השופט בן זונה :: על שופטים, VAR, החלטות ומה שביניהן

אורי ורומנו העלו את זה בדיון אחר וחשבתי שאולי עבר מספיק זמן כדי לדבר על זה בצורה יחסית סבירה…

זה אדום ישיר מוצדק?
העובדות (אני מניח) - רגל גבוהה בצורה חריגה, ו(במקרה?) אפס מגע בפועל

מצ"ב: המהלך בהילוך חוזר איטי במיוחד:

אתה בטוח שזה הזמן הכי מתאים?

חח זה כמו להדליק גפרור דולק בחדר מלא בנזין חחח

אני מתאר לעצמי שיש קונצנזוס יחסית רחב (90%+) בפורום שבמשחק של אתמול השופט דפק את ברצלונה, וברצלונה דפקה את עצמה. ככה שאני חושב שזה זמן טוב לדבר על משחק מלפני 15 שנה, כן.

אני זוכר שאז היו סיפורים על וידאו ערוך שיצא, בכל אופן, לא מחייב מגע בשביל כרטיס אדום.

עבירה שנחשבת ל"משחק פראי" יכולה להיות שווה אדום גם אם לא נוצר מגע בפועל, במידה והפעולה סיכנה באופן ממשי את בריאות השחקן - למשל, גלישה מסוכנת עם פקקים קדימה שפספסה את השחקן בסנטימטרים כמו במקרה הזה.

זכור לי שעלי עוסמן הורחק בליגת האלופות מול בורדו במדי מכבי חיפה על גלישה מסוכנת בלי שהיה מגע.

או כשראמוס קפץ עם שתי הרגליים קדימה בשביל לעצור את מסי בקלאסיקו של 2017 כמו קמיקזה.

משהו שזכור לי היטב ממש לרעה - האדום לסרחיו ראמוס ב-13/14 עונת הדסימה בקלאסיקו בסנטיאגו ברנבאו, הליגה סופר-צמודה ורותחת וריאל מדריד מובילה 2:3 באותה נקודת זמן. ניימאר מקבל כדור עומק נפלא, כמובן משיג את ראמוס כי היה מהיר ממנו, ראמוס מגיע אליו ברגע האחרון, בקושי שם עליו את היד - לדעתי בכלל אין מגע והשופט שרק לאדום ולפנדל..

מה שכן הפסילת שער בברנבאו ב-23/24 ללאמין ימאל כשהכדור עבר את קו השער באלף אחוז הייתה הזויה, לא היה צריך הילוך חוזר בכלל. (סוטו גרדו?)

כמובן שרונאלדו נופל מחוץ לרחבה ופנדל זה לא נחשב מבחינתך

אני יכול להמשיך אבל מה זה קשור לעבירה שהיתה או לא היתה של פפה על אלבז..

גם אני יכול להמשיך, רק תבחר, גם מעידן ה-VAR (האמת יש לי בעיקר שם אחד לשלוף ואתה מכיר אותו, רמז - כתבתם עליו לא מעט לאחרונה) אבל אני חוזר לשנים האלה. גם הפנדל לאחר מכן שצ’אבי אלונסו עשה שם וקיבלתם - אני לא סגור עליו במאה אחוז אבל שיהיה, כנ”ל שער חוקי של גארת’ בייל בקאמפ נואו ב-2014/15 במשחק בו הפסדנו 2:1 ואמנם הגענו אליו מהמקום השני אבל זה די סגר סופית את חלום האליפות. ואז היינו קבוצה טובה באמת ולא פח כמו עכשיו.

אני אנסה להסביר לך מבלי ציפייה שנסכים: רואים בבירור שפפה לא נוגע בדני אלבס והוא זורק את עצמו ונפל כאילו ירו בו - אבל הייתה רגל גבוהה. האדום לראמוס יותר “מזעזע” בעיניי.

אתה מתכון לעבירה על איניסטה וסאן אנדרס בחיים לא צלל אז נסיים את זה פה

אבל שוב הרשימה ארוכה אבל לא קשורה להתחלה

אתה יכול לצפות שאני לא יסכים אני מכיר את עצמי טוב יותר ורק מהזיכרון שלי סוארס צלל בסופר קופה המפורסם

אכן בייל באמת לא עשה עבירה באותו קלאסיקו והגול היה צריך להיות מאושר.

בקשר לפפה לא יעזור הוא ניסה לחסל את אלבז וכמו שאמרתי כל שחקן שמנסה לפגוע בצורה כזו צריך לחטוף אדום זה תקף לשחקן אתלטי וזה תקף לדה יונג , על פפה באמת שעדיף שאני לא ידבר.

פפה - אדום מוצדק רק אם מספרים כל מיני סיפורים על משחק מסוכן ומתעלמים מהעובדה שהכרטיס נשלף בגלל שאלבס התפתל כאילו ירו בו + כל ברצלונה התנפלה על השופט. זה ממש לא אדום על ״משחק מסוכן״, השופט חשב שפפה פגע באלבס בעקבות הצגה.

עד עכשיו נראה שהוכיח את עצמו.

אין ויכוח שאלבס עשה הצגה, ואין ויכוח שסיכוי סביר שההצגה של אלבס והלחץ של שחקני ברצלונה עודדו את השופט לשרוק - אבל כל זה לא רלוונטי לשאלה שלי, האם זה אדום מוצדק.

אם נתמקד בחלק שציטטתי מההודעה שלך - אתה טוען שהתנועה של פפה היא לא משחק מסוכן? למה לא, בעצם? והאם אתה מסכים שאם היא כן משחק מסוכן, אז זה אדום למרות שאין מגע?

אני טוען שאם זה לא פפה (+ אין הצגה) + השופט נותן צהוב - חמש דקות אחר כך אף אחד כבר לא היה זוכר את האירוע. זה לא אדום.

לפי החוקה כיום נראה שאין צורך במגע בשביל משחק מסוכן, לא זוכר מה החוקה אמרה לפני 15 שנה.

אם נתייחס לחוקה כיום אז כן, השופט פירש שהיה משחק מסוכן והאדום מוצדק.

אם ככה השופט פירש את המצב הוא עדיין טעה פה כי במקרה כזה היה מגיע לאלבס צהוב על התחזות. לדעתי השופט פשוט חשב שהיתה פגיעה ואז אין מבחינתו מה לפרש אפילו, זה אדום ברור.

זה נכון אבל זה קצת חמקמק. כמעט כל מקרה בו שופט לא נותן אדום שצריך לתת בו אדום - אף אחד לא זוכר את זה כעבור חמש דקות (חוץ מאוהדי אותה קבוצה שבוכים יום יומיים ואז ממשיכים הלאה). כנ"ל (בעצימות נמוכה יותר) אדומים ששופט טועה לתת, פנדלים ששופט טועה לתת או לא לתת, ושערים ששופט טועה לפסול או לא לפסול. ככה שאני לא בטוח מה המשמעות של האמירה הזו (שנשמעת לי נכונה בעיקרה).

כי זה לא משחק מסוכן? או כי זה דבר נפוץ שקורה כל משחק ולא הגיוני רק פעם אחת להיזכר לאכוף בו את החוק (סטייל תפיסות ברחבה)? או טיעון אחר?

האמת, שאם השופט היה נותן לפפה אדום על משחק מסוכן ולאלבס צהוב על התחזות, הוא היה כנראה ראוי להיזכר בתור שופט הכדורגל החכם בהיסטוריה. אני לא חושב שאי פעם ראיתי מקרה כזה.

זה קצת מזכיר לי אמירה של מוריניו - נדמה לי מהקלאסיקו של ה1-1 בליגה שהיה מיד אחרי ה2-0 המדובר. אולי אני טועה בפרטים - אנחנו קיבלנו פנדל ושחקן שלכם (מרסלו?) ראה צהוב שני, ואז אתם קיבלתם פנדל (שהיה שנוי במחלוקת), ומוריניו במסיבת העיתונאים אחרי המשחק אמר שמרגע שהשופט החליט שזה פנדל, הוא היה חייב גם להוציא צהוב שני למכשיל (אלבס?), מה שהשופט בחר שלא לעשות (אולי כי הוא באמת לא היה בטוח אם זה פנדל, כי כאמור זה היה שנוי במחלוקת).

“משחק מסוכן״ זה מעורפל מעט… אתה מתכוון במובן המילולי? האם אלבס יכול היה להיפגע עם קצת פחות מזל? כן, אבל זה נכון להרבה עבירות שלא מצדיקות אדום. ברף שבדרך כלל מצדיק אדום אני כאמור חושב שממש לא. אני חושב שברוב המוחלט של המקרים האלה מחלקים על זה צהוב ושלום על ישראל. אז כנראה שהכי קרוב מהאופציות שהצעת זה האכיפה הבררנית?

העבירה אתמול על לאמין הינה עבירה ששווה אדום, עבירה אגריסיבית ללא שום ניסיון להגיע לכדור, זה מבחינתי משחק מסוכן.

העבירה של אריק במשחק מול אתלטיקו, משחק אגריסיבי עם ניסיון לשחק בכדור, אם אתה חושב שלאריק הגיע אדום אז גם לפפה הגיע אדום, אני חושב שבשני המקרים זה צהוב.

אני מניח שצמצמנו את מרחב אי ההסכמה למידה סבירה יחסית: האם זה משחק מסוכן ברמה של צהוב או של אדום. בנוסף, ברור שיש הטיה (מהצד שלי), שבשנים האחרונות היד במוצהר הרבה יותר קלה על ההדק עם אדומים על כל רגל גבוהה.

ועדיין, כשאני צופה במהלך בהילוך רגיל (לא איטי שכמו שאנחנו יודעים יכול לעוות את התפיסה המרחבית שלנו), לדעתי הוא בפירוש מזנק קדימה עם רגל גבוהה ולא שולט בגוף שלו. ההבדל בין פציעה קשה לאלבס לבין כלום הוא החושים החדים של אלבס, ותו לא.

1:06:35 קצת לפני תחילת המהלך

הפרשן אגב אומר “I imagine a yellow card for Pepe” בשידור חיי, ובריפליי שזה פוטנציאלית שבירת רגל.

ההצגה של אלבס אפילו יותר מושקעת משזכרתי… אלונקה והכל. אפילו הוא מבין שגנב פה אדום ולכן משקיע עד הסוף בתיאטרון. מה שמציל את אלבס מפציעה אלו לא החושים החדים שלו אלא… הכדור, שההליכה אליו על ידי פפה זו הסיבה שזה כרטיס (לתפיסתי) צהוב ולא אדום.