השופט בן זונה :: על שופטים, VAR, החלטות ומה שביניהן

עוד 3 נקודות לנגריירה.

חלום שלי, הלוואי יותר שופטים כאלה. במשחק בודד זה מעצבן, אבל אם זו הייתה מגמה היית רואה איך באורח פלא שחקנים מפסיקים ליפול מכל שטות.

בספרד? נאאא
זה עובד טוב באנגליה ובגרמניה, לא מאמין שאי פעם יצליח בספרד.
בינתיים הוא עיצבן אותי.

סיכום מושלם של חצי מהחפירות שלנו כאן בפורום, בפחות משתי דקות:

לא, אבל פנדל כמו של צ’אבי סימונס זה סבבה. :man_facepalming:t2::man_facepalming:t2::man_facepalming:t2:

אגב בעיטות חופשיות - תמיד חשבתי שהחומה מיותרת ברוב המקרים.
בפעמים שיצא לי לראות חימום של לפני המשחק, רוב השחקנים לא כובשים את רוב הבעיטות שלהם, שנבעטות מסביבות 18 מטר, כשאין אף שחקן בינם לבין השוער. אני מבין למה לשים חומה כשמדובר בבעיטות עד נניח 22-23 מטר, שחקנים כמו זלאטן פשוט יפוצצו את הרשת ויהיה קשה לעצור. אבל בכל הבעיטות מעבר לזה, החומה סתם מפריעה. הבועטים משתמשים בחומה דווקא כנשק נגד השוער, ומתאמנים על לבעוט מעליה בידיעה שהפינה פנויה והשוער לא רואה את הכדור. אם לא הייתה חומה, השוער היה עומד באמצע ואת רוב הבעיטות המסובבות היה מציל בלי בעיה. בנוסף, את 3-4 השחקנים שבחומה אפשר לשים ברחבה ולעזור בהגנה מכדורי גובה, שהם הרבה יותר מסוכנים סטטיסטית מבעיטות ישירות, להגן מריבאונדים, או לעזור לצאת למתפרצת, שיכולה להיות כלי משמעותי במצב הזה.
אני אפילו חושב שאם קבוצה מגינה לא תשים חומה - הקבוצה הבועטת תשים חומה שלמה במקומה רק כדי להפריע לשוער. אנחנו רואים ‘תוספות’ לחומה מהסיבה הזו, ובהיעדר חומה מגינה אני מאמין שהתקפות היו מעמידות חומה שמתפרקת. לדעתי אפשר למצוא גם לזה פתרון, ועדיף להשתמש בשחקני ההגנה לצרכים אחרים מסתם לעמוד בחומה ולהפריע.

אם כבר חומה, לא עדיף לשים את ה 3-4 שחקנים האלה על קו השער? שיכסו שליש מהשער ולשוער יהיה יותר קל.
מצד שני, אני בטוח שמשתמשים בצורת החומה הנוכחית עשרות שנים כי היא הכי יעילה. זה אנחנו שמפספסים משהו.

גם בועטים בעיטות חופשיות עשרות שנים למרות שיש רק 3% לגול, וגם מקדישים הרבה פחות זמן לכדורי גובה באימונים ביחס לאחוז הגולים שהם מייצרים. בהחלט ייתכן שאנחנו מפספסים משהו, אבל ההרגל יכול להיות פשוט הרגל. אולי השוערים פעם היו ממש גרועים, או לחלופין בעטו ישירות לשער רק מטווחים מאוד קרובים בהם נדרשת חומה, והמנהג פשוט השתרש ותפס גם לטווחים רחוקים יותר. אין לי מושג. אגב, שמים חומה של שחקן או שניים גם בבעיטות מרחוק שבבירור לא הולכות לשער. אני רחוק מלהיות מקצוען אבל אפילו לי שני שחקנים בחומה לא יזיזו כהוא זה אם אני מרים כדור גובה מאיזור קו החוץ 35 מטר אלכסונית מהשער.

לדעתי לרוב שמים בחומה שחקני התקפה כי הבלמים של הקבוצה התוקפת ממילא מחכים מאחורה. אין שימוש בשחקני התקפה בבעטה ישירה של היריב ממילא.
אני לא חושב שהחומה מסתירה לשוער. בדרך כלל החומה היא בין הכדור לפינה אחת, והשוער עומד בפינה השניה. בגלל זה הקבוצה התוקפת לפעמים מוסיפה עוד שחקנים כדי להסתיר לשוער. החומה המקורית לא מסתירה.
קשה לי להאמין שכל המאמנים עשרות שנים לא חשבו על משהו יותר יעיל לו היה דבר כזה.

נכון שהחומה לא מסתירה לשוער כי הוא עומד בפינה אחת והיא בשנייה, אבל הטענה שלי היא שהוא צריך לעמוד באמצע. השוער סומך על החומה שהיא סוגרת פינה אחת, אבל בפועל שחקנים מצליחים, לפעמים, לבעוט מעליה ולהכניס רק כי השוער שצריך לרוץ מהפינה השנייה לא מספיק להגיע לכדור. אני חושב למשל על הבעיטה של מסי מול ליברפול, נראה לי מהצד ששוער שעומד באמצע בלי הספקות שחומה יוצרת לוקח אותה בלי בעיה, למרות הדיוק המדהים והעוצמה שמסי נתן שם.

אחוז ההצלחה בבעיטות עונשין הוא 3% בלבד בגלל החומה, כי חייבים לעבור את החומה כדי להבקיע, השוער לוקח פינה ולשם קשה להבקיע אז בועטים לפינה של החומה, אבל חייבים דיוק מקסימלי כי הכדור חייב לעבור מעל לחומה ואז לרדת לשער וחייבים שהבעיטה תהיה מספיק חזקה כך שהשוער לא יספיק להגיב, זה מה שנותן לנו 3%.
בלי החומה אני מאמין שהאחוזים יטפסו ל 15% וגם קבוצות שאין להם בועט חופשיות מחונן יבקיעו באחוזים יותר גבוהים כי מספיק שחקן שבועט חזק ומדויק ולא חייבים את השחקן שעובר את החומה לחיברים בקשת.

ועוד דבר, אם לא בחומה איפה שחקני ההגנה יעמדו ? הרי ברוב מוחלט של המקרים החומה הוא קו הנבדל.

מקרה שיפוט מעניין במשחק של בארסה נגד ג׳ירונה.
השופט שרק על עבירה מחוץ לרחבה לטובת בארסה אבל בהילוך חוזר הVAR ראה שזה בתוך הרחבה, אממה, מתברר שזו בכלל לא היתה עבירה והשופט העביר את הכדור לגירונה.

מצד אחד VAR לא אמור לשנות שריקה לעבירה אם זה לא בתוך הרחבה והבדיקה היתה אמורה להיות איפה בוצעה העבירה.

מצד שני אחרי שהתברר שזה בתוך הרחבה אז אי אפשר לתת על זה פנדל כי לא היתה עבירה.

אני חושב שההיגיון צריך לנצח. אם הסתבר שאין עבירה, לא צריך להשאיר את השריקה לעבירה.
חבל שלא מפעילים את זה כשמסתבר שאדום או פנדל נשרקו בטעות בגלל התחזות. לא זכור לי ששופטים שולפים צהובים על התחזות במקרים כאלה.

אחרי שצפיתי בהילוך חוזר אטי, זה נראה לי כמו עבירה.
בקטאלוניה תוהים כיצד מבט חטוף אחד בהילוך החוזר מזווית אחת בלבד הספיקה לשופט לקבוע שזאת עבירת תוקף.

https://twitter.com/i/status/1906462429284110709

המגן מושיט את הרגל לכיוון הכדור אבל לא מגיע אליו. פרמין גם הוא מנסה להגיע לכדור אבל נתקל ברגל הזאת של המגן. אם לא הרגל, ייתכן שהיה מגיע לכדור, אז בעיניי זאת עבירה.

יש הוראה בחוקים של הוואר, שאם כבר הוואר התערב (בגלל הכללים הרגילים - פנדל, נבדל או כרטיס אדום) - אז הוא מתערב “עד הסוף”, כלומר: בדיוק כמו במקרה שתיארת, הוואר גם יכול לבטל כרטיס צהוב או לקבוע עבירה/לא עבירה למרות שלא מדובר בעבירה של פנדל. ראינו כמה דוגמאות לדבר הזה בשנים האחרונות, גם אם כמו בדומה לאלף ואחת דברים אחרים בחוקה - אין עקביות בין משחק למשחק בדברים האלה (כולל אותו שופט עצמו בשני מקרים שונים).

לטעמי מדובר בחוק הגיוני ביותר - למרות שלכאורה נוצרת סוג של “אפליה” בין מקרים שזוכים להתערבות של הוואר לבין מקרים שלא, לא הגיוני בעליל להשאיר החלטה שגויה על כנה, אם כבר עצרו והסתכלו בוואר - רק בגלל שהיא לא נכנסת תחת “תחום השיפוט” הרגיל של הוואר.

אגב, הצעה לשיפור שכבר עלתה בעבר ועשויה לתקן קצת את אותה “אפלייה” שהזכרתי, היא לתת לכל קבוצה 2-3 אפשרויות ערעור בכל משחק, בדומה לטניס ולכדורסל, שבהן צוות השיפוט יסתכל בוואר גם אם לא מדובר בהחלטות של פנדל, נבדל או כרטיס אדום. נכון שכדורגל הוא משחק מאוד שונה מטניס ומכדרוסל מבחינת שטף ורציפות המשחק, אבל שווה לבחון את העניין, לפחות ברמת הפיילוט. אם יתברר שזה יוצר יותר מידיי עצירות במשחק ושהרווח בהפחתת ההחלטות השגויות לא שווה את ההפסד בחוויית שטף הצפייה - תמיד אפשר להחליט שלא מרחיבים את הפיילוט.

אני כבר רואה את חטאפה ודומותיה ממתינות עם הערעורים האלו לדקות 70-90, ומשתמשות בהם כדי לבדוק האם הוציאו את החוץ אחרי 5 שניות או אחרי 5.000000000001 שניות.

זה ייתן עוד כלי לבזבוזי זמן.

רק אומר שבכדורסל שהזכרת הבדיקה היא לא עד הסוף אלא רק בתחום הבדיקה שקבעו.

למשל, אם השופט הולך לבדוק אם היתה עבירה בלתי ספורטיבית/רגילה או העבירה היתה בזריקה 2 נק׳/3 נק׳, ומתברר שבכלל לא היתה עבירה, הם לא ישנו את השריקה.

כמובן שזה צריך להיות רק למקרים גדולים כמו שהואר בודק היום - פנדל, גול, אדום.
אפשר גם להחריג את חטאפה מהכלל - רק קבוצות שהבקיעו גול יוכלו לערער.

אין תלונות על השיפוט, כי זה החוק, אבל עדיין…האוזן???

ובנושא אחר אודינזה הודיעה שהחתימה את הכשרון הצעיר וינסנט ואן גוך