? אם תסתכל עליי לא יפה אני אוריד לך עוד אחת”.
סטיין הוכיח בחודשים הראשונים שלו שהוא אותו זבל כמו הקודם לו.
אני חושב שבשלב הזה כבר נשבר למסי. עובדה שהוא ביקש לממש את סעיף העזיבה שלו. מאז שטיטו נפטר הנחיתו לו 4 מאמנים גרועים, אפילו לא אחד ששווה משהו, כלומר מהטופ העולמי או לחלופין, קרוייפיסט מפתיע כמו שלאפורטה עשה. עובדה שגם אחרי סטיין הונחת מאמן גרוע מס’ 5.
אני דווקא לא מסכים שכל השחקנים חייבים להיות מתחת למאמן. שחקן כמו מסי (והסבירו טוב מאוד מעליי למה) בהכרח יעמוד בראש ההיררכיה, זאת המציאות. כל מאמן שיגיע (ולגבי השאלה שלך… אני מניח שלצ’אבי יהיה מאוד קל לגרום למסי להקשיב לו אם צריך) לאמן בקבוצה עם מסי יצטרך קודם כל להגיע להבנות ביחד עם מסי על איך למקסם את יכולות הקבוצה לטובתו של מסי… כל מאמן שינסה להתנגח עם מסי יכשל ובאשמתו בלבד. גם אם מסי יצטייר כדיקטטור.