ד"ר כלכלה: על ריאל מדריד והעניינים הפיננסיים - הברנבאו ואדידס

נראה שידידנו היקר @SantiagoBernabeu לא פעיל כבר כמה ימים, נראה שהתייאש מהכדורגל שריאל מציגה וברח לחופשה כדי להירגע ולמלא מצברים כדי להצליח להתמודד מול עוד שעות של שיעמום מתמשך.

יצאו דו"חות רשמיים של ריאל מדריד לעונת 24\23.
הבלוגר סוויס ראמבל לעס אותם כדי שאנשים פקוטים יבינו במה מדובר. אני מסתמך עליו.
הדו"ח שלו מאוד ארוך, אני מביא לכאן רק עיקרי הדברים ואת מה שאני החלטתי שיכול להיות מעניין.

הכנסות ורווח
בפעם הראשונה בהיסטוריה, קבוצת כדורגל עברה רף של מיליארד יורו הכנסות. ריאל מדווחת על 1073M יורו הכנסות , אבל הרווח הנקי אחרי תשלום מיסים הוא 16M בלבד. זה לא רע בכלל, אבל גם לא וואו.
בראיה היסטורית, ריאל מדווחת על רווחים כבר 10 שנים ברצף והרוויחה סה"כ של 274M בעשור הזה.
יש לזכור שגם ריאל ביצעה מינוף, אם כי לא בכמות ולא בנפח של בארסה. ב 2021 ריאל מכרה 30% מההכנסות מהאירועים ל 20 השנים הקרובות תמורת 360M יורו.
תקציב ההכנסות לעונה הקרובה אפילו יותר גבוה מהעונה הקודמת, 1128 מיליון.

הוצאות והפסדים
הוצאות שכר של קבוצת הכדורגל היו 469M, שזה בין הסגלים היקרים ביותר בעולם.
עוד פרט מעניין הוא שללא רווח ממכירות שחקנים ופריטים יוצאי דופן, ריאל הייתה רושמת רווח של 1M בלבד, וגם זה בפעם הראשונה מאז 2016. אחרת היו רושמים הפסדים גדולים.
השיפוץ בברנבאו עדיין נמשך. עד כה זה עלה כבר 1.2 מיליארד, והשנה הושקעו בפרויקט 270M.
עוד כדאי לציין עליה גדולה בהוצאות שהן לא הוצאות שכר. זה קשור לעליה בהכנסות, כי לייצר הכנסות עולה כסף.
image
אני לא יודע להסביר כל שורה פה.

לריאל אין כמעט חובות, למעט ההלוואות שנלקחו עבור האיצטדיון. אבל “למעט” מסתכם בכ 1.2 מיליארד יורו.

נתונים פיננסיים ביחס לבארסה וקבוצות אחרות
הכנסות לעומת בארסה ואתלטיקו בעשור האחרון

הכנסות commercial, כלומר ספונסורים ומארקטינג.
image
אתלטיקו עם 122M בלבד.

הכנסות מטלויזיה (broadcasting)

מתוך ה 317 מיליון , 137 מגיעים מתחרויות אירופאיות. 142M מגיעים מלה ליגה והיתר מגיע מגביע, סופרקופה ומשחקי ידידות.

הכנסות מהאיצטדיון

העליה הגדולה השנה נוסעת בין היתר מהכנסה חדשה של 76M עבור חדרי VIP בברנבאו המשופץ.
בהשוואה לקבוצות אחרות, אין תחרות כרגע כשבארסה משחקת במונז’ואיק וגם חתכה את מחירי המנוים כדי שמישהו בכלל יסכים לטפס לשם.
image
ההכנסות מהאיצטדיון עוד צפויות לעלות ככל שהשיפוץ מתקדם.
ממוצע הצופים השנה היה 72 אלף.

השוואה של הוצאות שכר
image
העליה לעומת העונה הקודמת נובעת ברובה מהבונוסים על הדאבל.
בהשוואה למועדונים אחרים ביבשת, הוצאות השכר של ריאל בסדר גמור, במיוחד כשההכנסות כל כך גבוהות ועוד צפויות לגדול.

לבסוף, השוואה מול בארסה.

האם לריאל יש את האפשרות הכלכלית בכלל לקנות כמה שחקנים איכותיים?
למשל הויסן ב60 מיליון?
הסיפור הוא התנהלות חכמה, או שפשוט אין באמת כסף?

לפי כל הדוחות לא חסר לנו כסף, אבל מה שבאמת קורה לאף אחד אין מושג.
לא אמורה להיות לנו בעיה לעשות קיץ עם הוצאות של 200 מיליון יורו גם.

אין לכם בעיה להוציא הרבה כסף הקיץ, אבל אם לא יהיו מכירות, תסגרו את העונה הבאה בהפסד גדול . זה ישפיע על העונות שלאחר מכן.
גם כשריאל לקחה תארים, קיבלה מקסימום כסף מאופ"א ומהאיצטדיון, שולי הרווח היו מזעריים.
כמו שאני מכיר את פרז, בזבוזים גדולים לא יהיו בלי המכירות.

אמבפה ו-הארכת חוזה לוינסיוס זה הוצאות לא קטנות בכלל.

הדוחות הכלכליים של ריאל ציבוריים. בשנה שעברה שברנו את כל השיאים האפשריים. יש יכולת לקנות, מה שמונע מאיתנו עסקאות יקרות הן הדרך של המועדון. כשבמועדון רצו, החתימו את טשואמני ובלינגהאם במאה מיליון, וגם יתר הסגל שלנו לא זול. מאז מקרה יוביץ’ אנחנו הרבה יותר בררנים.

הנתונים בהודעה הארוכה שלי כמה הודעות מעלייך.
שברתם שיאים של הכנסות, מעל מיליארד יורו, אבל הרווח הנקי היה רק 16 מיליון.
כסף יש לכם, אבל לא אינסופי.

מבחינת פיירפליי אנחנו מסודרים גם עשור קדימה, מבחינת כח קנייה ורכישה אני לא חושב שמה שמשפיע זה הרווח הנקי שלנו כי הרי כשאתה קונה שחקן אתה לא משלם את הסכום בתשלום אחד בד"כ, אבל בכלכלה אני חלש ויש אנשים הרבה יותר בקיאים ממני.

אני זוכר שהיו דיווחים שהעירייה אסרה על הופעות באיצטדיון בגלל רעש לשכנים. מישהו יודע אם יש הופעות בכל זאת? אחרת יש פה אפיק רציני של הכנסות שנמנע מהאיצטדיון.

אכן אכלנו אותה באספקט הזה. כל ההופעות נדחו עד לקיץ הנוכחי לפחות.

יש חדש עם זה? אמרו בזמנו שצריך לעשות איזה שיפוץ כדי לשפר את האקוסטיקה.

זה נכון שמחלקים לשנות חוזה. אבל אם קונים נניח ב 200M וחוזים ל 5 שנים, זה עדיין יוצא הרבה.
הפיירפליי זה עניין לא ממש ברור. אבל הגיוני שאם התחייבת לשכר גבוה כמה שנים קדימה, יהיה לך פחות תמרון בהחתמות עתידיות.
גם כשהיו הכנסות שיא, הרווח היה קטן, כך שצפוי שפרז יהיה זהיר בהוצאות.
אני אישית לא מצפה שריאל תפזר כסף בלי מכירות.

אתה יודע להגיד מה הנתונים בערך של קבוצות הפרמייר ליג? איך יש להן ככ הרבה כסף לבזבז?

אני באמת שלא מתמצא במספרים, אבל השחקן היחיד שמדברים עליו למכירה כרגע הוא רודריגו ולא מהסיבות הפיננסיות. במקביל, לפי הפרסומים, התוכנית היא לרכוש את הויסן וקרראס כבר בשבועיים הקרובים, ועוד מחפשים קשר וחלוץ.

יתר השחקנים שעתידים לעזוב הם ואסקז ומודריץ’ שמסיימים חוזה. בריאל היו רוצים למכור את אלאבה אבל זה לא יקרה, והיו שמחים למכור את מנדי או פראן גרסיה אבל הם לא מעוניינים לעזוב.

אין אף כתב שמדבר על איזושהי מגבלה כלכלית שיש לנו.

לגבי זה - הסיבה המרכזית היא שבאנגליה יש חוזי ענק של זכויות שידור, שמכניסות הון תועפות (מחוץ לאנגליה) אל הליגה האנגלית, ואח"כ יש חוקים באנגליה שמפזרים את הכסף הזה באופן יחסית שיוויוני בין הקבוצות, ככה שלכל בורנמות’ יש תקציב של אתלטיקו מדריד כמעט.

השאלה האמיתית היא איך הפרמיירליג הפכה למוצר כל-כך אטרקטיבי שמכניס כל-כך הרבה כסף מבחוץ, בזמן שהליגה הספרדית, שכוללת 2 מתוך 3 המותגים החזקים ביותר בעולם הכדורגל, שהן במקרה גם מהקבוצות המצליחות וההישגיות ביותר בעולם ב-20 שנה האחרונות, לא מצליחה להשיג חוזי שידור שאפילו מדגדגים את אלו האנגליים?
שאלה מצויינת. לטבס, מולינה ושאר ההנהלה הספרדית המושחתת והכשלונית - הפתרונים.

הם יתפנו לנושא הזה ברגע שיסיימו להתווכח עם ויניסיוס בטוויטר ולקרוא לו בכיין.

אני לפעמים מגן על טבאס אפילו בפורום בארסה, שזה מאוד דל"פ שם.
חוזי טלוויזיה החדשים בליגה האנגלית גבוהים ב 9% מהחוזים הקודמים, ובספרד גבוהים ב 11%.
שtר 3 הליגות הגדולות בירידה בכלל, החוזים החדשים נמוכים משמעותית מהקודמים.
כך שלא הכל רע בליגה הספרדית.

בליגה האנגלית מותר להפסיד כסף, וגם יש הקלות בהשקעות הבעלים . בספרד הפייר פליי הרבה יותר נוקשה, ורוב הקבוצות שייכות לסוסיוס, לא למיליארדרים.
אם אני זוכר נכון, פרמיירליג מפסידה כמיליארד יורו כל עונה. בספרד אם להוציא את הפסדי הענק של בארסה בשנים האחרונות יש פלוס מינוס break even.

האמת היא שקראתי כרגע (רק על יונייטד, ליברפול וארסנל), ומסתבר שהן מפסידות.
איך אפשר להתקיים עם הפייר פליי אז? נראה שמאוד קשה להיות על break even

דון פלורנטינו לא נח. ריאל מדריד הכריזה על בניית מתחם חדשנות ענקי - Madrid Innovation District. מדובר על פרוייקט עצום בשיתוף הרשויות, שלפחות לפי הנאמר ימשוך השקעות בגובה 8.5 מיליארד יורו ויצור 25 אלף מקומות עבודה. המתחם יחלוש על 85 דונם בקרבת העיר הספורטיבית ב- valdebebas.

https://www.eleconomista.es/vivienda-inmobiliario/noticias/13364667/05/25/asi-sera-madrid-innovation-district-el-nuevo-proyecto-del-real-madrid-sobre-85-hectareas-en-valdebebas-con-8500-millones-de-inversion-y-25000-empleos.html