הדיון של אלונסו: עוזב "בהסכמה הדדית" אחרי ההפסד בסופרקופה לברצלונה

מקבל את זה שפרס לא גיבה. אבל זה חלק מהאתגרים שמאמן בריאל צריך להתמודד איתם.

אני לא באמת יודע מה בדיוק קרה מאחורי הקלעים, אבל גם אם ויניסיוס הפך לאיזושהי בעיה, לא נראה לי שהיא הסיבה לחוסר ההצלחה של הקבוצה, ולא הגיוני שבלתי אפשרי לפתור אותה מבלי לוותר על השחקן. ראינו בשנים האחרונות שעם ויניסיוס אפשר להצליח. גם פלורנטינו ראה. הסגל הזה, כולל וניסיוס, מינוס אמבפה, ופלוס קרוס-מודריץ׳ זכה רק לפני שנה וחצי באליפות ובצ׳מפיונס, אז הציפיות שיצליח לא מופרכות, אם כי אכן מה שבאמת חסר זה בעל בית במרכז המגרש, וזה לא על אלונסו.

אתה אולי זוכר כמה ביקורת הייתה לי על פלורנטינו לאורך השנים, משלל סיבות. אבל פה אני מאמין שהוא ראה שאלונסו פשוט לא בשל כדי לנהל את ״חדר ההלבשה״ של ריאל מדריד (משימה קשה גם למנוסים ממנו).

אם כבר הביקורת שלי על פלורנטינו היא על עצם ההחתמה של אלונסו. אמנם ממבט ראשון זה נראה כמו פוטנציאל לזידאן 2.0 , שחקן עבר מכובד עם ידע וחידושים ומוטיבציה וכ״ו…. אבל האמת שאני הייתי סקפטי מהרגע הראשון, כי בניגוד לזידאן שעשה ״סטאז׳ ״ במועדון תחת אנצ׳לוטי, אלונסו הגיע מבחוץ כשהוא בבירור לא מוכן למעמד, עם כל הכבוד ללברקוזן.

לגבי איך שהקבוצה נראתה, מההתרשמות היה שינוי זניח. ההגנה קצת התייצבה, לדעתי בעיקר בגלל שברוב המשחקים פשוט שיחקו מגינים נורמליים (כזכור בשנה שעברה לא באמת היו לא מגן ימני ולא שמאלי).

מבחינת שיטת משחק לא זיהיתי משהו. לא השתפרה החזקת הכדור. משחק לחץ יעיל היה סה״כ לדקות מוגבלות בכל העונה עד כה. ההתקפה התבססה כמעט לחלוטין על יכולתו האישית של אמבפה. לא היה איזה סגנון ייחודי או יוצא דופן, נניח.. כמו למשל קבוצת ה״קאונטר פאנץ׳ של מוריניו 2012, או כמו ה״אילתור״ של אנצ׳לוטי עם בלינגהאם שלמעשה הייתה הברקה שהפתיעה כמעט את כל היריבות. הכל היה שבלוני וצפוי.

לא זכור לי שאלונסו התעלה על מאמן אחר שעמד מולו. דווקא זכור לי ההפך, למשל את מאמן סלטה ויגו עושה לו בית ספר, את סימאונה נותן לו נוק-אווט בדרבי. הוא ניסה לקדם ואף להתבסס על ארדה גולר הבינוני (אולי מחוסר ברירה, אז פה אולי יש נסיבות מקלות). וכאמור חוץ מניצחון ביתי לא מרשים על ברצלונה פצועה, הוא נכשל בכל משחק מפתח, מול כל קבוצה ״גדולה״. בנובמבר כל זה נחשף גם מול ה״קטנות״ .

הפיטורים היו צפויים מאד כי רוב הסיכויים שהעונה נגמרה, ואם היא ככה נגמרת אז ברור שאלונסו לא ממשיך לשנה הבאה. ואם הוא לא ממשיך אז אין היגיון סתם למשוך את זה.

ארבלואה כרגע רק על תקן סותם חור. לא נראה לי שמישהו באמת מצפה ממנו להצליח.

היום הזה מוכיח שאנשים לא באמת משתנים. הפלורנטינו ה”אמיתי” הוא הפלורנטינו של עגלקטיקוס 1.0, זה מה שהוא רוצה וככה הוא רואה כדורגל. הייתה תקופה מסוימת שבה בארסה של רונאלדיניו ואז ביתר שאת מסי העבירה אותו שיעור בצניעות ובלית ברירה הוא נתן את המושכות למאמן רציני (זה שגם הביא את מודריץ’ שאני באמת חושב שהוא האחראי הכמעט בלעדי לזה שנראנו כמעט כמו קבוצה מודרנית קרוב לעשור) אבל מהר מאוד הוא חזר לסורו ולאחר השקרים באלופות והזיקנה שכידוע מקצינה את כל השגעונות הוא גם חשב בטעות שזה יכול לעבוד לו. מי צריך מאמן בכלל? מי צריך קבוצה מאוזנת? מי צריך סינרגיות? נזרוק כמה כוכבים בעיני עצמם למגרש ויהיה בסדר.

אז היום זה היום בו פלורנטינו העדיף את ויני על אלונסו, והיום זה היום בו אני מתחיל לספור את הזמן עד שפלורנטינו יעזוב. איש עסקים ענק, חסר כל מושג בכדורגל. לדעתי אין לנו שום סיכוי לראות משהו שונה ממה שהורגלנו אליו כל עוד הוא הנשיא, והפיטורים האלה הם הגושפנקא לכך מבחינתי.

לאלונסו יש כדורגל, אין ספק. זה הוכח בלברקוזן, וזה לא הפתעה שהוא המאמן הכי מבוקש כרגע באנגליה.

אבל בריאל המאמן לא נדרש להיות מה שאלונסו רוצה להיות או מה שמועדונים אחרים מחפשים. לפחות לא כל עוד פלורנטינו לא מגיע למצב של נואשות.

בסוף הסיפור פה זה שני צדדים שמיהרו לשידוך שלא התאים לאף אחד. אלונסו לא הגיע מנוסה מספיק, ופלורנטינו לא חווה מספיק אכזבות כדי לשנות מדיניות כמו אז ב-10’. הוא עדיין מאמין בסגל שלו.

אני לא יודע לגבי הטווח הארוך, ויש בעיות נקודתיות בסגל הזה, אבל לכל הפחות בטווח הקצר יש מקום לשיפור גדול ע’'י חזרה לכדורגל בסיסי.

אכן מתרבים הדיווחים שאלונסו הביע את כך שהוא אינו משפיע על הקבוצה. מדווח על שיחה עם חוסה אנחל סנצ׳ס המנכ״ל עוד במטוס, שהובילה להבנה שזה נגמר ואבדן האמון של הנשיא במאמן. עוד נאמר שפרס מאד לא אהב את הכדורגל שראה ואת העובדה שיש פער גדול בין הכדורגל עליו דיבר צ׳אבי בקיץ לבין מה שרואים בשטח. מה שמחזק את הכיוון הזה הוא דיווח שאנטוניו פינטוס כבר התחמם על הקווים לקראת חזרה לקבוצה (עקב חוסר שביעות הרצון מכמות הפציעות אם כי אפשר לחשוב איזו עבודה הוא עשה בעונה שעברה…), כשהיה ברור שיחזור לכשימונה מאמן אחר. פינטוס חזר עכשיו, עם ארבלואה.

@Niro זה נכון ש׳ככה הוא רואה כדורגל׳, אבל גם שזה המועדון, זה הברנד.
הסיפור הזה שבריאל מדריד שום דבר לא משנה כל עוד אתה לא מביא תוצאות הולך אחורה הרבה מעבר לפרס, זה בד.נ.א. הנדוניה לפיה בריאל מדריד הכוכבים צריכים לראות דקות הוא גם כן לא חדש וגם לו יש הגיון מסויים בארגון שההצלחה שלו היא להיות הכי הכי טוב בעולם. כאיש עסקים, זה מה שהוא מוכר וזה מה שהמועדון מוכר כבר שנים.

וכל זה בצד - ברגע שמאמן מאבד באמת את חדר ההלבשה, זה נגמר. זו בערך הסיבה היחידה לפיה אין ספק שצריך לפטר את המאמן.

אורי הכל נכון אבל הכדורגל השתנה דראסטית ב2 העשורים האחרונים ואנחנו עוד תקועים ב2005. לטעמי אפשר לשלב בין הdna של המועדון לכדורגל המודרני, זה דורש פיין טיונינג מאוד קטן אבל משמעותי.

נכון
דווקא את המאניבול שיחקנו לא רע ועידן הפוסט כריסטיאנו בוצע בהצלחה עם רכש נכון מבית ומחוץ.

הפיין טיונינג שאתה מדבר עליו נראה כרגע כמו שינוי בסגל שהוא אמנם פשוט אבל די נוגד את הד.נ.א הזה.

אבל זה מורכב מתי ולמה המאמן ‘מאבד את חדר ההלבשה’. רוצה לומר שלא כל השחקנים כמובן באותו המעמד. אנדריק לצורך העניין ויכול להיות שהוא מקסים - שיבקיע 20 גולים בליון כמו שער הבכורה, ואני סתם מציין את שמו - גם אם הוא היה מיילל - זה לא רלוונטי. גם רודריגו לא באמת שחקן מוביל בסגל הזה (מדבר על התקופה עד למנצ’סטר סיטי). מחשיד שפדה ואלוורדה לא הלך אחריו כי פדה היה חייל טוטאלי של זינדין זידאן וקרלו אנצ’לוטי ואפילו אצל סנטיאגו סולארי, שחקן של מועדון, ובעיקר…ויניסיוס.

אם פלורנטינו פרס היה מגיב אחרת בתום הקלאסיקו הראשון - אני משוכנע שהעונה הזו הייתה נראית אחרת. לא בהכרח אליפות, אבל היינו דומים למשהו.

אני באמת חשבתי שהוא השתנה - הביא מאמנים עם שם (למרות שפאביו קאפלו היה עם ראמון קאלדרון), קנה שחקני הגנה ובהרבה כסף, הייתה התבססות על שחקנים צעירים, אבל הכל בקיצוניות, וברגע שאפשר היה לחזור לגלאקטיקוס שמעל המאמן - עשינו את זה.

ועל כן לדעתי הוא לא יקרה כל עוד פלורנטינו פה.

הכוכבים יכולים להמשיך להגיע, אבל הם חייבים להגיע בפרופילים המתאימים (לדוגמה לא קיליאן וויני ביחד כשבבירור חסר חלוץ 9 אמיתי) ולצידם חייבים להגיע שחקנים בפרופיל מודריץ’, כלומר הטובים בעולם אבל לא מהסוג שפרז מחפש, ואולי אפילו רחמנא ליצלן קצת מכוערים.

לפחות בפן הזה - אנחנו יכולים לסמן צ’ק :white_check_mark:

הייתה שם סיטואציה של שחור ולבן: או שעושים מה שהמאמן אומר או שלא עושים, אין פה אמצע. הם בחרו, בהנהגת אמבפה, לא לעשות.

עם כל הרע, הוא לדעתי כן התמתן ביחס לקדנציה הראשונה. הסיפור של ויני ואמבפה אכן מזכיר את פרס הישן והרע, אחרי לא מעט זמן בו הוא שמר על איזון קבוצתי באופן יחסי. תלונות על רכש (בלם, מגן, קשר דומיננטי וכו׳) היו ויהיו, אבל הפרופילים היו סבירים. יש שיגידו אפילו יותר מדי, לכיוון של חוסר בגלקטיקוס כחלק מהקבוצה של אחרי רונאלדו.

אותו שינוי היה, קוראים לו 23/24, והוא אפילו הוביל לעונה עם צבירת נקודות יפה מאד בליגה כשעל הקווים מאמן שלא מייצג מהפכה טקטית, בלשון המעטה. זה כן הסגל לפני הטקטיקה, ולכן בסופו של דבר פוטר צ׳אבי. האם זה אומר שאף אחד לא יצליח? לא יודע. לקלופ למשל אני לא נותן אפס סיכוי.

אני חושב שמבחינת הסדר הכרונולוגי של הדברים: ויניסיוס ג’וניור עשה לנו את הנזק הגדול אחרי הקלאסיקו הראשון, ומה שקרה כרגע עם קיליאן אמבפה שזה מביש וטרי - זה כבר כשצ’אבי אלונסו היה על ערש דוואי. מכוער, אבל לא משפיע. מכתים את המועדון אבל לא קובע את הטון לגבי המאמן אם יש לו סמכות או לא. לאמבפה גם היה פחות אינטרס לתקוע מקל בגלגלים, אלונסו הלך עליו באופן ברור כפני הקבוצה, הכוכב מספר 1.

בכותרת הגדולה לגבי פלורנטינו פרס זה שהשחקנים שוב בפער עצום מעל המאמן ועושים מה שבא להם, מכאן הגועל והזיכרון לגלאקטיקוס1.

לי לא חסרים גלאקטיקוס ואני מבין זהירות מסוימות עם שחקנים מבוגרים אחרי כל הכסף שהלך לפח לגבי אדן הזאר, אבל העניין אחר. אנחנו מחפשים מציאות בשוק - הצעירים כמו אנדריק או פרנקו מסטאנטואונו שנראה כמו כוכב קולנוע, ושחקנים חופשיים. כאילו אין אצלנו את הבאמצע. ריאל מדריד רוכשת שחקנים רק כשהם בני 20-22 נגיד, הם חייבים לסמן כאן עידן, להיות כאן עשור. הכדורגל הוא עם גבולות קצת יותר משוחררים מזה.

וכמה נתת לאלונסו ביום שחתם אצלכם?
קלופ כמובן עילוי חד פעמי אבל אני חושב שכולם פה היו אופטימיים בלבן ופסימיים בכחול-אדום לגבי אלונסו.

אתה לדעתי צודק בהחלט שעם פלורנטינו לא יגיע שינוי העומק. כלומר לא נראה פיתוח שחקנים, טיפוח והתבססות על שיטה, כלומר ״פילוסופיית״ משחק (שכל היריבות, גם הגדולות, סוף סוף יתאימו עצמן לריאל במקום שריאל כל פעם תתאים עצמה ליריבות). וזו בעיה לטווח הארוך, כלומר ליכולת להצליח באופן עקבי ולאורך זמן, ולא רק בשנים בהן כל הכוכבים מסתדרים (תרתי משמע), הכל מצליח למאמן, ובברצלונה יש איזה משבר או מכת פציעות. זה ממש, אבל ממש לא מקרי שתחת פלורנטינו ריאל לא הצליחה אפילו פעם אחת (!) לשמור על אליפות- לעשות ״בק טו בק״ ( קרה כזכור תחת נשיא אחר).

מצד שני כמו שרשם דור, זה לא שפלורנטינו לא השתנה. הוא אמנם ממשיך בשיטת רכש הכוכבים אבל בעשור וחצי האחרון הוא כן למד והבין את המשמעות של מאמן טוב, ושל החתמת שחקנים נכונים מסיבות מקצועיות. כלומר גם ההצלחות תחת זידאן ואנצ׳לוטי לא היו מקריות.

אני גם חושב שעם כל הכבוד לו, והוא אכן עומד בראש ונושא באחריות, ההחלטות להחתים ולפטר את אלונסו לא היו סתם גחמה של נשיא קפריזי, אלא בוודאי היו מעורבים בהן גורמי מקצוע במועדון, שראו את הדברים באופן מקצועי והמליצו בהתאם. זה לא רק עניין של יחסי אנוש, וזה לא בגלל ״תמיכה בויניסויוס במקום במאמן״.

תשמע…

א. יפה מאוד שלך. גם השליפה גם ההודעה עצמה.

ב. אני כן מסכים שבמועדון גדול מאמן צריך להיות מומחה ביחסי אנוש לפני שהוא גאון טקטי (במיוחד אם הוא הגיע היישר מהרפת כדי לאמן את השחקן הגדול בהיסטוריה…), פשוט אני לא בטוח שהבעיה עם אלונסו היא ביחסי אנוש, ולא בחדר הלבשה חולה מאוד, בחסות פלורנטינו. רוצה לומר, אני מאמין שאלונסו יצליח בתפקיד הגדול הבא שלו, יהיה בסיטי, ליברפול או באיירן.

אני קצת זז אולי מנושא הדיון, אבל להערכתי עם קרלו אנצ’לוטי היינו יותר גרועים (בעונה שעברה) וזה על אף שהשחקנים אהבו אותו והוא היה קונצנזוס ביחסי אנוש - מה זה אומר? אפשר להתפלסף על השינויים בסגלים. לקרלו היה את לוקה מודריץ’ וזה כוח. מנגד לצ’אבי אלונסו יש יותר בלמים, אבל גם הוא סובל ממכת פציעות. קח את הסופרקופה של יום ראשון לעומת ה-5:2 אשתקד..

לטעמי חדר ההלבשה מאוד-מאוד חולה ומדושן עונג, שוב, על הרבה שחקנים יכולנו לדעת מראש מי שייך לאיזו ‘קבוצה’, אבל פדה ואלוורדה זו הפתעה רעה מבחינתי ואני נזהר בלשוני ומקווה שחלק מהפרסומים אינם נכונים. גם אלונסו אולי היה קצת תמים ונאיבי והתחיל על 200 קמ”ש.

מילה על אלונסו ומצבו הנוכחי, יש הרבה שמות של מאמנים שנזרקים לאוויר כל הזמן, גם צ’אבי הברסאי. הוא קיבל את ריאל מדריד מהר, לא רוצה לומר מהר מדי. אני חושב נניח שכל הצעה מהליגה האיטלקית לא רלוונטית עבורו. הוא גם לא יילך לבאיירן מינכן. זה בגדול ליברפול מה שנשאר לנו לא? הם ג’נטלמנים ולא מפטרים מאמן וקשה להאמין שהתוצאות יהיו כל כך גרועות כמו ברצף השחור ההוא שאותו ארנה סלוט שרד..

נעזוב את קרלו כי הדיון מוצה, אבל קח את מודריץ׳ למשל. הרצתי חיפוש פשוט וראיתי שלא חסרות הודעות מהשנים האחרונות בהן משתמשים טוענים שהוא מיצה וכבר לא שבע.

אני מהמר שהוא יקבל הזדמנות במועדון גדול בחודשים הקרובים ובהינתן הסיטואציה הנכונה גם מאמין שהוא יכול להצליח. פשוט כל פעם מחדש מופתע מההיתממות, שלא לומר חוסר רצון להכיר בהיסטוריה המאד ברורה של ריאל מדריד: אתה לא בוחר גאון טקטי ומקווה שהוא יצליח לשלוט בחדר הלבשה, אלא בוחר מישהו שיצליח לשלוט בחדר ההלבשה ומקווה שהוא גם יהיה מוצלח טקטית. כואב לי מאד שעד שלא יוכח אחרת בקדנציה בעתיד, אלונסו הוא המשלים לסדרה שמתחילה בבניטז וממשיכה בלופטגי.

אם להרחיב את הדיון לרגע, אז הסיפור הזה של השחקנים שהם בעלי הבית הוא הספורט המודרני שהקיצון שלו זה ליגות כמו הנ.ב.א בהן כוכבים מרימים טלפון אחד לשני ומרכיבים קבוצות. אני לצערי לא צופה גדולות לאסכולת שלמה שרף (״המאמן תמיד צודק, גם כשהוא לא צודק״). סביר יותר שהאייקונים העצומים האלה רק ילכו ויקבלו יותר כוח. שחקנים שהם כוכבים גדולים, לטעמי, מאבדים אמון במאמן כשהם מרגישים שהם לא ינצחו איתו.

העניין הוא שהיה נראה שאלונסו הוא כן מסוג המאמנים שיצליחו לשלוט בחדר ההלבשה, לטעמי לפחות. הוא היה שחקן כדורגל אגדי בריאל מדריד, ונראה בחור כריזמטי בסך הכל. ואז הוא לקח אליפות ללא הפסד עם פאקינג נברקוזן והיה נראה שהוא גם גאון טקטי. לא דומה לבניטז ולופטגי שמשדרים כריזמה של צנון, או לקיקה סטיין שהזכרתי בהודעה הקודמת.

מחוץ לריאל מדריד אני לא בטוח כמה אתה צודק בימים אלה. בארסה, אתלטיקו, באיירן, סיטי, ליברפול, ארסנל, אפילו פריז הנוכחית - בכולן המאמן והמערכת נתפסים כחזקים, והשחקנים לא עושים ככל העולה על רוחם.

רפא בניטס גם היה בחירה תמוהה מעבר לקשיחות וליחסי האנוש, זה לא שהוא הגיע אחרי העונה הגדולה בתולדות ולנסיה עם אליפות אדירה ב-2004 וזכייה בגביע אופ”א. גם ההצלחות שלו בליברפול שם סיים בטונים צורמים - כבר העלו אבק יחסית. בינוניות בנאפולי, ליגה אירופית בצ’לסי. לגבי ז’ולן לופטגי היה את סימן השאלה גם בגלל הוואקום בקבוצה וגם משום שנבחרת ספרד היא אחרת. אני מסכים שצ’אבי אלונסו הגיע במעמד שונה לגמרי והוא פחות מדרידיסטה למשל מאלבארו ארבלואה אבל אגדה בכמה רמות מעליו, היה שחקן הרכב טוטאלי ועם מניות גדולות בהצלחה שלנו. ארבלואה היה יותר שחקן משני.

לגבי לוקה מודריץ’ - הוא היה פחות טוב מאשר ב-2023-24 לדעתי, אני זוכר שהתבאסתי על עזיבתו ממניעים ‘כדורגלנים’ ולא רק כי אני נוסטלגי וקשה לי עם פרידות מאגדות. הוא בכמה רמות מהכלום שיש לנו באמצע. זה לא התפקיד של ארדה גולר וזו לא האיכות הכי גדולה של ג’וד בלינגהאם..

אני שוב רוצה לומר שקרלו אנצ’לוטי היה אחלה גבר עם השחקנים, דוד טוב, לא ניגמל מהמערך של ארבעה שחקני התקפה גם כשקיבלנו סטירות וכדומה, ובכל-זאת זה ממש לא עבד..